FILMFAKTA
Norgespremiere kino: 07.11.2014
Videolansering: 30.03.2015
Sjanger: Action / Sci-Fi
Skuespillere: Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Michael Caine, Topher Grace, Casey Affleck, Wes Bentley, John Lithgow, William Devane, Mackenzie Foy, Ellen Burstyn
Regi: Christopher Nolan
Manus: Jonathan Nolan
Nasjonalitet: USA / Storbritannia
Språk: Engelsk
Musikk: Hans Zimmer
Produksjonsselskap: Lynda Obst Productions, Paramount Pictures, Syncopy
Distribusjon (kino): SF Norge
Distribusjon (video): Warner Bros Entertainment Norge AS
Produksjonsår: 2014
Lengde: 2 t. 48 min.
Aldersgrense: 12 år
Egnethet: Ungdom / Voksen
Begrunnelse: Filmen har en gjennomgående dyster stemning knyttet til jordens undergang. Den får derfor 12-årsgrense.
HANDLING
En gruppe oppdagelsesreisende kommer over et nyoppdaget ormehull i vårt eget solsystem. Hullet gjør at mennesker kan legge bak seg enorme avstander og dra til fjerne, tidligere utilgjengelige solsystemer. Mens jordkloden er på kollapsens rand, legger de ut på det viktigste oppdraget i menneskehetens historie - en reise utenfor vår egen galakse, i håp om å finne en mulig framtid blant stjernene.
Interstellar er et mesterverk, også på Blu-ray, og ikke nok med det. Lyd- og bilde og ekstramateriale er også i stjerneklasse.
Ordet mesterverk hører liksom med når man snakker om Christopher Nolan, og med god grunn. Regissøren har en gave som hjelper ham med å skape filmer som nettopp inneholder en magisk formel som får oss til å gå på kino. Eller til å kjøpe filmene hans på det beste videoformatet.
Fra The Dark Knight triliogy og Inception til Memento og The Prestige, Nolan har en evne til å fortelle historier på en måte som fengsler kinopublikummet mer enn noen annen av dagens regissører.
Hans siste film, Interstellar, avviker ikke fra denne formelen. Dette er Nolans første film i den mer klassiske science-fiction sjangeren, og han beviser med denne at hans kreativitet ikke har snev av begrensninger. Som stor fan av hans arbeid, er jeg klar over at dette høres ut som en lite reflektert kjærlighetserklæring til regissøren. Men på den annen side ville jeg vært fullstendig ærlig om noe av det han laget ikke nådde målstreken.
Interstellar er en episk fortelling om menneskeheten, romreiser og relativitetsteori. Filmens historie finner sted i nær fremtid. Den har Matthew McConaughey i hovedrollen som Cooper, en tidligere NASA pilot som aldri fikk benytte sine evner som pilot. Jorden står ovenfor menneskehetens største krise, og matmangel er i ferd med å utrydde planetens beboere.
Det er da Coopers datter Murphy (Mackenzie Foy) oppdager en kryptisk beskjed fra det hun refererer til som et spøkelse på hennes soverom, at hun og Cooper legger ut på en reise som leder dem til en hemmelig base som er drevet av det lille som er igjen av NASA. Her møter Cooper en gammel venn i professor Brand (Michael Caine) og hans datter Amelia (Anne Hathaway). De rekrutterer ham til et oppdrag for å finne en annen beboelig planet – som den siste utvei for å redde menneskeheten.
Det som gjør Interstellar til et mesterverk er nettopp hvordan historien blir fortalt, og nettopp hvor mye detaljer manusforfattere Christopher og Jonathan Nolan har viet til vitenskap i manuset. Filmen er basert på arbeidet til fysiker Kip Thorne, en ekspert på sorte hull og ormehull. Thorne var også teknisk rådgiver for produksjonen, nettopp for å forsikre at det som viser seg på lerretet ligger så nært vitenskapen som overhodet mulig. Når det er sagt blir det hele levert på en måte som gjør det forståelig for oss vanlige dødlige.
Interstellar inneholder også en menneskelig element som for det meste utviser seg i forholdet mellom Cooper og datteren Murphy. Cooper har også en sønn, Tom (Timothee Chalamet/Casey Affleck), og en svigerfar Donald (John Lithgow). Men båndet mellom Cooper og Murphy er uten sidestykke.
Her finnes også spørsmål rundt hvor langt man faktisk vil gå for å redde menneskeheten, og at vi som rase vil gjøre alt for de vi elsker, akkurat som at det ikke er tilfelle når det kommer til noen vi ikke kjenner. Dette blir særdeles godt fremstilt i denne filmen.
Selv om det er masser av drama gjennom den nesten tre timer lange filmen, er det også massevis med intens spenning. Rett etter at teamet har kommet seg gjennom ormehullet oppdager de at planeten de skulle undersøke ligger nærmere et sort hull enn de først trodde. Som følge av dette tilsvarer en time på planeten, syv år på jorden. Avgjørelser må tas, og det er utrolig fasinerende å beskue dramaet som utspiller seg.
På skuespillersiden snakker vi rent A-lag i denne produksjonen. Matthew McConaughey bærer filmen fint på sine egne skuldre, og det hele ser så enkelt ut. Men skuespillerne som omgir ham er vel så sterke. Hathway er fremragende, og Michael Caine treffer blinkskudd med sin karakter. Jessica Chastain kommer inn midt i filmen som en eldre Murphy, og viser virkelig hvorfor hun er en av de dyktigste skuespillerne i Hollywood i dag.
Visuelt er Interstellar intet mindre enn fantastisk. Som Inception, benytter Interstellar seg av fremragende visuelle effecter som virkelig får deg til å tro på karakterene og miljøet de befinner seg i, enten det er i et sort hull eller på en planet full av vann. Scenografien er også av ypperste klasse, der den tar tilskueren ombord med karakterene, mer enn å plassere dem foran alt som skjer.
