
DRAMMEN: Et endelig budsjett for 2016 og avtale om sluttpakker for de ansatte må vente til etter at Filmmeldingen skal opp i Stortinget 1. desember.
Det forteller adm. direktør Guttorm Petterson i Film & Kino til KINOMAGASINET under Den norske kinokonferansen 2015.
Der la han også frem fem scenarioer for fremtidens Film & Kino. (Les denne saken her.)
MØTE 2. DESEMBER 2015
Det er innkalt til ekstraordinært representantskap 2. desember 2015.
På agendaen står:
• Budsjett 2016
• Endringer av vedtektene med tilpasning av hvem som kan være medlemmer
• Tilpasninger i forhold til den vedtatte filmmeldingen
• Styresammensetning
– Det jobbes i kulissene og jeg håper det blir flertall for en løsning spm er vedre enn det filmmeldingen legger opp til. Men hva det blir er usikkkert! sier Petterson.
NØDVENDIG REDUKSJON AV ANTALL ANSATTE
– Når det gjelder antall ansatte så er det ikke tvil om at det må foretas en reduksjon. Vi ligger altfor høyt i lønnsutgifter i forhold til omsetningen. Lønnsutgiftene er på rundt 21 millioner kroner, sier han videre.
– Vi er enig med de ansattes organisasjoner til å venter til etter filmmeldingen er vedtatt før vi forhandler om sluttpakker.
– Du antydet i scenario-foredraget at det kan ende med kun én ansatt. Er du interessert i en slik jobb?
– Det vil jeg ikke spekulerere i nå.
– I foredraget ditt antydet du at mye kan forsvinne av fellestjenester. Men vil det bli så ille om Film & Kino forsvinner. Vil ikke bransjens allerede etablerte interesseforeninger og firma ta ansvar?
– Jeg skal ikke avise det. Vi er ikke redde for de store kjedene – de klarer seg. Selv om de er interessert i kompetansen vi kan tilby, så er de ikke så avhengig av oss. Det er de minste og mellomstore kinoene som er i faresonen. Det vil gå utover den desentraliserte kinostrukturen.
Petterson mener at det er også mye som tyder på at det ikke er lett å samarbeide for de store kjedene.
– Hvis Film & Kino som samlende faktor blir borte er jeg redd for at konkurransen skjerpes og at at det ikke blir en så solidarisk bransje.
FILMTREFF
– Du nevnte filmtreff, som kan forsvinner. Men filmdistributørene er vel interessert i å innby til samlinger og vise film – og dermed selge varene sine til kinosjefene – også uten Film & Kino?
– Vel, det gjenstår hvilken grad de prioriterer de små kinoene. De har ingen kulturelle forpliktelser slik vi har. Og det er det jeg synes filmmeldingen ikke har tatt høyde for. Spesielt det mest graverende: å bruke en avgift som innkreves fra oss til tiltak innenfor flere plattformer.
– Nå understreket NFI-direktøren fra salen her i Drammen at kinoene er prioritert?
– Ja, men kulturministeren femhever at de andre også skal få bruk av midlene. NFI må følge lojalt opp filmmeldingen. Uansett ville noen av midlene tappes,.
Petterson sier han synes det er merkelig at Fremskrittspartiet og Høyre – som man skulle tro ville fjerne avgifter, spesielt når de er konkurransevridene – ønsker å videreføre kino- og videogramavgiften.
– Spesielt innenfor video er kroneavgiften på 3,50 per fysisk video nå utslagsgivende for at avgiften i snitt utgjør 12 prosent av hva en video på DVD eller Blu-ray-koster.
I foredraget opplyste Petterson at de minste kinoene i Norge utgjør 45 % av antallet (i alt 87 kinoer), men kun 3,5 % av omsetning.
– I en kommersiell kinoverden betyr de jo ikke mye?
– Blir de borte raserer det kulturtilbudet i mange av disse kommunene. Jeg sier ikke at det er umulig at NFI ikke kan gjøre noe for de, men de vil ikke sitte og ha en avgjørende myndighet over disse kinoenes skjebne.
RSS