VOD : Obi-Wan Kenobi
Konklusjon:
Obi-Wan Kenobi-serien er en flott reise tilbake til galaksen langt langt borte. Historien er ganske forutsigbar til tider, men som oftest er den så godt fortalt at det ikke føles ut som noe stort problem. Det er forsåvidt litt rusk i visse scener og historietråder. Humoren er morsom og passer godt i serien, uten å ta opp mye plass. Skuespillerne gjør en strålende innsats. Generelt er dette en svært god serie, selv om den har sine mangler.
Eksterne lenker. Les mer her:
FILMFAKTA
Vises på: Disney+
Norgespremiere: 27.05.2022
Originaltittel: Obi-Wan Kenobi Sesong 1
Sjanger: Sci-Fi, Fantasy, Action, Eventyr.
Skuespillere: Ewan McGregor, Vivien Lyra Blair, Moses Ingram, Indira Varma, Hayden Christensen, James Earl Jones, Rupert Friend, O'Shea Jackson Jr., Kumail Nanjiani, Jimmy Smits, Sung Kang, Maya Erskine, Joel Edgerton, Grant Feely, med flere.
Regi: Deborah Chow
Manus: Joby Harold, Stuart Beattie, Hossein Amini, Andrew Stanton, Hannah Friedman og George Lucas
Produsenter: Deborah Chow, Katterli Frauenfelder, Hannah Friedman, Joby Harold, Thomas Hayslip, Michelle Rejwan, Jason McGatlin og Kathleen Kennedy.
Musikk: Natalie Holt og John Williams
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Episodelengde: 30-55 min
Totallengde for alle seks episodene: ca. 4 timer og 40 minutter
Produksjonsår: 2021
Distributører: Disney og Lucasfilm.
Aldersgrense: 9 år.
HANDLING
Serien er satt 10 år etter Star Wars Episode III: Revenge of the Sith og skal følge den titulære jediridderen mens han lever livet på Tatooine og holder et godt øye med lille Luke. En dag dukker det opp en dusørjeger som stjeler en viktig prinsesse, og når Obi-Wan får nyss om dette må han ut på et nytt eventyr som den jediridderen han engang var.
Obi-Wan Kenobi har gått like fort som den kom og for min del så var det fantastisk å se denne serien på Disney+.
Serien er satt ca. ti år etter Star Wars Episode III: Revenge of the Sith og skal følge den titulære jediridderen mens han lever livet på Tatooine og holder et godt øye med lille Luke.
Imperiet holder galaksen i et jerngrep, men her i den ytre randsonen (outer rim) lever de stort sett sine egne liv, preget av en dystopisk virkelighet. Brått dukker det opp en gjeng inkvisitorer (jedi-jegere ansatt av Imperiet) som er på jakt etter en viss jedi. Kenobi fortsetter å gjemme seg, men når en av dem kidnapper prinsesse Leia så tar det ikke lang tid før Kenobi må dra for å redde henne. Uheldigvis for ham leder dette til at Obi-Wan møter sin tidligere lærling Anakin Skywalker igjen, som nå er mer kjent som Darth Vader.
Historiens grunnstruktur er forsåvidt meget forutsigbar, både fordi vi kjenner hovedhistorien så godt nå, og fordi serieskaperne ikke har tatt noen egentlige dristige valg. Men de utvider også historien med spennende nye karakterer og planeter, som for meg, gjorde serien meget fengslende å se på. Samtidig brukes det mange gode grep i narrativet for å forsterke stemningen og dette gjøres med glans. Jeg likte også mange av de referansene som kom i løpet av serien. Spesielt en god del av de som var rettet mot spillet Star Wars Jedi: Fallen Order, skjønt noen steder var det kanskje litt vel mye.
