Blu-ray : A Clockwork Orange
Sjanger: Fantasy, satire
Regi: Stanley Kubrick
Skuespillere: Malcolm Mcdowell, Patrick Magee, Michael Bates, Warren Clarke, John Clive
Produsent: Stanley Kubrick
Foto: John Alcott
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Blu-ray-fakta:
Video: 1080p
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Spilletid: 137 min.
Bonus: Dokumentarer,
Distributør: Fox Paramount Home Entertainment
Lanseringsdato: 06.08.2018
HANDLING
Alex er en voldelig ungdom i Storbritannias nære fremtid. Han har to interresser, vold - særlig voldtekt, og Beethoven. Etter en rekke brutale overgrep blir han tatt av politiet. I fengsel går han med på å være forsøkskanin for en ny form for terapi for å forkorte fengselsoppholdet.
En av tidenes kultfilmer, Stanley Kubricks A Clockwork Orange, er utgitt på Blu-ray – atter en gang.
Denne gang i en ny Steelbook som en del av Warner Brothers 100 Iconic moments-serie.
Er denne nyutgaven verdt oppmerksomhet?
«There was me, That is Alex, and our three droogs, that is Pete, Georgie, And Dim. And we sat there, at the korova milkbar, wondering out rasoodocks what to do with the evening.»
Pøbelen Alex Delarge (Malcolm McDowell) er leder for en småkriminell liten gjeng i England i en nær fremtid.
Han og hans «Droogs» tilbringer dagene med å drikke melk blandet med diverse dop på favorittbaren, sloss med rivaliserende gjenger, prate tull, banke opp hjemløse og gjøre innbrudd.
Alex elsker klassisk musikk, spesielt Beethoven, som han liker å ha sex til. Han elsker også å utøve grov vold, eller «Ultra-violence» som han selv kaller det.
Når Alex og gjengen hans bryter seg inn i huset til en kunstner og dreper henne med en av hennes egne kreasjoner, blir Alex tatt og får fengselsstraff.
I fengselet blir han valgt ut som deltager i en eksperimentell behandlingsmetode som skal kurere uvanene hans.
Alex liker tanken på å få kortere fengselsstraff som belønning og samtykker, uten å vite hvilke ubehageligheter han vil utsettes for.
A Clockwork Orange er en bisarr studie i sadisme, avmakt, overgrep, moral og betydningen av fri vilje. Filmen har i ettertid blitt en av verdens mest populær kultklassikere.
Regissør Stanley Kubrick lot alle kreative krefter få fritt løp i denne filmen. Dette er en særdeles sær og kompromissløs film. En kølsort satire om ondskapens natur og organisert og uorganisert galskap.
Filmen stiller dype spørsmål om ondskap kan klassifiserer og kureres, men gir ingen klare svar.
Malcolm McDowell er uforglemmelig som Alex. Han nærmest oser av ondskap og skadefryd. Alex er svært intelligent og veltalende, og han er fullstendig klar over at det han gjør er umoralsk og uforsvarlig. En ekte psykopat.
McDowell har i ettertid hatt en variert og vellykket karriere, men han har aldri sluppet unna skyggen fra denne rollen. De øvrige rollene er også svært gode.
Om du er kjent med krimserien Dalziel & Pascoe fra Detektimen vil du sikker kjenne igjen en ung Warren Clarke, som spiller Dalziel i den serien.
Filmen er skutt i klassisk Kubrick-stil med mye mykt naturlig lys. Kubrick gjør sterk bruk av ekstreme kameravinkler og sakte film i denne filmen. Det er uforglemmelige bilder og sekvenser her. Det er sjelden vi ser så inspirert kamerabruk som i A Clockwork Orange.
Filmen er ikke like vakkert skutt som Kubricks andre filmer, men har et grovere utrykk som passer godt til innholdet. Vil du se det vakreste den geniale filmskaperen har å by på av filmfoto så ta en kikk på 2001: A Space Odyssey (1968) (som utgis i 4K UHD høsten 2018) – eller Barry Lyndon (1975).
Musikken må også få sin bemerkning. Å se bowlerhatt og skjortekledde ungdommer banke opp uteliggere, kunstnere og hverandre til Beethoven danner et utrykk som jeg aldri har sett før eller siden.
Det blir liksom vakkert på en pervers måte, for det er nydelig skutt og utført i all sin ubehagelighet. Samtlige scener gjør genial bruk av musikken. Hvem kan glemme scenen ved vannet hvor Alex banker opp kompisene sine i sakte film, mens musikken svulmer?
Og det er ikke bare vakker musikk her heller. Åpningssporet som spiller mens Alex sitt ondskapsfulle smil fyller skjermen og han introduserer oss til sin verden er vidunderlig diabolsk. Det minner om en slags sørgemarsj og gir klar beskjed om at dette ikke er en film av den snille sorten.
Filmen skapte faktisk hysteri når den var ny i 1971.
Ekte pøbelgjenger ble inspirert og etterlignet udådene som Alex sin gjeng utfører i filmen. Dette førte til mange anklager rettet mot Kubrick, som at han lagde filmen for å påvirke ungdom til å utøve vold. Det gikk så langt at Kubrick fikk drapstrusler, og mange av dem. Etter en stund gikk Kubrick lei og trakk filmen fra det engelske markedet.
En direkte konsekvens av dette ble at filmen ble en beryktet og ettersøkt undergrunnsfilm på videomarkedet årevis senere som en eksklusiv «video-nasty». A Clockwork Orange ble ikke relansert i England før etter Kubricks død i 1999, da den ble offisielt utgitt på VHS og DVD.
