
Blu-ray : Night of the Living Dead
FILMFAKTA
Sjanger: Grøsser
Skuespillere: Judith O'Dea, Russel Streiner, Duane Jones, Karl Hardman, Keith Wayne, Judith Radley, Marilyn Eastman, Kyra Schon, Bill Heinzman, Charles Craig, Frank Doak, George Kosana
Regi og foto: George A. Romero
Manus: John A. Russo
Produsenter: Karl Hardman og Russel Streiner
Nasjonalitet: USA
Produksjonsår: 1968
Produksjonsselskap: Image Ten
Blu-ray-fakta:
Video: 1080p (1.37:1) – basert på en ny 4K-restaurering av originalnegativet
Lyd: Mono
Spilletid: 96 min.
Bonus: Se anmeldelsen.
Distributør: Criterion
Lanseringsdato: 13.02.2018 (USA)
HANDLING
Søskenparet «Johnny» og «Barbara» er på en kirkegård for å legge blomster på sin fars grav, da de blir angrepet en stabbende blek mann. «Barbara» kommer seg unna og gjemmer seg i et hus som virker forlatt. Til huset kommer også «Ben», og de finner en familie («Harry» og «Helen Cooper» med deres datter) og et par («Tom» og «Judy») som gjemmer seg for, som de lærer fra radio og TV, de gjennoppståtte døde som er ute etter menneskekjøtt. De kan bare stoppes ved å ødelegge hodene deres.
«Ben» kommer opp med en plan der alle kan rømme med bilen hans. Han går ut til bilen sammen med «Tom» og «Judy», men paret blir drept av en eksploderende bensinpumpe. «Ben» rømmer tilbake til huset, der de overlevende begynner å krangle. Datteren har blitt en av de levende døde etter å ha blitt bitt, og når «Ben» skyter «Tom» etter en krangel om hvem som skal være sjef faller han ned trappen til kjeller og blir nesten oppspist av sin datter. «Helen» går ned og finner sin mann og datter, og blir drept av sin datter med en hagespade.
Huset blir angrepet av zombier og «Barbara» blir dratt ut i den blodtørstige mobben av sin egen bror. De kommer seg inn, og «Ben» må gjemme seg i kjelleren der han må drepe «Cooper»-ekteparet som våkner opp som zombier. Filmen slutter med av «Ben», som ikke har sovet, spist eller drukket på et døgn, kommer opp fra kjelleren for så å bli skutt av zombiejegere som tror han er en av de levende døde.
50 år etter at Night of the Living Dead hadde kinopremiere har Criterion Collection viet klassikeren oppmerksomhet med en super spesialutgave.
Filmen:
Night of the Living Dead ble laget med svært lite penger i Pittsburg i USA i 1968. Den da ukjente George A. Romero samarbeidet med sin gode venn John A. Russo om å skrive et manus til en skrekkfilm som de ville lage med lokale folk foran og bak kamera. Lite visste de da at de var i ferd med å skape filmhistorie
.
Night of the Living Dead handler i korte trekk om en liten gruppe mennesker som må barrikadere seg i et hus for å unngå å bli drept av de levende døde, som til overmål blir flere og flere for hver de dreper. Hver person i gruppen har egne svakheter og bekymringer, og motstridende meninger og løsninger skaper konflikt.
Filmen har en enkel handling. Karakterene blir godt beskrevet og deres handlinger er alltid begrunnet, enten det bare handler om å overleve, eller beskytte sine nærmeste.
Spenningen og klaustrofobien bygges sakte, men sikkert opp, og det viser seg etterhvert at de vettskremte beboerne i huset kan være like så truende som de udøde som konstant banker på dører og vinduer.
Filmen er skummel, men ikke så voldelig eller ekkel som den en gang var ansett for å være.
På sekstitallet skremte den selvsagt vettet av tenåringene som så den på utekino, men sammenlignet med moderne skrekkfilmer kan den fremstå som rimelig tam.
Regissør George A. Romero laget oppfølgerne Dawn of the Dead i 1978 og Day of the Dead i 1985.
Sammen er filmene kjent som «Dead-trilogien», og utgjør det beste sjangeren har å by på.
Det er flere ting å bite seg merke i denne klassiske grøsseren.
Den er først og fremst den første moderne zombiefilmen.
Til tross for at de levende døde aldri blir henvist til som zombier (under produksjonen kalte de dem bare for «ghouls») i filmen, bunner all bruk av moderne udøde i hvordan de er portrettert her:
Gjenoppståtte døde mennesker som er sultne på menneskekjøtt. Dette er med andre ord alle moderne zombiefilmers bestefar, en tittel den deler med regissør George A. Romero, som dessverre gikk bort i 2017, 77 år gammel.