VIDEOUTGIVELSEN
Overføringen til Blu-ray er ekstremt bra gjort. Visuelt fremstår den som skarp og særdeles vakker. Uavhengig om det er dagslys, sandstorm, eller mørket i verdensrommet, fremstår den alltid som ren og klar i sitt bilde.
Under filmens lansering på kino, fikk den noe kritikk for mumlete dialog, eller at musikken var for høy under dialog slik at viktige detaljer ble borte. Nolan på sin side, forsvarte sine valg og har uttalt at alt var gjort med hensikt. Da jeg så filmen for andre gang ble det klart for meg da musikken igjen omfavnet de dramatiske scenene at Hans Zimmers musikk virkelig rørte i følelser langt inne i mitt eget lille univers. De få gangene det er vanskelig å få med seg dialogen, er den virkelig ikke så viktig. Dybden i historien som blir fortalt, samt hva som skjer med karakterene er hvor fokuset ligger.
Totalt sett er overføringen til Blu-ray meget godt gjort, og gjør denne til en av de beste utgivelsene i 2015!
Når det gjelder ekstramateriale, er det over tre timer av dette på disken.
The Science of Interstellar – Dette er nesten en dokumentar i måten det vitenskapelige aspektet i filmen blir belyst på. Medn litt over 50 minutters spilletid, inneholder den McConaughey som forteller i det vi fordyper oss i den vitenskaplige siden av Interstellar. Kip Thorne, Christopher Nolan, Jonathan Nolan og flere andre snakker om produksjonen av filmen og viktigheten av vitenskapen som er integrert i historien. Det trekkes også frem andre inspirasjonskilder til filmen, som den stadige jakten på liv og beboelige planeter i verdensrommet. Ken Bums’ dokumentar The Dust Bowl har også vært en av inspirasjonskildene til Interstellar. Virkelig en uvanlig, men samtidig spennende og interessant dokumentar.
Inside Interstellar er en pakke med kortere innslag og jeg skulle virkelig ønske at det her fantes mulighet til å spille av alle samlet, og ikke bare hver for seg. Selv om de totalt kommer inn under to timer i samlet spilletid vil nok et fåtall sett alle etter hverandre.
Inside Interstellar inneholder dette:
Inside Interstellar: Plotting an Interstellar Journey – Med en spilletid på litt under åtte minutter tar den for seg den visuelle delen av filmen og IMAX er noe den også berører.
Inside Interstellar: Life on Cooper’s Farm – Ti minutter lang, og ikke overraskende ligger fokuset her på gården som ble benyttet i filmen. De snakker om filming utenfor Calgary, scenografi og hvordan det var å arbeide med ekte mais.
Inside Interstellar: The Dust – En av de kortere, med spilletid på litt under tre minutter er denne også Ganske mer skitten enn de andre. Her får vi et innblikk i hvordan filmproduksjonen tok i bruk ekte støv til motsetning for digitalt.
Inside Interstellar: Tars and Case — To av de mest minneverdige karakterene i filmen som jeg ikke har nevnt tidligere, Tars og Case. De to robotene legger ut på reisen sammen med Cooper og Brand. Nesten ti minutter lang tar denne utgangspunkt i hva som skjer bak kamera, og hvordan de kommer til liv i filmen både fysisk og digital.
Inside Interstellar: The Cosmic Sounds of Interstellar – Dette er vel et korteste innslaget av ekstramaterialet med en lengde på 1,5 minutter. Synd synes jeg da den tar for seg en viktig del av filmen, musikken.
Inside Interstellar: The Space Suits – Designet av draktene som blir benyttet av Cooper og de andre astronautene, og hvordan de fungerer blir omtalt i løpet av de fire og halvt minuttene denne varer.
Inside Interstellar: The Endurance – Ti minutters spilletid og fokus rundt romskipet som Cooper og hans mannskap benytter seg av blir omtalt her. Vi får innsyn i fasen der design ble avgjort, hvorfor viktige avgjørelser ble tatt og får en omvisning i skulissene.
Inside Interstellar: Shooting in Iceland: Miller’s Planet/Mann’s Planet – Dette er en av de lengre innslagene med en spilletid på nesten 13 minutter. Her får vi et innblikk i de ulike innspillingsstedene som ble benyttet til de ulike planetene i filmen. Denne er virkelig en godbit blant de andre.
Inside Interstellar: The Ranger and The Lander – Enda et innslag på 12 minutter som legger focus på kulissene og vi får en godt innblikk i scenografien bak filmen.
Inside Interstellar: Miniatures in Space – Denne fem og et halvt minutt lange dokumentaren ser nærmere på modellene benyttet i filmen. Virkelig interessant å se hvordan man har jobbet med kulisser i miniatyr.
Inside Interstellar: The Simulation of Zero-G – Fem og et halvt minutt lang og med utgangspunkt i gravitasjon føyer den seg inn i rekken av interessante vinklinger rundt produksjonen.
Inside Interstellar: Celestial Landmarks – Dette er en av de lengste og har en spilletid på litt over tretten minutter. Her også er den vitenskaplige delen focus, og interessant er det som blir formidlet.
Inside Interstellar: Across All Dimensions and Time – Klimaks i filmen, vitenskapen bak den og hvprdan scenene ble laget får vi et innblikk i med dette 9 minutter lange innslaget.
Inside Interstellar: Final Thoughts – Denne siste biten på seks minutter avsluttet ekstramaterialet. Her får vi et innblikk i staben foran og bak kamera og hva de tenker om filmen og menneskeheten i fremtiden.
RSS