FILMFAKTA
Norgespremiere: 11.03.2016. Sjanger: Drama. Skuespillere: Rooney Mara, Cate Blanchett, Sarah Paulson. Regi: Todd Haynes. Manus: Phyllis Nagy. Nasjonalitet: USA. Språk: engelsk. Musikk: Carter Burwell. Distribusjon: Norsk Filmdistribusjon. Video distribusjon: Scanbox Vision. Produksjonsår: 2015. Lengde: 1 time og 57 min. Aldersgrense: Tillatt for alle.
HANDLING
New York på 50-tallet: Carol (Cate Blanchett) er ulykkelig gift med sin ektemann. Så innleder hun et romantisk forhold til Therese (Rooney Mara). Vanskelig blir det da Carol rives mellom retten til å være med sin egen datter og kjærligheten.
Carol er en velkomponert beretning om forbudt kjærlighet, vanskelige valg, drømmer og lengsler.
Regissør Todd Haynes har laget en rekke filmer, men ingen av dem har vel nådd opp til det nivået Carol klarer å holde.
Haynes har mange ganger latt sine filmer kretse omkring homoseksualitet, og også i Carol er dette framtredende.
Filmen omhandler hvordan den sofistikerte Carol innleder et forhold til den noe yngre kvinnen Therese.
Handlingen foregår i New York på begynnelsen av 50-tallet, og Carol og Therese sitt forhold blir dermed noe svært kontroversielt. Ille blir det for Carol da hun rives mellom sin egen datter og kjærligheten.
Cate Blanchett spiller rollen som Carol og Rooney Mara spiller Therese. Disse to er filmens fundament, og det er en fryd å se hvordan de både driver historie- og karakterutviklingen. Ingenting gleder mer i en tid hvor vi er vel vitende om kvinneminoriteten både bak og foran kamera i filmbransjen.
Carol er en film som viser hvordan kvinner, kvinners liv og kvinners problemer, gestaltet av to kvinner, virkelig skaper engasjement.
Fotoarbeidet i filmen er både utfordrende og tiltalende. Fotograf Edward Lachman skaper dynamikk med gode panoreringer og ikke minst kreative og uventede vinkler.
Når kameraet i tillegg får arbeide med skuespillere av Mara og Blanchett sitt kaliber, og det oser av kvalitet i arbeidet med sminke og kostymer, framstår filmen svært god visuelt sett.
Haynes har valgt å fortelle historien i Carol ved å veksle noe mellom både ulike steder og ulik tid, og dette er et stilig og elegant grep.
Carol er ikke en film med mye bråk og heftige actionsekvenser, men likevel er det mye som skjer.
Filmens handling foregår mye i hodene på de to kvinnene, og ikke mist i samspillet dem i mellom.
Fremdrift kan være vanskelig å skape i en film av denne typen, men jeg synes dette er på plass i denne filmen.
Carols dilemmaer er store og kompliserte. Ibsens Nora så seg tvunget til å forlate mann og barn for å få utfolde seg som kvinne, og ikke minst som menneske.
Carols kamp handler om nettopp dette, og enda litt til. Her spiller også respekt for egen legning og egne følelser inn, og nettopp dette er med på å gjøre filmen og karakteren Carol interessant.
Forbudt kjærlighet er helt klart et sentralt tema. Det er også drømmer og lengsler, og akkurat Carol og Therese sine lengsler, på veldig mange nivåer, blir filmens drivkraft.
Stor takk til Hamar Kino for presseadgang.
RSS