Strømmeboksen mange har ventet på er endelig her. Apple har brukt lang tid på denne, og flere andre produsenter av tilsvarende bokser har vært på markedet en stund. Den setter sammen det flotte grensesnittet fra 2015-modellen og den etterlengtede muligheten til å se filmer og TV-programmer i 4K og HDR. Heldigvis gjør Apple dette formatet mer tilgjengelig for forbrukerne til en mer fordelaktig pris.
Utseende
Apple TV 4K inkluderer nå det meste som forrige versjon fra september 2015 manglet, og tvinger altså ned kostnadene, som er med på å gjøre 4K utstyr allemannseie.
En negativ side er at det fortsatt er få tredjeparts apper som støtter formatet ved lansering, og Apple har valgt en litt merkelig måte å holde hjemmekino-entusiastene unna på i form av mangel på f.eks. Dolby Atmos-støtte.
Ved første øyekast er det vanskelig å skille den nye Apple TVen fra forrige versjon. Designet er nesten identisk, samme farge, glans og den matte toppen som før. Hovedforskjellen er designet i bunnen, denne versjonen har fått lufting, som bidrar til å holde den raskere prosessoren kjølig.
En ting jeg reagerte på, var at USB-C kontakten bak på enheten nå er fjernet. På en annen side blir jo denne brukt til teknisk administrasjon, og er uvesentlig for de fleste. Selv synes jeg dette er litt tråkig, man mister da muligheten til å overføre apper utviklet f.eks. via Xcode. For allmennheten er nok dette uvesentlig. Som før er det utganger for HDMI og LAN (Ethernet) i tillegg til strøm.
Fjernkontrollen
Apple har ikke foretatt de store endringene på fjernkontrollen denne gang. Den eneste synlige endringen en er liten hvit ring rundt Meny knappen. Fordelen her er at den er lettere å se i mørket. Fortsatt kan kontrollen styres av bevegelighet, mest brukt til spill.
De resterende knappene som Hjem, mikrofonknapp (Siri), Play/pause og Volum opp/ned er fortsatt de samme som tidligere. Intet banebrytende her altså, og motstanderne av tidligere versjon av fjernkontroll vil nok forbli de same. Dette var nok i grunn på grunn av touchpad-kontrollen og fjernkontrollens skjøre design.
Jeg likte funksjonaliteten på fjernkontrollen da touchpad alternativet kom i 2015, men i min hverdag styrer jeg alt av multimedia enheter med iPhone eller iPad uansett. De pares opp øyeblikkelig etter installasjon, så det er ikke mye forskjell der for mitt vedkommende.
Ytelse
Inne i Apple TV 4K er det blitt plassert en A10X Fusion prosessor, den same chipen som sitter i de nye iPad Pro modellene. En slik ytelsesoppgradering har sine største fordeler i behandling av store videofiler (4K, HDR) og ikke mist for å håndtere komplekse apper og spill. Man merker en betydelig stor forskjell i ytelse/hastighet, når man navigerer i det nye tvOS 11. Selve tiden det tar fra man kobler strøm på boksen til den er ferdig satt opp har også blitt markant bedre, det samme gjelder tiden systemet bruker på app-nedlasting og oppdatering.
Oppsett/installasjon
Som før, er installeringen av systemet svært enkelt, og kan utføres av de aller fleste på egenhånd. Man starter med å velge land og språk, deretter kobler man seg til et trådløst nettverk (om man ikke ønsker å bruke en fysisk kabel). Deretter kobler man til sin iCloud-konto, og voila, så er man igang. Alternativt kan man benytte en iOS enhet (iPhone, iPad) og koble til Apple-TV via Bluetooth, og føre over alle sine innstillinger. Denne prosessen tar kun et par minutter, og medførte ingen problemer da jeg benyttet min iPhone 7 Plus til å utføre dette.
Selv om Apples tvOS plattform ikke har endret seg betydelig, har man bragt en ny funksjon kalt «One Home Screen» som tillater brukerne å synkronisere sine apper og oppsett mellom flere Apple TVer. Jeg testet denne funksjonen og den fungerte perfekt fra min forrige Apple TV generasjon fire. Man må fremdeles logge inn på alle sine strømmetjenester, men heldigvis gjør tvOS 11 jobben med å finne alle appene dine for deg.
