Film Collection 2015-2016
Med unntak av arkivfilmene er alle filmene tilgjengeliggjort på Blu-ray og DVD (NTSC og PAL-format)
Opplag 200 eks
Produksjonskostnad: 1,2 millioner kr.
Ikke i åpent salg
Utgiver: NFI
Åtte spillefilmer: Kon-Tiki, Jeg er din, Victoria, Pionér, Kyss meg for faen i helvete, Keeper`n til Liverpool, Pelle Politibil på sporet, Jørgen + Anne = Sant.
Fire dokumentarfilmer: En ballong til Allah, Til ungdommen, Søsken til evig tid, Let The Scream Be Heard
To arkivfilmsamlinger: Fem Edvard Munch-kortfilmer og en samling polarfilmer
Tolv kortfilmer: Stop Blaming the Iceberg, Skallamann, Prematur, Å åpne, å se, Mannen fra isødet, Alien Repair Guy, Snø, Pyse, Drømmen om kongeørnen, Det siste norske trollet, Den magiske tiden og Superpappa og Pelé
Samarbeid mellom Norsk filminstitutt, Utenriksdepartementet og utestasjonene
Pakken er produsert av Norsk filminstitutt (NFI), med arkivfilmbidrag fra Nasjonalbiblioteket. Pakken er støttet av Utenriksdepartementet og skal håndteres lokalt av utenriksstasjonene. Stasjonenes oppgave er å finne lokale samarbeidspartnere og formidle filmene i pakken til gode visningsarenaer, særlig i områder som ikke har en større internasjonal filmfestival.
En samling nyere norske filmer kommer nå i en meget eksklusiv Blu-ray- og DVD-pakke, Film Collection 2015-2016, til bruk for norske ambassader og utestasjoner.
Åtte spillefilmer, fire dokumentarfilmer, fem Edvard Munch-kortfilmer, en samling polarfilmer og tolv kortfilmer er nå samlet i en unik Blu-ray- og DVD-pakke, Film Collection 2015-2016. Pris: 1,2 millioner kroner.
Det er Norsk filminstitutt (NFI) som er utgiver, mens Utenriksdepartementet (UD) har gitt produksjonstilskudd, opplyser Stine Helgeland, avdelingsdirektør lansering hos Norsk filminstitutt, overfor KINOMAGASINET.
Opplaget er på kun 200 eksemplarer.
Pris per pakke: 6.000 kroner!
Men den «unike Blu-ray- og DVD-pakke» – som NFI beskriver den som – er ikke til salgs.
Den er til bruk for norske ambassader og utestasjoner.
Stine Helgeland forklarer:
– Pakken ikke blir kommersielt tilgjengelig, men publikum vil få tilgang til filmene på festivaler, filmuker og andre filmkulturelle arrangementer. Denne boksen er i stedet for en digital DCP eller visningsfilm, så får ambassadene DVD-er og BD-er. De er for å bli utlånt på undervisningsinstitusjoner, filmfestivaler, filmuker, seminarer, møte og konferanser, med mer. De aller nyeste filmene er ikke er aktuelle siden de er på festivalene, så derfor er filmene i pakken et par år gamle.
NFI og UD har gjort dette også tidligere, i 2012. da het den ambassadepakken Norwegian Film Embassy Collection 2012-13, sier Helgeland.
I en pressemelding beskriver Helgeland prosjektet slik:
«Filmpakkene er et viktig redskap i Norsk filminstitutts arbeid med å bygge kjennskap til norsk film i nye markeder som Kina, Brasil og Russland, og skal på lengre sikt styrke mulighetene for salg og internasjonal distribusjon.»
Avdelingsdirektør Cecilie Willoch i Utenriksdepartementet:
«Vi er svært glade for samarbeidet med Norsk filminstitutt om Film Collection 2015-16. Filmpakken blir et målrettet verktøy i utenriksstasjonenes arbeid med å profilere norsk filmkunst og –kultur på viktige arenaer i utlandet, og dermed bidra til å bygge bred kunnskap og internasjonal anerkjennelse for norsk film.»
NFI-direktøren sier at mange av ambassaden er flinke til å bruke filmpakkene i relevante sammenhenger og at det etter forrige samleboks var mange forespørsler om teksting på flere språk. Derfor er filmene i den nye boksen tekstet på hele elleve språk – norsk, engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, tyrkisk, portugisisk/brasiliansk versjon, arabisk, russisk og mandarin. I den første boksen var det kun fem-seks språk.
– Hva med en digital tjeneste?
– Det spurte vi faktisk om etter første pakke. Vi hadde en stor undersøkelse hvor vi ba ambassadene evaluere bruken. BD var det ingen interesse for, kun DVD og digitalt var det ingen vits i siden flere land ikke ligger like langt fremme som vi her i Norge. Nå har vi likevel levert de filmene som foreligger i high-definition på Blu-ray, slik at de kan vises i en kinosal der det ønskes. Det blir tilsvarende 2K DCP, mener Helgeland.
– DVD blir for rufsete å vise i en kinosal, men enkelte land i Midt-Østen og Afrika er BD fortsatt ikke «etablert».
– Tidligere brukte NFI midler på å tekste filmkopier og sende ut i verden. Det kostet minst like mye. Dette er bare annen måte å drive filmkulturell formidling.
– Har videoboksen noen effekt for filmskapere og distributørene?
– Det øker deres muligheter for salg av filmen og til å selge aktivt til nye tjenester. Men det ikke alle som utnytter dette, men flere gjør det.
Produksjonsselskapet Sant & Usant reiste i april til Uruguay for å vise Til Ungdommen fra pakken, og mens de var der nede hadde de møter med filmbransjen og institutter.
– En visning av film kan sette i gang andre ting som skaper kjennskap til norsk film, sier Helgeland.
Incitus AS – eid av Jarle Bjørknes – fikk oppdraget med produksjonen av videoboksen Film Collection 2015-2016, som firmaet vant etter en anbudsrunde. De lagde også forrige videoboks, sier Helgeland.
RSS