FILMFAKTA
Norgespremiere: 28.08.2015
BD-utgivelse: 30.11.2015
Sjanger: Katastrofefilm
Skuespillere: Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner, Edith Haagenrud-Sande, Jonas Oftebro, Arthur Berning, Fridtjov Såheim
Regi: Roar Uthaug
Manus: John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg
Nasjonalitet: Norge
Musikk: Magnus Beite
Produksjonsselskap: Fantefilm Fiksjon AS
Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon AS
Produksjonsår: 2015
Aldersgrense: 15 år
Begrunnelse: Denne filmen inneholder intense og realistiske skildringer av mennesker som blir utsatt for en naturkatastrofe. Filmen får derfor aldersgrense 15 år.
BD-fakta: Blu-ray Disc, sone B
Lyd: Norsk DTS HD-Master Audio 5.1, Norsk Dolby Atmos
Bilde: 1080p High Definition Widescreen 2.40:1
Undertekster: Norsk, dansk, finsk og svensk
HANDLING
Den erfarne geologen Kristian Eikjord (Kristoffer Joner) befinner seg plutselig midt i sitt livs verste mareritt. Han er splittet fra sin familie og det er ti minutter til det fossende infernoet treffer. Det blir en livsviktig kamp mot klokken før de kraftigste naturkreftene Norge har sett treffer land.
Geirangerfjorden, alarmen går. Geologene har forespeilet raset som kan forårsake en gigantisk flodbølge. Katastrofen er nå et faktum!
FILMEN
Det må skje før eller senere. Den enorme steinmassen Åkerneset på Sunnmøre er meget ustabil, og ekspertene spår en naturkatastrofe en gang i fremtiden. Men hvor god tid har man egentlig på seg, og når er riktig tidspunkt å gå ut med meldingen til folket om at noe drastisk vil skje?
Disse spørsmålene rundt dette katastrofefenomenet gir regissør Roar Uthaug oss svar på i Norges første rene katastrofefilm, Bølgen. Dette temaet er for oss nordmenn skremmende nært, ettersom det faktisk har skjedd tidligere i moderne tid, og her får vi altså servert en overraskende god film i beste Hollywood-stil.
Norsk film er på full fart fremover, og det vil overraske meg dersom denne filmen ikke vil selge godt i utlandet.
Filmen har en interessant introduksjon der vi ser gamle arkivbilder og avisutklipp passere over i hverandre, som selvsagt omhandler faren for rasutbrudd. Disse bekrefter det vi får servert både på filmplakat og Blu-ray-omslaget, det har skjedd før, og det vil skje igjen. Men, hvorfor er cruiseskipet vi ser på filmplakaten utelatt fra filmen? Det spørsmålet forblir ubesvart.
Geologen og arbeidsnarkomanen Kristian (Kristoffer Joner) forbereder seg på å flytte med familien fra Geiranger til Stavanger, der han nettopp har fått ny jobb i oljebransjen. Han vil garantert savne sin gamle arbeidsplass, en fjellstasjon ved Åkerneset, hvor han i flere år har jobbet med å overvåke de ustabile fjell massene rundt den lille byen.
Kristian er sterk i sin tro, og det er nok bare han selv som forstår det riktige alvoret i dette, og at massene er kapable til å utvikle en voldsom tsunami som vil skape en 80 meter høy bølge som vil rase innover fjorden.
Uroligheter og nervøsitet i Kristians sinn gjør at han velger å ta med seg datteren Julia (Edith Haagenrud-Sande) hjem for en siste natt i huset. Kona Idun (Ane Dahl Torp) jobber på hotellet og sjekker inn sønnen Sondre (Jonas Hoff Oftebro) på et rom siden han nektet å være med Kristian hjem. Dermed er handlingen virkelig i gang, og du vet heretter hva som vil skje.
Filmfotograf John Christian Rosenlund (Hjem til jul (2010), Kampen om tungtvannet (TV-serie 2014)) spiller nå på de riktige strengene og viser virkelig hva han er god for. Fantastiske bilder over praktfullt landskap presentert i flott bredt format.
I slike filmer som Bølgen betyr lyden også enormt mye, og her er det virkelig trøkk og prakt. Først og fremst må Christian Schaanning nevnes for å ha levert et lydbilde som setter alle høyttalere i sving.. Ørene faller heldigvis ikke av, og musikken til Magnus Beite skaper også ro i sjelen utenfor de mest intense katastrofescenene. Jeg slår derfor fast at de to utfyller hverandre mesterlig i dette pompøse lydsporet. Mer om det litt senere.
