: Fabeldyr og hvor de er å finne
Konklusjon:
Fabeldyr og hvor de er å finne anbefales på det ypperste dersom du liker Harry Potter fra før, og har savnet mer magi siden den siste filmen kom i 2011. Den byr på god underholdning og en interessant sjangermiks. Se den gjerne i 3D for enda mer inntrykk og opplevelser og bli fascinert av magiens verden atter en gang.
Eksterne lenker. Les mer her:
FILMFAKTA
Norgespremiere: 16.11.2016
Originaltittel: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Sjanger: Eventyr / Familiefilm / Fantasy
Skuespillere: Ezra Miller, Ron Perlman, Eddie Redmayne
Regi: David Yates
Manus: J.K. Rowling
Nasjonalitet: Storbritannia / USA
Språk: Engelsk
Musikk: James Newton Howard
Produksjonsselskap: Heyday Films og Warner Bros
Distribusjon: SF Studios
Produksjonsår: 2016
Lengde: 2 timer og 11 min.
Aldersgrense: 12 år
Begrunnelse: Filmen inneholder mørke og intense scener med frykt og kortvarige skrekkeffekter. Den får derfor 12-års-grense.
HANDLING
Fabeldyr og hvor de er å finne er fortellingen om forfatteren og magizoologen Salmander Fisle (originalt Newt Scamander) og hans fabelaktige reiser for å oppdage magiske dyr verden rundt. Handlingen foregår i New Yorks hemmelige magikermiljø, hele 70 år før Harry Potter leser boken hans på Galtvort. Filmen er basert på boken med samme navn fra 2001.
Fabeldyr og hvor de er å finne er en fantastisk filmatisering som bringer ny magi til et velkjent magisk univers.
I Fantastic Beasts and Where to Find Them, eller Fabeldyr og hvor de er å finne som den heter på norsk, møter vi forfatteren og magizoologen Newt Scamander, eller Salmander Fisle (Eddie Redmayne). Han foretar en rekke reiser for å oppdage magiske skapninger verden rundt. Handlingen er satt til New York på 1920-tallet, hele sytti år før hendelsene med Harry Potter på Galtvort inntreffer.
Filmen baserer seg på boka med samme tittel, skrevet av Harry Potter-forfatteren J. K. Rowling. Hun debuterer som manusforfatter med denne filmen, og står dermed for manuskriptet med utgangspunkt i sin egen bok. Som kjent er det nettopp denne boka Harry Potter og gjengen får som pensum i første filmen, Harry Potter og de vises stein (2001). Humlesnurr anbefaler boka for alle som kommer til Galtvort og til deres familier.
Historien i filmen glir magisk avgårde. Karakterene er vel besatt, og de har definitivt klart å lage en uavhengig film som står godt alene. Fabeldyr og hvor de er å finne byr på en rekke underholdning, og de har klart å få med mye av hva vi elsket i Harry Potter-filmene. Det er humor, spenning og en mørk side som skaper en thriller-aktig stemning, men både Rowling og regissør David Yates har klart å mikse de ulike sjangrene på en balansert måte.
Hovedrolleinnehaveren Eddie Redmayne er mest kjent for sine prestasjoner i The Theory of Everything (2014) og The Danish Girl (2015). I Fabeldyr og hvor de er å finne gjør han en formidabel prestasjon som Newt Scamander. Han er troverdig og svært overbevisende som en lukket og vimsete karakter som byr mye på seg selv blant alle de magiske skapningene.
Blant andre roller finner vi blant annet Ezra Miller (Suicide Squad, Trainwreck) i rollen som Crecence, Colin Farrell (Miami Vice, Total Recall) som Percival Graves og Katherine Waterston (Inherent Vice, Steve Jobs) som Porpentina Goldstein.
Waterston gjør en troverdig rolle og klarer å skape stemning mellom henne og Salmander. Det blir en slags åpen romantisk mellom de to, uten at det blir for mye vist i filmen.
Farrell spiller bra, men får kanskje ikke helt frem sin karakter ordentlig midt oppe i alt. Han burde fått enda litt mer tid i filmen for ytterligere styrke i karakteren.
Dan Fogler (Fanboys, Kung Fu Panda) spiller karakteren Jacob Kowalski, den første gompen som spiller en av de ledende rollene. Han utgjør mye av humoren, og en mer passende morsom karakter skal man lete lenge etter.
David Yates er regissøren bak filmen, og har også regissert de fire siste Harry Potter-filmene. Han har sammen med Rowling gjort en veldig god jobb med å skape mye av det som kan forventes i både sjangeren, historiens opprinnelse og univers. Det er fin kjemi blant de ulike karakterene, og dette kommer tydelig frem i filmen.
På fotofronten er det en mann med mye erfaring, Philippe Rousselot. Han har tidligere vært fotograf for filmer som Charlie og sjokoladefabrikken (2005) og Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011), og gjør en utrolig jobb i Fabeldyr og hvor de er å finne.
Bildekomposisjonen og bruken av CGI, eller spesialeffekter, er formidabelt og vel utført. Spesielt artig er det å se alle de ulike skapningen de har klart å sette sammen som blir rimelig troverdig og gjør mye av filmens helhetlige inntrykk. 3D-effektene var utrolig i denne filmen og anbefales for å få en enda bredere opplevelse. Detaljene og dybden av opplevelsene i 3D var spektakulære, og omsider gav det mersmak.
Musikken, komponert av Mario Gringorov, holder sin tradisjon, og man kan hintes om tidligere Harry Potter-melodier her og der. Musikken og lydbildet er vel balansert og godt sammensatt. Totalopplevelsen med et godt lydbilde, velkomponerte melodier, 3D og Dolby Atmos er fantastisk, og jeg vil helst oppleve dette igjen i nær fremtid.
Det er nå femten år siden den første Harry Potter-filmen ble lansert, og siden siste filmen kom i 2011 har mange fans og andre tilhengere av magiens verden ventet i spenning på at noe nytt skal komme. Nylig gikk J.K. Rowling ut at det skal bli hele fem filmer i serien om Fabeldyr og hvor de er å finne. Dermed skaper de enda en ny franschise som garantert vil skape omtrent like stor suksess som Harry Potter gjorde. Starten er i alle fall svært lovende, og det er egentlig bare en siste ting å si: La magien starte!
Sett i 3D-versjon og med Dolby Atmos-lyd.
Stor takk til Fredrikstad kino for presseadgang.
RSS