70MM-FESTIVALEN
70mm-festivalen foregår på Cinemateket i Oslo, i Filmens hus, fra tirsdag 23. januar til onsdag 4. februar og byr på storslåtte, episke og klassiske filmopplevelser. I årets program finner du både kjente og kjære titler, og noen helt nye. Se programmet til 70mm-festivalen her.
70 mm og 65 mm er høyoppløst analog film for stillbilde og filmfotografering. Inne i kameraene er bredden 65 mm, mens den printes på en 70 mm stripe, hvor de ekstra 5 mm er for å legge inn seks lydspor. Formatet er vanligvis 2.20:1. Selv da kinoene hadde ordinære filmfremvisere, kunne få vise 70 mm film. Men hos Cinemateket i Oslo kan de fortsatt vise slike sjeldne filmer.
Hva er et Cinematek? Et cinematek er en kino som er knyttet til et filmarkiv og viser filmer av kunstnerisk eller historisk interesse, og andre filmer som ikke kommer i ordinær kinodistribusjon. Cinemateket i Oslo holder til i Filmens Hus med to av de mest velutstyrte kinosalene i landet. Cinemateket i Oslo står som arrangør av Eurodok og 70mm-festivalen og samarbeider blant annet med Film fra Sør, Skeive Filmer og Oslo Internasjonale Filmfestival. Cinemateket i Oslo administreres og driftes av Norsk filminstitutt.
Det er klart for en ny storslått 70 mm-festival i regi av Cinemateket i Oslo, og i 2015 er det ikke bare gamle klassikere, men også en rykende fersk film på plakaten.
Det dreier seg nemlig om Interstellar. Regissør Christopher Nolan er en ivrig forkjemper for analog film og spilte den inn på hhv. 35 mm og 65 mm IMAX-film. De kinoene i USA som fortsatt hadde projektorer av den gamle typen fikk vise filmen to dager før premieren.
I Norge er det veldig få kinoer med analoge projektorer igjen, men Cinemateket i regi av Norsk filminstitutt i Oslo er en av dem. Og dermed er det duket for en sen, men unik analog norgespremiere på nettopp Interstellar.
Seksjonsleder for Cinemateket, Jan Langlo, tar oss med på det tekniske rommet til salen Tancred i Filmens hus og viser oss de nyankomne filmkannene. Det som for få år siden var et hverdagslig syn, er nå blitt en sjeldenhet. Enn skjønt, 70 mm er og blir en sjeldenhet, da som nå!
– Forestillingen med Interstellar er nær utsolgt, forteller Langlo.
Ellers er det selvsagt store klassikere på programmet for festivalen, som går av stabelen fra tirsdag 23. januar til onsdag 4. februar: South Pacific, Lawrence of Arabia, Patton, My Africa, Kellys helter, Doctor Zhivago, Song of Norway og Earthquake, med flere!
Earthquake vises forøvrig i det unike lydsystemet Sensurround. Cinemateket montererer en svær PA-rigg for dette, som blir større enn forrige gang de viste filmen med dette formatet. (Under 2013-festivalen). Sensurround ble utviklet av Cerwin-Vega sammen med Universal Studios for å gi en bedre lydopplevelse for publikum. Den ble laget for nettopp denne filmen, og brukt i disse filmene etterpå: Midway (1976), Rollercoaster (1977), Saga of a Star World (1978), Battlestar Galactica-piloten og Mission Galactica: The Cylon Attack (1979). Sensurround er basert på flere basselementer for lydeffekter, som fører til store vibrasjoner.
La oss ikke glemme russiske Krig og fred (Vojna i mir) av Sergej Bondarsjuk. Den varer i åtte timer, inkludert pauser!
Langlo forteller til KM at to av filmene faktisk vises digitalt i 4K: Oklahoma finnes ikke i 70 mm mer, så her er det en restaurert 4K-versjon som skal avspilles, med High Frame Rate (30 bilder per sekund). Samsara vises også i 4K.
Den første 70 mm-festivalen fant sted i 2000, men arrangementet arrangeres ikke fortløpende hvert år. Det er dermed ellevte år i denne runden.
– Vi har aldri før hatt så mange spørsmål om 70 mm-festivalen. Vi vet det kommer folk langveisfra for å oppleve film på denne måten. Det kommer tilreisende fra mange europeiske land og kanskje også folk enda lengre unna, forteller Langlo.
2013-utgaven av 70mm-festivalen hadde et besøk på 2.456 på 28 visninger. Dette var en liten oppgang fra 2010-utgaven, som hadde et besøk på 2.316 på 31 visninger.
2015-utgaven har bare 24 visninger, så det begrenser det litt i forhold til tidligere, men Langlo har god tro på at Cinemateket skal klare minst 2.500 besøkende.
Cinemateket i Oslo hadde forøvrig gode besøkstall i 2014. Besøket endte opp som det beste på ti år, ca 62.000 besøkende. Dette er en økning på 14 % sammenlignet med 2013.
– Hvorfor er det å gå på kino hos dere mer populært nå?
– Da DVD-markedet vokste og ble stort, dabbet besøket vårt av. Men de siste tre årene har det økt jevnt. Det er nok en sammensatt forklaring, men man kan jo tenke seg at flere vil ha den ordentlige kinoopplevelsen, være mer sosiale og mer konsentrert enn å se film via iPad, sier Langlo.
RSS