OSLO: Norges CD- og platemesse holder koken. I år er det hele 30 år siden starten. Og inne på «Rockefellermessa», som mange også kaller den, er det som om tiden står stille.
– Musikkverdenen utenfor Rockefeller har forandret seg mye, men det er nok minst forandring her inne, ja, sier en blid primus motor, Rune Halland, som siden starten i 1988 som 34-åring nå er rundet 64.
Men å pensjonere seg ligger langt fremme i horisonten.
Plater er fortsatt livet. Halland driver platebutikken Cruisin’ Records i Oslo sentrum, og er også viden kjent for sin radioinnsats både hos NRK og P4 («Skeive skiver».)
Det hele startet på et sted som het Stedet i Torggata i Oslo. Men det ble fort for trangt. Da ble konsertstedet Rockefeller valgt og her har platemessen hatt tilholdssted siden. På det meste var det tre og fire messer per år, men nå holder arrangørene seg til to i året.
Platemessen over alle norske platemesser er fortsatt den største, med flest besøkende og flest selgere, selv om det har «poppet» opp tilsvarende messer andre steder rundt omkring på Østlandet de siste årene.
– Det er positivt at det er flere messer, men da ble det for mye å ha fire messer i året her, forteller Halland.
Rune Halland tok initiativet til messen sammen med Knut Akselsen (52) og Arve Strømsæther, som døde i 1995. Hans enke, Ingeborg, overtok den enorme platesamlingen og har hatt salgsbord på messen i alle år siden. På den første jubileumsmessen i 2018, som foregikk 3. februar, hadde hun også med seg døtrene Mari og Anne.
– Det er mye igjen etter Arve. Jeg blir ikke kvitt alt. Så jeg må sette ned prisene for å få det unna, sier Ingeborg med et smil.
Rune og Knut rusler bort til Ingeborgs salgsbord og slår av en prat.
De er skjønt enige om at platesamlere er av den «eldre» garde. Dette med å samle på plater er det stort sett men fra 40- og 50-årene og oppover som er mest ivrig på. Selv om det finnes en og annen ung samler også, selvsagt.
– Ungdom har et helt annet forhold til det å samle. Hvis barna arver platesamlingen er det ofte rett på Finn, mener Rune.
– Står tiden litt stille her på Rockefellermessen?
– Ja, det er ikke mye forandring her på platemessen. Her har også vinylplater vært aktuelle hele tiden, selv i de harde CD-årene, så har det alltid vært vinyl i fokus. For oss har vinyl aldri vært borte. Men det er moro å se at formatet har gjort comeback, da. Internasjonalt sett kommer det fortsatt tre ganger så mange fysiske utgivelser på CD som LP, forteller Halland.
– Hvorfor samle når «alt», for ikke å si mye, er digitalt?
– Det å høre digitalt er greit for å sjekke ut musikken. Men har du platen har du omslaget, følelsen, innleggsheftet. Du føler ikke at du ikke har musikken før du har den i hendene. Det er en følelsegreie, mener Rune.
Den første messen i 2018 hadde selgere med hele 122 meter med salgsbord. Det er ny rekord etter 2010. Og arrangøren venter seg ny rekord når 30-årsjubileet for alvor skal feires på messen til høsten. (Medio september/oktober – endelig dato er ikke fastsatt.)
Vinyl dominerte, men det var også bra utvalg i CD-er, musikk-DVD-er og en og annen raritet på obskure formater som MC (musikk-kassett).
RSS