Originalfilmen som endret alt fyller år!
På 70-tallet var George Lucas en ung og rebelsk filmregissør. Han ble ansett av sine likemenn som en sær idealist, og utfordret det tradisjonelle Hollywood-systemet. Den opprinnelige planen for det som skulle bli hans store gjennombrudd, Star Wars, var å lage en helaftens filmadaptasjon av tegneserien Flash Gordon.
Da Lucas ikke fikk tilgang på filmrettighetene, valgte han å sette seg inn i kildene Flash Gordon-skaper Alex Raymond hadde dratt inspirasjon fra, og brukte dette for å bygge opp sitt eget fantasiunivers. Etter å ha fått suksess med ungdomsfilmen Siste natt med gjengen i 1973, fikk George Lucas endelig sjansen til å lage Star Wars.
Originalfilmen Star Wars (1977), senere kalt Star Wars – Episode IV: A New Hope etter hvert som den ble satt inn i en større kontinuitet, endret kinofilm for alltid.
Men hva var det som gjorde filmen så populær og tilgjengelig for folk? En fantasyfortelling med romskip og politiske overtoner, der rollegalleriet består av en bondegutt, en trollmann, to roboter, en dusørjeger og et pelsdyr på to bein? Spar meg!
På magisk vis klarte Lucas og teamet hans å gjøre denne sære historien fordøyelig for den jevne kinogjenger: Først ved å kjapt etablere krigen mellom det galaktiske imperiet og rebellene som utgjør bakteppet, for så å umiddelbart forankre seerens perspektiv i to «droider» ved navn C-3PO og R2-D2 (spilt av Anthony Daniels og Kenny Baker henholdsvis).
Fra disse to figurene, som deler seerens manglende kunnskap om hendelsene rundt seg, blir det lettere å senere godta mer abstrakte konsepter som «Jedi-riddere» og «Kraften». Dette er nok hovedgrunnen til at folk sliter mer med å forstå Star Wars i dag hvis de starter med Episode I: The Phantom Menace (1999), selv om den jo kronologisk sett kommer før alle de andre filmene.
Etter hvert møter vi også hovedpersonen Luke Skywalker (spilt av en ung Mark Hamill), mentoren hans Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), prinsesse Leia Organa (Carrie Fisher), kjeltringen Han Solo (Harrison Ford), samt skurkene Darth Vader (David Prowse, med stemmen til James Earl Jones) og Moff Tarkin (Peter Cushing). Mange flere rollefigurer dukker opp, og alle er i dag blitt ikoniske.
Filmet i varme Tunisia med forfalne sett og et manus skuespillerne slet med, var Star Wars ingen enkel produksjon. Budsjettet lå på elleve millioner amerikanske dollar, som er det desidert laveste i seriens historie. Dette var naturligvis fordi seriens suksess ikke hadde blitt demonstrert enda, og prosjektets investorer var på den tiden nervøse ovenfor George Lucas sin produksjon.
I ettertid må 20th Century Fox ha angret bittert på at de lot ham beholde rettighetene til merchandising (leketøy, dataspill, osv.).
Filmen fungerer mer eller mindre som sin egen enkeltstående fortelling, men ga mersmak til alle som så på. Den første oppfølgeren, kalt The Empire Strikes Back (1980), blir stort sett ansett som den beste i serien og en av 80-tallets viktigste filmer. Den var regissert av Irvin Kershner og hadde forholdsvis minimalt input fra George Lucas sammenlignet med originalen og senere filmer. Med tredje film, Return of the Jedi (1983), tok Lucas en mer aktiv manus- og produsentrolle for å avslutte trilogien.
