
FILMFAKTA
Regi: Anton Corbijn
Skuespillere: Rachel McAdams, Robin Wright, Willem Dafoe, Philip Seymour Hoffman, Daniel Brühl, Martin Wuttke, Nina Hoss, Kostja Ullmann
Musikk: Herbert Grönemeyer
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Ungdom / Voksen
Begrunnelse: Til tross for urovekkende scener, blant annet en kidnapping, blir filmen tillatt for alle da disse ikke anses å ha en skadelig virkning på barn.
HANDLING
Hamburg i Tyskland, nåtid: En mystisk, tilsynelatende torturert mann på flukt, halv tsjetsjener, halvt russer, ankommer byen og får innpass i det muslimske miljøet. Han har desperat behov for hjelp, og leter etter formuen hans avdøde far skal ha etterlatt seg, og som ikke ble bygget på lovlig vis. Ikke noe av det den unge mannen forteller ser ut til å stemme med virkeligheten. Er han et offer? Er han en forbryter? Eller verst av alt, en ekstremist med plan om å utøve terror?
Temaet for A Most Wanted Man kunne ikke vært mer høyaktuelt. Det var derfor med stor spenning jeg satte på denne i spilleren.
Regissør? Selveste Anton Corbijn.
For meg en flink fotograf, kjent særlig for sitt arbeide med Depeche Mode og U2, hvor han har vært en sterkt medvirkende imagefaktor.
Dette måtte da være en veldig godt fotografert og stilfull film tenkte jeg.
Og joda! A Most Wanted Man er en fin film å se på, men den er ikke verken kunstnerisk eller kommersielt utfordrende.
For lite sær til å være en original sjangerfilm, og for lite kommersiell til å slå an blant det brede publikum.
Da var Corbijns The American (2010) mye hvassere i så måte.
A Most Wanted Man er basert på John le Carrés roman med samme navn.
Vi følger en tjetsjensk illegal flyktning i det han beveger seg til Hamburg i Tyskland. Er han en terrorist? Et tysk etterretningsbyrå er på saken, under ledelse av Günther Bachmann.
Dette ble den siste rollen som Philip Seymour Hoffman fullførte komplett før sin død. Han spiller med en herlig tysk aksentuttale, og virker i så måte veldig troverdig. Men karakterens endeløse kjederøyking fremstår etterhvert som direkte latterlig.
Bachmann som agent selvsagt motstykket til både Ethan Hunt og James Bond, med sin enorme overvekt og lange tenkepauser.
Og det er også filmen. Den er til tider dørgelig kjedelig.
Fremdriften er ekstrem laber. Det er jo godt mulig at spionarbeid i virkeligheten er slik, siden filmen fremstår som ytterst realistisk. Men særlig filmatisk spennende er den altså ikke.
Filmen er toppet med stjerneskuespillere, som alle gjør en solid innsats. Men verken Willem Dafoen, Robin Wright eller Rachel McAdams kan berge A Most Wanted Man på noe som helst vis.
Etter å ha sett den ferdig var jeg nesten lettet. Er det mulig å gjøre spionfilmer mer kjedelig? Jeg tviler.
Det man da satt igjen med var å studere håndverket til spesielt Seymour Hoffman og noen gode filmatiske glimt av Hamburg.
Filmen ble vist på kino i Norge fra 10.10.2014 og ble sett av ca 13.000 personer.
Hvorfor denne ble kinolansert, mens John Wick måtte ta «til takke» med rett på BD, DVD og TVOD, kan man jo bare undre seg over.
Videogramfakta:
A Most Wanted Man (Blu-ray)
SF Norge / 2 t 2 min
Sjanger: Actionthriller
Video: 1080p 1.85:1
Format: 2.35:1
Audio: DTS-HD MA og Dolby Digital 5.1
Tekst: Norsk, svensk, dansk, finsk, ingen.
Sone B.
Lanseringsdato: 12.01.2015
Stor takk til Panasonic for utlån av DMP-BDT700EG Blu-ray-spiller og AX900 4K Ultra HD LED LCD TV 65″ for denne omtalen.
RSS