For de som ikke er 100 prosent stødig i engelsk anbefaler jeg å se filmen med tekst, for den merkelige fiksjonelle «Nadsat»-slangen karakterene snakker er enkelte ganger vanskelig å tyde. Kubrick elsket den, og sørget for at den ble skikkelig representert i overgangen fra bok til film, men det gjør det til tider litt slitsomt å følge hva karakterene sier.
Fun fact: Instrumentet som holder øynene til Alex åpne i behandlingsscenen er et genuint instrument som ble brukt til det formålet i medisinen før i tiden. McDowell fikk faktisk en øyeskade da de spilte inn den scenen som har har den dag i dag.
STEELBOOK-UTGAVEN:
A Clockwork Orange utgis av Warner Brothers i en splitter ny Steelbook-utgave. Denne steelbooken er langt mer vellykket en den som The Shining fikk. Omslaget er knall oransje med et bilde av et glass med melk. Tittelen er i hvitt og passer godt til melken. Til sammen utgjør de en riktig estetisk steelbook som er pen å se på og pynte med, samtidig som det er tydelig hvilken film det ut i fra fargene og symbolismen. Denne Steelbooken vil sikkert friste fans av filmen og /eller Kubrick til å kjøpe filmen atter en gang.
Selve disken er den samme gamle. Av en aller annen grunn har også denne disken det samme problemet som The Shining disken har. Hele Blu-ray-spilleren krasjer om du hopper direkte til hovedmenyen fra en av dokumentarene hvis den er satt på pause. Spilleren reagerer ikke på noe etterpå og du må trekke ut kontakten for å starte den på nytt. Jeg har ikke opplevd dette med noen andre disker enn disse to.
Tekst finnes på dansk, engelsk, finsk, norsk og svensk.
BILDE:
Jepp! Dette er den samme problematiske overføringen som først kom på markedet i 2007. Bildet er presentert i sitt opprinnelige 1.66:1 format. Bildet er mørkt, difust og grumsete. Kontrastene er lave og detaljer kommer sjelden godt fram. Sortnivået er spesielt grumsete og diffust, og fremstår stort sett som mørkegrått. Hvitnivået er ofte overeksponert. Det er også en solid dose bildestøy. Bildekvaliteten er ikke en fullstendig katastrofe, men er utdatert og skriker etter en skikkelig remaster.
Det skal finnes en 4K-remastring av filmen som blir vist på kino i USA, men av en eller annet grunn er ikke den kommet på hjemmevideomarkedet enda. Denne utgaven fremstår dermed som en tapt mulighet til å gi oss filmen med bildekvaliteten den fortjener. Kanskje de sparer den til en 4K UHD Blu-ray utgave om noen år?
LYD:
Filmen høres ikke ny ut, nei. Lyden leveres i en DTS-HD 5.1 Master HD-miks. Dialogen er noe uklar til tider. Den klassiske musikken er heldigvis klar og kommer godt fram. Alex fortellerstemme er heldigvis meget godt representert i lydbildet og hører bra ut. Det er også et greit hint av bass her. Filmen nærmer seg 50 år, så ikke forvent en bombastisk lydmiks av det moderne slaget. Dette er en mild miks som yter filmen rettferdighet, men kunne godt vært litt mer aggressiv.
BONUS:
Disken inneholder en grei dose ekstra. Ingenting er nytt. Alt er produsert for DVD og vises i standard oppløsning på 480i, med unntak av O Lucky Malcolm dokumentaren og traileren som er i 1080p full HD.
Først ut er et kommentarspor med skuespiller Malcolm McDowell og filmhistoriker Nick Redman. McDowell er artig å høre på og kommer med flere kule fakta fra innspillingen og ettertiden. Nick Redman er tørr, men kommer også med interessante historier.
Still Tickin’: The Return of A Clockwork Orange er en grei dokumentar på nett over 40 minutter som analyser filmens innflytelse. Dokumentaren er fra 2000 og bærer preg av dette. Den har det litt tørre og småkjedelige preget britiske fjernsynsdokumentarer har, men det er morsomt å høre alle historiene om hvor langt folk gikk for å se filmen på 80- og 90-tallet. Dokumentaren er tekstet på de samme språkene som filmen er.
Great Bolshy Yarblockos! – Making A Clockwork Orange er en dokumentar om skapelsen av filmen på 30 minutter. Dette er en underholdende og interessant dokumentar som analyserer filmen og den tilblivelse. Dette er en veldig godt dokumentar som er altfor kort. Steven Spielberg er blant analytikerne som snakker om filmen her.
O Lucky Malcolm! Er en portrettdokumentar om skuespiller Malcolm Mcdowell. Denne er grundig og varer i hele 1 time og 25 minutter. Dokumentaren analyserer hele Mcdowell`s karriere fra begynnelsen til i dag. Dette er en grundig og vellaget dokumentar som nesten er verd
Til sist er traileren til filmen. Den varer i to minutter.
KONKLUSJON:
En av tidene kultklassikere er gjenutgitt i en pen og veldesignet Steelbook-utgave som garantert vil friste fans. Dessverre er det den samme gamle problematiske overføringen som før og det er null nytt bonusmateriale. Det faktum at de enda ikke gir oss filmen med remastret bilde trekker ned. Kan anbefales for Ssteelbook samlere og dem som ikke har sett filmen før. Gamle fans får vente videre på en 4K UHD-utgave med den nye remasteren.
RSS