Det er forsåvidt noe rusk innimellom. En del av manuset er veldig stivt og disse delene gir skuespillerne en vanskeligere jobb med å personifisere sin karakter. Det er som om flere av de gode skuespillerne hadde skrudd på et økonomiprogram. Noe av dialogen høres meget rart ut og er med på gjøre karakterene noe mindre interessante. Til slutt vil jeg også nevne at noen scener, spesielt mot slutten, føles enten veldig påtvungne, som om karakterene gjør ting som ikke helt gir mening for hvordan vi kjenner disse karakterene.
Mye av dette har nok å gjøre med at dette egentlig har vært i produksjon en god stund og skulle blitt film. Så ble det serie og historien ble endret for å fokusere på Kenobi og Vader istedenfor at Kenobi skulle duellere med Darth Maul igjen. Hvis denne serien hadde vært en matrett er det nok dette noe av det de ekstra kokkene sølte ut.
Det bør nok også sies at mye av denne serien kan føles ut som en hyllest av de gamle Star Wars-filmene, noe de har vært glad i å gjøre i det siste. Dette fører til at de kanskje ikke føles like nye. Jeg har ikke så altfor mye problemer med dette selv enda, men jeg skjønner at det begrenser litt hva Star Wars-serier og filmer kan være. Så hvis du har den bekymringen er kanskje ikke dette serien for deg. Det kan kanskje heller Andor-serien være, som kommer 31. august. Vi håper den innfrir på å føles mer ny siden Tony Gilroy er en av de få Star Wars-regissørene som ikke er en stor fan av filmene.
Uansett var det meget gøy å reise tilbake til galaksen langt langt borte. Å se Ewan McGregor tilbake som den fantastiske jediridderen serien er oppkalt etter var virkelig gøy. Obi-Wan sin karakterreise er meget interessant og gir et troverdig bilde av hva som plager ham etter hendelsene i forløperfilmene. Dette er noe av det mest reale Star Wars har gjort med følelser på en spesifikk karakter og det er godt å se at det blir behandlet av en så dyktig skuespiller og de dyktige manusforfatterne.
Alt dette er også med på å forme ham både her så vel som den vi kjenner fra den originale trilogien. Denne rollen passer ham meget godt og er til tider bedre enn den action-helterollen som en jedi ofte kan være. Jeg håper virkelig at dette ikke er det siste vi vil se til han som Obi-Wan Kenobi.
Det var også stas å se Darth Vader igjen. Å se ham jakte på Kenobi er både spennende og skummelt på samme tid. Hans konfliktfylte personlighet utvider karakterens fengslende historie, mens hans skumle side fortsetter å bli illustrert meget fryktinngytende, spesielt i episode 3.
Det er også godt å ha Hayden Christensen tilbake som den kjente skurken. I forløpertrilogien var han nok ikke alles favoritt og selvom jeg ser at det er problemer der tror jeg nok det er et større manus- og regiproblem enn at det faktisk er han som er dårlig skuespiller. I flere av scenene hans kan man jo se at han er en god skuespiller. Heldigvis fikk han en god del av det her til tross for at han kanskje er litt bortgjemt i begynnelsen.
Hayden Christensen er nemlig i Darth Vader-drakten i visse nær-på scener og i flere andre scener er han ute av drakta. Her er det nok av scener å ta av som gjør det forståelig hvorfor de ville bringe Christensen tilbake utenom at det bare er fanservice. Dette er også med på å forsterke karakterens atmosfære i serien.
Christensen er ikke den eneste skuespilleren for denne karakteren. I tillegg til ham er det også noen gode stuntskuespillere, og James Earl Jones returnerer også som stemmen til Vader. Det er usikkert hvor mye som faktisk er nye opptak siden de har brukt mange arkivopptak og et stemmekonverteringsprogram kalt Respeecher. Dette har de også brukt for stemmen til Luke Skywalker i The Book of Boba Fett.
