
VOD : Tunnelen
FILMFAKTA
VOD-premiere: April 2020. Kan kjøpes digitalt blant annet hos Blockbuster, Canal Digital, Google Play, iTunes, Viaplay, SF Anytime.
Filmen er også utgitt på Blu-ray og DVD, men vi mottar ikke lengre promoeksemplarer fra distributøren.
Kinopremiere: 25.12.2019
Skuespillere: Thorbjørn Harr, Lisa Carlehed, Ylva Fuglerud, Ingvid Holthe Bygdnes, Mikkel Bratt Silset, Silje Breivik, Jan Gunnar Røise, Øystein Martinsen, Per Egil Aske, Henrik Holm, Daniel Skadal, Peter Førde, Sigurd Sele, Marit Røste, Kyrre Haugen Sydness
Sjanger: Drama / Spenning
Regi: Pål Øie
Nasjonalitet: Norge
Aldersgrense med begrunnelse: 12 år
Denne katastrofefilmen har intense og skremmende partier, og inneholder lite nærgående skildringer av ofre. Den får derfor 12-årsgrense.
Språk: Norsk
Produksjonsår: 2019
Distributør: Nordisk Film Distribusjon
HANDLING
En tankbil kolliderer i en tunnel i den iskalde norske fjellheimen. Barnefamilier, ungdommer og turister blir brått og brutalt sperret inne i mørket. Utenfor herjer snøstormen, og hjelpemannskapene står fast. Tankbilen begynner å brenne, men kommer hjelpen frem i tide?
Den norske katastrofefilmsjangeren fortsetter med full kraft. Denne gang er det en norsk fjell-tunnel som skal få gjennomgå.
Det må medgis fra start: Jeg er opprinnelig svært lite interessert i katastrofefilmer, ettersom jeg har funnet disse filmene lite engasjerende med store effekter uten særlig substans.
Sjangeren har blitt større og større, særlig innad i Norge med Bølgen og Skjelvet, filmer som har pirret interessen min for sjangeren noe mer.

Thorbjørn Harr og Mikkel Bratt Silset i Tunnelen.
Tunnelen er heldigvis en positiv overraskelse og klarer noe som jeg har savnet i de to tidligere nevnte filmene.
Filmen er regissert av Pål Øie, som tidligere har regissert Villmark og Villmark 2 og som også var aktuell med filmen Astrup: Flammen over Jølster nesten samtidig som Tunnelen ble lansert på kino – høsten 2019.
Tunnelen er blitt en spennende film og den er passe godt klippet sammen.
Karakterene er solide og skuespillerne gjør en god jobb med å føle for dem. Dette er noe av det absolutt viktigste med en katastrofefilm, der det er ekstremt viktig å føle for karakterene som blir utsatt for grusomhetene. Vanligvis er denne filmsjangeren rammet av at den kun har selve katastrofen som underholdningselement, som alltid gjør handlingen tom og kjedelig. Thorbjørn Harr gjør en god helte-karakter, som den vi skal heie på og føle noe for.
Det kan være noe med at selve premisset for filmen føles mer jordnært enn andre katastrofefilm-produksjoner som får oss til å relatere mer til situasjonene.

Thorbjørn Harr og Ylva Fuglerud i Tunnelen.
Filmen har i tillegg skrevet inn noen gode side-historier i filmen. Slike historier i katastrofe-filmer pleier vanligvis å irritere meg til vanvidd, men her har de gjort en god jobb med å få det til å føles naturlig. Det hele er naturlig nok veldig likt samme typer filmer fra Hollywood, men det er gjort på en god måte som gjør det spennende, og det er egentlig det eneste man kan be om fra en slik film. Noen karakterer irriterte meg, blant annet en tullete karakter spilt av Jan Gunnar Røise, som ikke har noe å gjøre i filmen med sin ellers svært alvorlige tone.

Thorbjørn Harr og Ylva Fuglerud i Tunnelen.
Effektene er også meget gode, der jeg sjeldent tvilte på at det er noe som er iscenesatt. Filmen er filmet veldig mørkt, som gjør at det er lettere å skjule eventuelle dårligere effekter. Et problem er kanskje at det kan bli for mørkt og at det er vanskelig å få med seg hva som skjer. Men dette er også et godt fortellergrep for å få oss til å være med i den isolerte tilstanden som karakterene befinner seg i. Dette er kanskje noe vi ikke trenger å føle på i disse korona-tider, men det er gjort på en veldig god måte og for det skal filmen ha respekt.
Alt i alt overrasket Tunnelen meg. Det er en godt laget katastrofefilm med karakterer du bryr deg om og som du ønsker alt det beste for i de grusomme situasjonene.
Takk til Blockbuster for pressekode.
RSS