Forsideoppsettet er ikke betydelig endret, og det minner om en forstørret versjon av hjem skjermen i iOS. Et stort pluss er at hele grensesnittet nå gjengis i 4K/HDR og ikke i 1080p. Dette er Apple TV alene om i skrivende stund, etter alt å dømme.
Endelig kan altså fire ganger oppløsningen av full HD (1080P) nytes på Apple TV. Sider mer og mer materiell utvikles med en slik detalj og fargerikdom blir opplevelsen av en naturtro virkelighet en realitet. Her blir gresset så grønt som det kan få blitt, og strendene fylt med de skarpeste sandkorn. Etter hvert som seerne skaffer seg større TV-er vil forskjellen i opplevelse fra full HD og 4K UHD bli mer vesentlig. På mindre TV-er derimot, kan det være vanskelig å merke en slik drastisk forskjell.
Det viktigste av alt, billedmessig, er introduksjonen av HDR (High Dynamic Range) som åpner opp for bedre lysstyrke og en mye større og bedre fargeskala. I tillegg vil sortfargen virke mye dypere, som tydeliggjøres i nyere filmer spilt inn med denne typen teknologi.
Bruk/opplevelse
På nye Apple 4K er begge HDR-standarder inkludert, nemlig HDR10 og Dolby Vision. Forskjellen fra andre enheter derimot, er at Apple har valgt å aktivere HDR permanent, og ikke når brukeren velger innhold med eller uten denne funksjonen. Apple forsvarer dette med at det bidrar til å unngå irriterende flimring som kan skje på enkelte TVer når de bytter inn og ut av HDR-modus.
Det er ikke noe nytt at Apple velger å gå mot strømmen av andre produsenter når det gjelder aktivering/deaktivering av funksjonalitet.
I skrivende stund det kun et fåtall titler som Apple tilbyr med 4K/HDR støtte. Under lanseringen av den nye Apple TV-en 12. september 2017, fortalt Apples represenanter om muligheten for å oppgradere tidligere kjøpte filmer i iTunes til 4K kvalitet gratis, dersom de var tilgjengelige i det formatet.
Apple anbefaler en internettlinje på minst 25Mbps for å streame 4K innhold, noes om de fleste her i Norge i alle fall har i disse dager. En annen ting som er viktig her den trådløse routeren, som bør være av litt nyere rang, med 802.11ac standard, for å unngå for mye bufring og hakking i avspillingen av større datamengder.
Tilbake til tredjeparts støtte, det er kun Netflixs applikasjon som støttes med 4K/HDR aktivert. Det finnes ingen 4K YouTube support heller, siden Apple ikke har dratt nytte av Googles åpne VP9 codec. Siden tilbudet av 4K innhold er stort hos YouTube, er nok dette noe begge selskapene vil ha på plass innen kort tid.
Det at ikke Apple velger å inkludere neste generasjons lydformater som DTS:X og Dolby Atmos er derimot uforståelig. Microsofts Xbox One S har til sammenligning hatt disse formatene implementert en stund, og Apple må tåle å sammenlignes med en slik spillkonsoll når det til stadighet utvikles spill for bruk på Apple TV også. Apple sier heldigvis at dette vil være på plass etter hvert, uten å dato bekrefte dette.
Prisbilde
Apple TV 4K foreligger i to størrelser, en på 32GB til kr 1899,- og en på 64GB til kr 2099,–. Sistnevnte er ment for de som laster ned mye spill og som krever ekstra harddiskplass i den forbindelse.
Oppsummert
Fordeler:
- God tilgang på apper
- Rask ytelse
- 4K/HDR innhold gjengis svært godt
- Forholdsvis rimelige priser på 4K filmer/serier
- God videoprosessering
Ulemper:
- Ingen DTS:X eller Dolby Atmos
- Dårlig tredjeparts 4K/HDR støtte
(Men Apple antyder at begge disse kommer)
RSS