Jeg er også spesielt fornøyd med hvordan de bygger opp Star Wars-universet videre med å hinte til karakterer som eksisterer, uten at dem plutselig har dem med som en hel haug med gjesteroller, noe som ville tatt litt av verdien ut av handlingen. The Book of Boba Fett gjorde det motsatte og ja, noen av de var kule, men de fleste manglet kontekst og føltes ut som om de var puttet inn bare fordi. Hvis du skal ha med gjesteroller så bør det være en større narrativ grunn enn at denne karakteren er kul. Da kan karakteren like gjerne være i bakgrunnen. Obi-Wan Kenobi-serien klarte dette bedre med å ha bare noen få, men de var alle viktige og relevante for historien.
En annen likhet mellom The Book of Boba Fett er at de begge har tilbakeblikk. En god del av Kenobi-seriens tilbakeblikk er arkivfilm fra forløper-trilogien, men det var også filmet noen nye scener bare for serien. Jeg skal ikke nevne hva som skjedde i dem, men de hadde flere fengslende tilkoblinger til historien som skjer i nåtiden. Dette er sånn de fleste tilbakeblikk-historier burde bli gjort, slik at det føles som det er en større grunn til at de blir fortalt og gjør at de er mer minneverdige.
Boba Fett-serien gjorde også dette motsatt og selv om flere av scenene i denne bakgrunnshistorien var spennende, føltes de fortsatt ut som bare fyll for å forklare hvordan karakteren overlevde. Selve serien er ganske så grei i seg selv, men dens historie ble meget klønete fortalt og flere av tilbakeblikkene hadde muligens sett bedre ut hvis de startet med dem.
En annen av seriens hovedkarakter var Leia Organa som ble skuespilt av den fabelaktige Vivien Lyra Blair. Ikke bare føltes hun ut som Leia i serien, hun var Leia. Mer eller mindre alt stemte, så tøff og sta som hun var og samtidig som hun også er klok og godhjertet. Det føles akkurat ut som hun har en bit av Carrie Fishers ånd i seg. Jeg tror nok hun er den beste barneskuespilleren som noen gang har vært i Star Wars, selv om det var et par punkter i andre episode hvor hun kunne være litt irriterende. Men der var det mer med manuset som var et problem. Hun hadde også en droide ved navn, L0-LA59 også kalt Lola som brakte flere søte øyeblikk til serien.
Seriens mest involverte skurk er nok inkvisitoren Reva som ofte blir kalt Third Sister av de andre inkvisitorene. Hun er nok for min del, utenom Kenobi, seriens mest spennende karakter. Den traumatiserende bakgrunn og hvordan det har påvirket henne er trist og ekkelt å se, men Moses Ingram gjør en glimrende framstilling av denne fengslende karakteren. Og hun fortjener virkelig ikke noe av det rasehatet hun har fått på nettet. Hun var også med på utvide konseptet med inkvisitorer og gjøre det mer interessant. Det skal forsåvidt sies at flere av hennes historietråder og en del av dialogen ikke var like bra gjennomført som alt annet.
En annen birolle jeg ble glad i var Tala. Den dobbeltagent-lignende rollen hun hadde var meget spennende, og ga en større forståelse av hvordan statusen er med rebellene i denne tiden. Her hjelper det også godt at Tala er spilt av den fremragende Indira Varma som virkelig ga meg en helt det var vanskelig å ikke like.
Jeg vil også gi en ekstra hyllest til de andre utmerkede skuespillerne Rupert Friend, O’Shea Jackson Jr., Kumail Nanjiani, Jimmy Smits, Sung Kang, Joel Edgerton, Bonnie Piesse og Grant Feely. Spesielt da Joel Edgerton og Bonnie Piesse. De ga en god hyllest til de originale skuespillerne for Lukes onkel Owen og tante Beru ved å legge til ekstra dybde og karakter til disse viktige, men veldig lite utforskede karakterene i Star Wars-universet.
Serien hadde fengende musikk som ga en passende stemning til de forskjellige scenene, men det meste av det var ikke særlig minneverdig. Bare noen få av Natalie Holts melodier satt seg i hodet, noe som skuffer veldig, siden hun var en maestro med musikken for Loki i 2021.