Dette er altså en oppbyggende spenningsfilm som inneholder alle elementene den burde gjøre. Fantastiske effekter levert av Gimpville, storslagent foto og lyd, flott regi og klipp.
Med et budsjett på drøye 50 millioner kroner er spørsmålet om effektene holder mål, og hva produsentene har klart å få til ut i fra denne summen. Svaret er ja, vi får servert en stor nok dose til at det holder, og står i stil til handlingen i filmen. Bruken er ikke overdrevet, hadde den vært det ville virkelighetsstempelet fort blitt satt på prøve.
Men bevare meg vel, for et høydepunkt som nås når katastrofen inntreffer. Regissør Uthaug og manusforfatterne John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg bistår med glans. Det samme kan sies om hovedrolleinnehaverne, som alle leverer solide og innlevende prestasjoner. God innsats ser vi også fra Fridtjov Såheim, Arthur Berning og Laila Goody i sine biroller.
Bølgen har altså alle kjennetegnene på en katastrofefilm tilstede, og paralleller kan trekkes til amerikanske storproduksjoner som San Andreas (2014) og Earthquake (1974). Hovedpersonene klarer ikke lenger tenke klart, og gjør uvirkelige ting som de ikke har kontroll over for å redde familien.
Man kan kanskje ane stereotyper i karakterene og noe klisjefylte dialoger. Men hva gjør vel det når alt annet klaffer? Absolutt ingenting.
Jeg vil derfor varmt anbefale alle om å se Bølgen! Du vil garantert ikke angre, og få et skikkelig bevis på at norsk filmproduksjon har kommet lengre enn noen gang.
BLU-RAY DISKEN
Bølgen er en standard utgivelse i kjent Egmont/Nordisk Film- stil, bestående av en enkelt disk av typen BD-50 (enkeltsidig, dobbelt lag). Coveret er av merket Amaray, standard HD-Slim utgave. På selve platen er det trykket deler av filmplakaten med tilhørende logoer for lyd og format.
På første meny (stillestående), kan man velge hvilket språk man ønsker, og alternativene er norsk, svensk, dansk og finsk. Filmens hovedmeny lastes så raskt etter presentasjon av kopirett fra Nordisk Film AS. I denne hovedmenyen får man valgene Spill filmen, Oppsett og Ekstramateriale. En sekvens fra selve fjellraset spilles av i bakgrunnen i tillegg til oppadgående musikk. Hver av valgene spilles selvfølgelig av øyeblikkelig ved valg. Velger man Oppsett får man alternativer om lyd og tekster. Som lydalternativ er lydsporene DTS HD-Master Audio 5.1 og Dolby Atmos tilgjengelig, begge på norsk. Filmen er tekstet på norsk, norsk for hørselshemmede, dansk, finsk og svensk. Man kan selvfølgelig også velge å se den uten teksting.
BILDET
Filmen er nydelig presentert i 1080p High Definition Widescreen, med bildeforhold 2.40:1. Her er det ikke mye å sette fingeren på. Cinematograf John Christian Rosenlund vet virkelig hvordan kameraet skal føres, det får vi bevist i både rolige omgivelser og i scenene der man nesten ikke får pustet selv. Filmen inneholder en del intense øyeblikk med raske bildeoverganger, fra dagslys til undervannsscener og mørke øyeblikk.
Man kan ikke komme utenom den spektakulære naturen som er alt fra vakker til mystisk og skrekkinngytende, og det hele er blandet sammen i en mesterlig koreografi. Siden den er tettpakket med spesialeffekter fra utrasing av fjellområder til intense undervannsscener, er dette en fryd for øyet å se. Mye av handlingen foregår i mørket der skumringen ofte stiller seg på bakbena i forhold til fotografering og realisme, dette byr ofte på problemer når det gjelder detaljrikdom og realisme i selve bildet. Dette er ikke et problem i denne filmen, da det visuelle er når perfekt i både dagslys og mørke, fritt for støy.
Sortnivået er meget bra og detaljert, og her skimtes ikke grått og mørkebrunt skjær i det hele tatt.