Til syvende og sist er Star Wars George Lucas sitt barn, og han skal ha all ære for å ha endret filmlandskapet for alltid. Årsaken hadde mye med hvor tilgjengelig og altomfattende filmen var. Den har litt av alt: Western, sci-fi, østlig spiritisme, Kurosawa og eventyr. De største konkurrentene på kino det året var Smokey and the Bandit og Steven Spielbergs Nærkontant av tredje grad, to særdeles gode filmer. De kunne likevel ikke måle seg med inntjening skapt av Lucas sin stjernekrig.
Lucas bør også berømmes for å ha holdt ut med dette universet i tide og utide. I 2005 fylte han gapet mellom originalfilmene og de kontroversielle forløperfilmene med Revenge of the Sith, en film han selv regisserte.
En del år senere (i 2012) solgte han rettighetene videre til Disney, som på godt og vondt ser ut til å ha gitt fans et nytt perspektiv på George Lucas sitt omdiskuterte skaperverk. Forhåpentligvis blir diskusjonen om Star Wars holdt i live mange år framover.
De savnede original-versjonene av Star Wars
Det er lett å glemme hvor vanskelig det er å få sett den originale Star Wars-filmen i dag, slik den gikk på kino i 1977. Tjue år etter at filmen kom ut – og da neste Star Wars-trilogi var nært forestående – ga selskapet Lucasfilm ut nye versjoner med mer moderne effekter, og til og med helt nye scener. Endringene er svært kontroversielle blant en del fans og filmhistorikere.
Dessverre har Lucasfilm nærmest beslaglagt de originale versjonene av første Star Wars-trilogi. Oppkjøpet av Disney i 2012 endret ingenting – snarere tvert imot. På strømmetjenesten Disney+ har de lagt til en ny replikk i «cantina»-scenen fra originalen, der Greedo nå roper tulleordet «maclunkey» før han skyter mot Han Solo. En meningsløs endring i noe som bør bevares som en viktig del av filmhistorien.
Sist gang originalversjonene ble gitt ut offisielt var i 2006. Da som uendrede Laserdisc-kopier overført direkte til DVD. Utover det finnes det et uoffisielt prosjekt kalt Harmey’s Despecialized Edition, der noen fans har restaurert og gitt ut filmene i HD på eget initiativ. Lovligheten ved dette er riktignok omstridt. Den originale Star Wars er med andre ord svært vanskelig å få sett på lovlig vis.
Med tiden vil kanskje den enorme etterspørselen føre til offisielle utgivelser av disse ettertraktede versjonene. Siden årtusenskiftet har filmskoler verden over vært tvunget til å vise de «oppdaterte» versjonene til
studenter. Den største faren er imidlertid at
fremtidige generasjoner ikke vil få se Star Wars slik vi andre gjorde.
Eksempler på omdiskuterte endringer:
Viste du dette?
- I bytte for fulle rettigheter til merchandising, ønsket George Lucas å motta lavere lønn for arbeidet sitt på filmen. Leker basert på filmer ble ikke ansett som særlig lønnsomt før Star Wars.
- James Earl Jones ble hyret til å dubbe over stemmen til David Prowse som Darth Vader, fordi Prowse sin lyse stemme og skotske aksent ikke hørtes skummel nok ut.
- Det har vært mye debatt rundt hvorvidt Han Solo eller hans erkefiende Greedo skyter først i skuddvekslingen under barscenen. Fasiten er at bare Han Solo skyter i originalversjonen, mens Greedo skyter først i spesialutgavene av filmen.
- I 1987 lagde Mel Brooks en kjent parodi kalt Spaceballs, der han blant annet gjorde narr av George Lucas sin suksess med salg av leketøy – noe Lucas ble anklaget av noen fans for å prioritere i Return of the Jedi.
- Da Star Wars først kom ut, var George Lucas så deprimert og stresset over resultatet at han tok en lang ferie istedenfor å delta på premieren.
- Viktige skurker i serien som Jabba the Hutt og Keiser Palpatine var nevnt i originalfilmen, men ble ikke vist før senere i trilogien. En scene med Jabba ble lagt til i spesialutgaven av A New Hope.
RSS