Noe annet som skuffer er at temalåtene Duel of the Fates og Battle of the Heroes fra den legendariske John Williams, to av de beste temalåtene fra Star Wars sitt musikkbibliotek ble kun brukt i trailerne. Dette er meget skuffende da disse låtene ville dratt opp stemningen mange hakk og samtidig dratt opp noen gode paralleller til duellen mellom Obi-Wan og Anakin fra Star Wars Episode III: Revenge of the Sith.
Apropo John Williams, han briljerte fram seriens hovedlåt og det var en glede å høre den i de stedene den spilt. Gleder meg meget til å høre hva han har å koke opp for Indiana Jones 5 som kommer i 2023.
Humoren i serien var meget god og underholdt godt. Samtidig er det aldri for mye siden de vil holde seg til hovedplottet. Den som gjorde mest ut av seg her var Kumail Nanjiani som var glimrende i sin rolle som Haja Estree. Håper vi får se mer til ham i andre deler av dette store universet.
Der mine følelser er mest blandet er nok ved actionscenene. Her er det en altfor stor splittelse i kvalitet. Noen actionscener er helt spektakulære og nervepirrende. Her får vi god klipping mellom de forskjellige sidene av kampen og gir oss flere øyeblikk som definitivt spenner setebeltet, spesielt hvis scenen involverer lyssverd. Samtidig som det er en god del som feiler veldig. Dette har ofte med at mange av actionscenene er filmet håndholdt, som fører til mye risting på kameraet. Dette grepet brukes meget bra i et par scener, men sånn generelt er det mer med på å ta bort spenningen og gir serien en mer fake-følelse. Seriens bruk av bakgrunnsveggen som også ble brukt for The Mandalorian og The Book of Boba Fett blir også litt vel tydelig i visse scener hvor bakgrunnen ser veldig lite interessant ut.
I noen scener kan det også virke som om kameramannskapet har glemt å betale lysregningen, for noen ganger var det så mørkt på skjermen at jeg hadde problemer med å se hva som egentlig skjedde. Spesielt under siste episode hvor det var så mørkt at det nesten hadde vært bedre å se dem på PCen enn på en TVen.
Selv om jeg nå har kritisert serien noe så er jeg generelt veldig fornøyd med den og koste meg noe så inni granskauen med det vi ble servert. Alt i alt var det en veldig fengslende serie som utforsket flere av sine karakterer på måter som jeg som oftest likte veldig godt.
Om vi får en sesong til eller ikke, er fortsatt usikkert. Det skulle jo egentlig bare være en sesong, men nylig i et intervju med Kathleen Kennedy hos Entertainment Tonight bekreftet hun at det er noe de tenker på å gjøre, men bare hvis fansen vil ha en sesong til. Dette gjør det på en måte mer usikkert siden serien forståelig nok ikke traff alle. Håper at når realfilm-TV-serien Andor kommer den 31. august så vil den innfri for flere av oss.
Den og andre Star Wars-realfilm-TV-serier som skal komme til Disney+, kan du også lese mer om i en av våre to grundige Star Wars Celebration-artikler. Under perioden med Andors episoder kommer også den neste sesongen av den animerte serien Star Wars: The Bad Batch og den nye animerte kortfilm-TV-serien Star Wars: Tales of the Jedi. De kan du lese mer om i den andre Star Wars Celebration-artikkelen som ble dedikert til animasjon.
Samtidig vil også giganter som den nye Game of Thrones-serien til HBO MAX, House of the Dragon, og Amazon Primes nye serie satt til Lord of the Rings-universet, nemlig The Lord of the Rings: The Rings of Power komme. Så det blir mye TV-titting utover den kommende høsten og det blir spennende å se hva de kan presentere oss denne gangen.
Måtte Kraften være med dere lesere.
RSS