Den andre tingen filmen er kjent for er at den er et av de første eksemplene på en amerikansk film med en afro-amerikaner i en hovedrolle. Dette var uvanlig i 60-årene og har senere blitt hyllet som et utrykk for aktivisme. Sannheten er at skuespilleren ganske enkelt var den flinkeste av de som tilgjengelige, og han ble overhodet ikke valgt for å gjøre opprør mot normer.
.
Til sist er filmen også notorisk for å være offentlig eiendom helt siden den ble sluppet i 1968. En tabbe med tittelteksten gjorde at filmen ikke ble kopibeskyttet. Det har med andre ord vært fritt fram i 50 år for alle som vil vise, kopiere eller gi ut filmen på noe vis.
Dette har ført til en stri strøm av VHS, DVD og Blu-ray utgaver av elendig kvalitet. Det finnes bokstavelig talt titalls billige utgaver av filmen med svært dårlig bilde- og lydkvalitet. Dette har de flinke folkene i Criterion Collection endelig gjort noe med.
Karakter: 5
Innpakning:
Den nye utgaven av Night of the Living Dead fra Criterion Collection kommer i et pent pappcover med et indre pappcover (såkalt «slipcover») som glir ut og åpenbarer to blu-ray disker og en dobbeltsidig plakat, med det kjente bildet av zombiejenta i filmen på den ene siden og en artikkel om filmen på den andre. Det hele er dekket med nyprodusert grafikk, med hovedkarakterene og deres udøde motstandere som motiv.
Det er en flott liten pakke som enhver grøsser-fan stolt kan pynte i filmhyllen med.
Karakter: 6
Bilde:
Filmen er restaurert i 4K av det amerikanske museet for moderne kunst, i samarbeid med George Lucas Film Foundation.
Filmen er kjent for å se elendig ut på hjemmevideo, så her må jeg applaudere restaureringsteamet for deres innsats.
Bildet er i full HD og så klart, at hadde det ikke vært for at filmen er i svart hvitt og at bildeformatet er 4:3 og helt firkantet, ville det enkelte ganger vært vanskelig å tro at dette er en billig film laget i 1968.
Detaljer som tråder og knapper i kostymene er oppsiktsvekkende klare og skarpe i nærbildene og en kan nesten skimte barnålene på grantrærne i bakgrunnen.
Sortnivået er dypt uten at detaljer i mørket forsvinner. Kontrastnivået er mykt og naturlig. Aldersrelaterte uting som striper, rifter og andre skader er ikke å se.
Bildet inneholder en mykt lag korn slik filmer skutt på 35 millimeter film skal ha.
Night of the Living Dead har endelig fått den behandlingen filmen fortjener, og har sannsynligvis aldri sett så bra ut som den gjør her. Selv ikke i 1968.
Karakter: 6
Lyd:
Lyden er også blitt restaurert fra de originale lydmastrene. Den er klar og tydelig, men kun tilgjengelig i mono, så anlegget ditt får ikke breiet seg særlig. Dialogen er skarp og kommer godt frem. Det er aldri tvil om hva skuespillerne sier. Lydeffektene og musikken høres ikke like klar ut, men det skyldes filmens alder og budsjett, ikke restaureringsjobben. Filmen har aldri vært noe sonisk underverk, og lydmiksen her gjør ikke noe med den saken, men den er så klar og tydelig som den kan bli.
Karakter: 5
Ekstramateriale:
Dette er den store godteposen fansen har ønsket seg, og for en godtepose det er!
Pakken inneholder to disker fulle av omfattende materiale som det må ha tatt lang tid å samle. Og alt er i full HD! Kremen på kaken er plakaten og artikkelen som dekker filmens historie og popkulturelle arv. Følgende er en liste over alt bonusmateriale som finnes på diskene.
Den første disken inneholder selve filmen, samt to kommentatorspor og en tidlig arbeidsversjon av filmen kalt «Night of the Anubus».
Kommentatorspor 1: Det første kommentatorsporet er spilt inn i 1994 og inneholder regissør George A. Romero, produsent/skuespiller Karl Hardman, skuespiller Marilyn Eastman og manusforfatter John Russo.
Kommentatorspor 2: Det andre kommentatorsporet, som også er fra 1994, inneholder produsent/skuespiller John Steiner, produksjonsdesigner Vincent Survinski og skuespillere Judith O`dea, S. William Hinzman, Kyra Schon og Keith Wayne.
«Night of the Anubus»: – Dette er en tidlig arbeidsversjon av filmen, og den er i full HD. Den har alternativ titteltekst og varer i 1 time og 25 minutter. Det er også ikke hel: Det mangler en del av filmrullen. Under denne delen vises det kun en hvit skjerm. Det kunne de godt bare klippet bort og hoppet til neste rull. Filmen er uskarp, ustabil og full av riper og rusk. I nattscenene er det vanskelig å se hva som skjer fordi bildet er svært hvitt. Dette er grove saker, men morsomt å gløtte på for fans som har sett filmen mange ganger før. Det er en del alternative scener her som er klippet ut av kinoversjonen. Dermed er «Night of the Anubus» en artig kuriositet som er verd en kjapp titt, men kun blodfans vil orke å se hele. Det er også en syv minutter lang introduksjon til denne versjonen med produsent Russel Streiner som gir litt kontekst.
