SF Norge AS har vært markedsleder i en årrekke. De siste sju årene har Nicolai Hellstrøm vært salgssjef for selskapet. Hvordan opplever han endringene i markedet?
5. september 2005 startet Hellstrøm hos SF Norge AS, etter to år som Key Account hos Pan Vision og en periode hos Statens forvaltningstjeneste før det igjen. Han er utdannet sivilmarkedsfører og er nå 37 år gammel.
Ved årskiftet trådte han inn i en ny stillingsbenevnelse: salgssjef nyrelase. I praksis er arbeidsoppgave mange av de samme.
– Hvordan vil du beskrive endringene de siste sju årene?
– Det er nå et mer nyansert marked og andre utfordringer enn da jeg begynte. Det kjøpes ikke inn de samme volumene lengre og konsumentene er mer bevisste på hva de vil ha og ikke. Og vi har en noe mindre faghandel, som har vært et varemerke for Norge. Videobutikkene og kioskene er reduserte, mens dagligvare har tatt en større og dominerende posisjon. Bredden er også mindre hos dagligvare, da ICA Maxi forsvant mistet vi breddebutikkene. Men vi har fortsatt Coop OBS! da.
– Og flere kanaler er borte?
– Ja, Nille sluttet med film sommeren 2012. Og færre bokhandlere har film. Tanum er nesten ikke til stede, Ark er litt fra og til, samme med Norli Libris. Notabene er den av kjedene som har det mest etablerte systemet. Men Notabene har bare familiefilm. Unntakene er store bokbaserte kinosuksesser.
– Hvilke faktorer spiller inn på det fysiske markedet og nedgangen?
– Tilgjengeligheten av tid spiller mye inn. Jeg tror ikke nødvendigvis at VOD og digital tilgang spiller så stor rolle. Det er det totale bildet av tid på aktiviteter, sosiale medier, film og nettbrett. Tiden er mer fylt opp en noen gang. Det er tilgangen på nye ting som er en viktig faktor. Forbrukerne er mer selektive. Mellomtitler er mindre enn før, og noen av de små får man nesten ikke noe ut av lengre. Det er for få punkter som håndterer de. Det har med distribusjonen å gjøre.
– Til slutt er det bare nettbutikkene som har katalog?
– Vi leverer fildumping av sortimentet vårt til nettbutikkene. Platekompaniet.no har det bredeste utvalget av katalog – også i fysiske butikker. Ellers er vi fornøyd med dvdhuset, og cdon.com. Elkjøp.no og playx.no er i en annen liga, de har ikke full bredde. Hellstrøm er opptatt av innpakning og at den svenske filmgiganten vil ha norske omslagstekster og gjerne også O-ringer (pappomslag) og klistremerker.
– «Stickere» synes jeg er bra. Jeg liker også at omslagene har et rent bilde og design – at det gir et godt inntrykk av det du ser. Noe informasjon er viktig å få frem. Vi gjør utgivelser med pappomslag for å skape en merverdi. Det blir mer eksklusivt, spesielt for samlere. Det skal også stå frem i hyllene og fange oppmerksomhet. Vi har ingen markedsundersøkelse som sier det, men det er en uskreven regel for oss. Vi tenker sånn selv, og da tenker vi at forbrukerne tenker det.
– Hovedgreien videre er å opprettholde fokuset på BD. Det er et format som er kommet for å bli. I diskusjonen om å opprettholde fortrinnet med fysiske medier vs. det digitale, er jeg ikke tvil om at kvaliteten er avgjørende. Vi tror forbrukeren er kvalitetsbevisst i stor grad, selv om noen ikke har forutsetning for å oppleve BD ennå.
– Hva ble BD-andelen for SF i 2012?
– Salgsandel BD i 2012 ble på ca. 25 % på snittet.
– Katalogtitler kun på BD er en god måte å få folk til å konvertere, når det er attraktive titler. Men man må være selektive hva man lanserer av katalogtitler på BD; både i forhold til kvalitet og attraktivitet.
Hellstrøm mener både butikker, kjeder og andre distributører bør stille seg følgende spørsmål:
«–Hvilken fremtidshorisont har man? Hvor lang tid vil man jobbe med det fysiske produktet?»
— Det fremstår til tider med ganske desperate forsøk på katalogsalg som ikke gavner noen, f.eks 2 for 99 på BD hos Clas Ohlson. Man går litt for fort frem i forhold til å prise seg ned og gir bort marginer vi trenger for å overleve. Vi vil gjerne ha en fysisk bransje som lever. Det er utsikter til mange år til. Så lenge betalingsvilligheten er her, er det dumt å venne forbrukerne til med for lave priser.
– Hvilke kjeder gjør det bra?
– Vi er fornøyde med mange kjeder. De gjør det alle på sin måte. Jeg litt bekymret for gjennomføringen i butikk hos en del dagligvarebutikker dog, hvor tross alt konsumenten av andre behov også er ofte innom. – Er det noen overraskelser i negativ og positiv retning?
– Det har vært en større nedgang enn vi forventet, og større returer enn forventet, selv om volumene har vært noe mindre. Flere har slitt. Det har kanskje ikke vært nok store titler i første halvår til å dra lasset.
RSS