LYDEN
To lydspor er presentert på denne utgivelsen. DTS-HD Master Audio 5.1 og Dolby Atmos, begge på norsk. Denne anmeldelsen er basert på DTS-lydsporet, da Dolby Atmos ikke er tilgjengelig for undertegnede. Dette er den første norske Blu-ray-utgivelse med Dolby Atmos, som vi virkelig vil berømme! Det ansporer selvsagt til at vi snart skal anskaffe oss dette flotte lydsystemet.
Likevel, DTS-5.1 sporet låt fantastisk bra, i hele frekvensområdet. Her merker man fort av filmen byr på meget høy lyd i forhold til andre filmer med samme lydmateriale.
Stiller man receiver inn på volumnivå 60 her virker dette dobbelt så høyt som en tilsvarende annen film med samme lyd. Uansett, i en slik film med så stort effektforbruk er det en fryd å oppleve at lyden er like god i surround-området som fra frontkanalene. Spesielt merkes dette i undervannspartiene i filmen, og når selve fjellsiden raser ned i fjorden. Lyden som da sendes til LFE (subwoofer) kanalen er brummende god, og man føler selv at man brått er midt i handlingen. Bakgrunnsmusikken til Magnus Beite passer perfekt i hele lydbildet, og det er sjelden i disse dager at alle høyttalere har så mye å gjøre gjennom det meste av filmene.
Ofte skjer det meste i center og front, ellers har man en så lav surround-effekt at det hele blir tamt og flatt. Det er altså ikke tilfelle i Bølgen. Alt fra det øvre diskantområdet til de laveste frekvensene som går forbi front og serveres av subwwofer er nært perfekt. Det samme gjelder også den soleklare dialogen som eliminerer alt støy i resten av kanalene, mesterlig!
BONUS
Bølgen gis ut med forholdsvis beskjedent ekstramateriell. Her savnes for eksempel kommentatorspor fra både skuespillere så vel som regissør og produsent. Riktignok byr de på noe, og dette er hva vi finner av bonus.
Teaser-trailer, spilletid 02:06.
Hovedtrailer, spilletid 02:34.
Bakomfilm, spilletid 05.28. Regissør Roar Uthaug og produsent Martin Sundland forklarer begeistret hvordan et crew på over 60 mann går til på nattskifter og beundrer alles vilje til å strekke seg til det ytterste. Innspilling skjer ikke bare i Geiranger, men også i Romania. Cinematograf John Christian Rosenlund utdyper at området de benytter der er på over 2000 kvadrat, får å simulere så virkelig som mulig selve området som er herjet av ødeleggelser etter bølgens iherdige herjinger. Dessuten beskrives flere av filmens viktige elementer og hvordan disse lages i praksis.
VFX-Breakdown, delt inn i 3 deler:
Del 1, Bølgen, spilletid 03:13. Lars Erik Hansen, supervisor hos Gimpville tar oss med på reisen fra første produksjonstrinn til final shot i selve Bølge-sekvensen. De laget også flere sekvenser i suksessfilmen Kon-Tiki fra 2012.
Del 2, Åkerneset, spilletid 03:08. Her ser vi hvordan Bølgen herjer nedover terrenget og vi følger samtidig den desperate jakten på sikkerhet hos de forskjellige karakterene. Lars Erik Hansen forklarer her hvordan tilgangen på datapakker har økt i den senere tid, og hvor mye data som ble generert i selve bølge-sekvensen. Hansen informerer oss også om bruken av black- og greenscreen. Mer kan jeg ikke røpe her!
Del 3, Geiranger, spilletid 03:05. Hansen forklarer her hvordan viktigheten i detaljrikdommen og lyssettingen påvirker filmen realistiske preg. Det demonstreres også hvordan skuespillerne skal forholde seg til selve dataanimeringen av flodbølgen og dens herjinger inn mot hotellet i fjorden. Et vanvittig stort arbeid legges ned i selve dataanimeringen av terrenget og bebyggelse, f.eks at husene skal inneholde både vindusrammer og takstein for å bringe frem realistiske elementer. Dette er interessante momenter som det er verdt å få med seg!
OPPSUMMERT
En av de beste filmene i 2015 fortjener så absolutt sin plass i Blu-ray samlingen, selv om kanskje man savner essensielle bonus som kommentarspor. Det satt til side, denne utgivelsen av Bølgen fra Nordisk Film er et prakteksemplar når det gjelder lyd og bilde, og med en så sterk film i tillegg, anbefaler jeg denne på det sterkeste.
RSS