Disk to inneholder en skattkiste for både fans av filmen og av George A. Romero.
Light in the Darkness: Det begynner med en 23 minutter langt nyprodusert dokumentar om filmen med intervjuer av Guillermo Del Toro, Robert Rodriguez og Frank Darabont. Filmskaperne diskuterer filmens kvaliteter og hvilken påvirkning den har hatt på deres egne filmer. Dette er interessante saker for filminteresserte, og understreker hvor innflytelsesrik filmen fremdeles er.
Dailies: En samling klipp fra innspillingen uten lyd, introdusert av Gary Streiner. Det hele varer i 18 minutter. Kjekt for fans å få en kikk på hvordan settet var.
Learning from Scratch: Et nytt intervju på 12 minutter med John Russo hvor han forteller om produksjonsselskapet han startet sammen med Romero. Russo snakker om hvordan det var å lage lavbudsjettsfilm på den tiden. Han er ikke spesielt spennende å høre på, men det er interessant å få vite hvordan de begynte med å lage billige reklamefilmer og b-filmer før de hadde ressurser til å lage Night of the Living Dead. Vi får også se mange klipp fra reklamene og filmene de laget sammen. Det er morsomme saker.
TV Newsreel: En kort samling klipp på to og et halvt minutt, skutt under innspillingen av filmen til bruk i de lokale TV-nyhetene. Her det ingen lyd. Ikke forferdelig spennende.
Walking like the Dead: En samling klipp skutt til en dokumentar fra 2009 hvor skuespillerne og filmskaperne diskuterer hvordan det var å lage filmen. Litt tørt, men det er mye fine fakta, og gode historier fra folk som spilte zombier i filmen. Det hele varer i 13 minutter.
Tones of Terror: Et nytt intervju på 11 minutter med Jim Cirronella hvor han snakker om lyddessignet og musikken i filmen. Det er middels interessant.
Limitations into Virtues: En elleve minutter lang video der to filmskapere Tony Zhou og Taylor Ramos diskuterer måten filmen er skutt på. Det er en fin og reflektert analyse om hvordan filmen ble laget.
Tomorrow: Et talkshow-intervju på 18 minutter fra 1979 hvor George A. Romero diskuterer skrekkfilm. Phantasm-regissør Don Coscarelli er også med. I ekte talkshow stil er diskusjonen veldig formell og tørr. Til tross for dette er det mange gode argumenter på bordet her. Verdt en titt.
Higher Learning: Et 45 minutter langt intervju med George A. Romero fra filmfestivalen i Toronto i 2012. Denne er artig. Romero har skrudd sjarmen på full styrke og diskusjonen er uformell og informativ. En liten perle som fans av regissøren vil sette pris på.
Duane Jones: Dette er et 21 minutter langt intervju med skuespiller Duane Jones. Denne er merkbar da dette er det eneste intervjuet som finnes hvor skuespilleren forteller om sin rolle i filmen.
Judith Ridley: Et intervju fra 1994 hvor skuespillerinnen snakker om sin rolle i filmen. Det varer i 10 minutter. Ikke veldig spennende. Kun blodfans vil finne denne interessant.
Venus Probe: Et ekte nyhetsklipp fra 1967 om Mariner 5 sin tur til Saturn. Dette skal være noe som inspirerte bakgrunnen for zombiene i filmen. Det er kun en halvt minutt langt. Veldig obskurt.
Trailers: To trailere. Den ene er den originale traileren fra 1968. Den andre er fra 2017 og er laget for å reklamere for visningen av den restaurerte versjonen av filmen. Artig å se hvor mye trailere har forandret seg på 50 år.
TV Spots: To korte reklamer for filmen laget for TV. De varer i 20 og 60 sekunder.
Radio Spots: Fem korte radioreklamer for filmen fra 1969 og 1970.
Karakter: 6
Konklusjon:
Night of the Living Dead har endelig fått den behandlingen den fortjener.
Filmen er ikke ordentlig skummel lenger, men den er en effektivt skrudd sammen grøsser med fint skuespill og guffen stemning.
Den banet også veien for et viktig popkulturelt ikon: Zombien.
Med flott innpakning, restaurert bilde og lyd, og nok ekstramateriale til å få selv en blodfan til å gå lei, er det ikke annet å gjøre enn å anbefale denne utgaven til filmentusiaster.
Samlet karakter: 6
RSS