FILMFAKTA
Regi: Ivo Caprino
Skuespillere: Per Theodor Haugen, Helge Reiss, Toralv Maurstad, Wenche Foss, Kari Simonsen, Frank Robert, Rolf Just Nilsen, Leif Juster, Harald Heide Steen jr., Henki Kolstad
Sjanger: Animasjon
Manus: Kjell Aukrust, Remo Caprino, Kjell Syversen, Ivo Caprino
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norske stemmer
Produksjonsår: 1975
Lengde: 1 t. 30 min.
Produksjonsselskap: Caprino
Musikk:Bent Fabricius Bjerre
Distribusjon video: Sandrew Metronome Video Norge AS, SF Norge A/S
Aldersgrense: Tillatt for alle
Norske stemmer: Frank Robert, Kari Simonsen, Toralv Maurstad, Rolf Just Nilsen, Harald Heide-Steen Jr., Helge Reiss, Per Theodor Haugen, Wenche Foss, Henki Kolstad, Leif Juster
HANDLING
Sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør Reodor Felgen og hans to assistenter.
Solan Gundersen er den personifiserte morgenfugl, nonchalant utruga i ei osp attme' Glomma. Han er barnefødt optimist med filttøfler, strikkeskjerf og lav moral. Ludvig er hans rake motsetning - et B-menneske med utpreget høysnue og tydelig angst for gjennomgripende forandringer. Ludvig er personlig pessimist, saktmodig og trives best i utkantstrøk. Solan og Ludvig jobber med produksjon av blomsterpinner til Statens Planteskoler, mens Reodor jobber med finurlige oppfinnelser av ymse slag.
En milepæl i norsk filmhistorie når endelig sitt høydepunkt med denne spesialutgaven på Blu-ray Disc.
Videogramfakta:
Flåklypa Grand Prix Blu-ray Limited Edition (Blu-ray)
Caprino Studios / 1975 (2013) / 88 min
Video: 1080p HD 16×9 1.78:1
Audio: DTS-HD MA 5.1, DD Mono
Utgivelsesdato: 11.11.13
Filmen:
Det tok fem år å lage den. Endelig er den her. Tidenes norske animasjonsfilm, på det blå superformatet. Animasjon gjort på den ekte gamle måten, fri for Hollywood-baserte dataeffekter, all den tid den ble laget lenge før slikt var mulig. Mesterlig utført og filmet, én bevegelse av gangen, og satt sammen i en genial helaftens spillefilm med utgangspunkt i Kjell Aukrusts tegninger. Regissøren bak skaperverket er ingen ringere enn den legendariske Ivo Caprino som vi kjenner fra hans utallige dukkefilmer opp igjennom årene. Hver utførte bevegelse er hans!
Det er en sann glede å se Flåklypa Grand Prix igjen og igjen, og igjen. Faktisk så har jeg ikke oversikt over alle gangene filmen har blitt sett på de forskjellige formatene opp igjennom tidene, men det skal vise seg at denne gangen er standarden satt. Aldri før har karakterene og omgivelsene virket så naturtro. Filmingen, lyden, effektene og lysforholdene er bedre presentert enn noen gang tidligere, godt supplementert med den fengende filmmusikken av den dyktige danske Bent Fabricius-Bjerre.
Sykkelreparatør og oppfinner Reodor Felgen har bosatt seg i Flåklypa, den lille fjellbygda under himmelhvelvingen. I bygda, som er fri for vær og vind, bor han sammen med sine to assistenter, Solan Gundersen og Ludvig. Morgenfuglen Solan er barnefødt optimist og for han er det vanskelige en bagatell, og det umulige er en utfordring.
Det samme kan ikke sies om piggsvinet Ludvig. Han er et B-menneske med utprega høysnue og er personlig pessimist. Ludvig, som trives best i utkantstrøk, ble funnet under en trerot og bragt hjem til Felgen som fastboende.
Slik lever de altså sammen i dette trivelige miljøet, praktisk innredet av Reodor selv. De blir aldri millionærer, men rett som det er dukket det opp en jobb eller to, slik at de får til salt i maten og noe godt attåt.
Alle kjenner vi til handlingen i filmen. Dette er en nasjonalskatt, vi alle har vokst opp med! Oppfinneren Felgen har tidligere hatt bråkmakeren Rudolf Blodstrupmoen som læregutt, og etter at Flåklypa-trioen ser Rudolf i et TV-intervju, kommer det frem at arbeidstegningene til den såkalte retometerfordeleren hans har kommet på avveie. Blodstrupmoen benytter seg av denne i sin nye Boomerang Rapido, racerbilen han skal stille med i bilracet Flåklypa Grand Prix.
Solans tilfeldige bekjentskaper er nok en gang gode å ha, spesielt når han presenterer tegningene til Felgens nye doning Il Tempo Gigante for oljesheiken Ben Redic Fy Fazan. Emanuel Desperados, Fazans privatsjåfør, starter opp Rolls Roycen og de tar turen opp til toppen av Flåklypa for å møte den geniale konstruktøren Reodor Felgen. Hans selskap, Aladdin Oil, vil finansiere byggingen av Il Tempo Gigante, som skal vise seg å få dekk av 7-lags gummi fra de vestindiske øyer samt en motorblokk på hele 2,8 tonn for å nevne noe.
Blodstrupmoen og hans medhjelper Mysil Bergsprekken setter kjepper i hjulene for Felgen og hans assistenter, og tar i bruk skitne triks under selve billøpet som de begge deltar i sammen med Ronny Medelsvensson, Carlos Fandango, Jimmy McQuick, Heinrich von Schnellfahrer, og Rufino Gasolini.
Dukkene, karakterene og deres stemmer er fantastisk sammenbundet i en sjarmerende tilstedeværelse som pryder dette mesterverket av en film ila. alle de 88 minuttene vi får servert. Manusforfatterne Kjell Aukrust, Kjell Syversen, Ivo Caprino og Remo Caprino har gjort en enorm jobb med å servere historien og bringe den til liv i form av dukker. Alt nydelig levert billedlig av den norsk-engelske filmfotografen Charles Arne Patey, Caprinos sjeffotograf i filmen.
Den joviale stemmen til komigeniet Leif Juster gjorde at han fikk jobben som forteller hele filmen igjennom. Dette blir selvfølgelig gjennomført på en fremragende måte.
Det mange kanskje ikke vet er at journalisten Kjell Per Syversen, tekstforfatteren til denne filmen, er opphavet til et av Solans favorittuttrykk: «Dra meg baklengs inn i fuglekassa». Filmen inneholder ellers mange artige og morsomme uttrykk som passer perfekt til oppførselen og væremåten til de forskjellige karakterene. Mest kjent er Ludvigs «Det er fali det» og «Det blåser nordavind fra alle kanter», som sikkert har vært på mange folks lepper i årene etter filmpremieren i 1975.
I filmen gjør skuespillerne som gir stemmene til dukkene en særdeles dyktig jobb. Enkelte mer fremtredende enn andre, for eksempel Rolf Just Nilsen, som faktisk gir stemme til hele fem karakterer. Disse er Jostein Kroksleiven, Ollvar O. Kleppvold, Roger Jurtappen, Ben Redic Fy Fazan og Hallstein Bronskimlet. I selve billøpet får vi høre Henki Kolstad som ivrig speaker. Han kjenner vi best som skomaker Andersen i adventskalenderen Jul i Skomakergata (1978).
Tilbake til Kjell Aukrust, mannen som er opphavet til filmens karakterer i form av tegninger og tidligere historier. En artig kuriositet er at Aukrust egentlig tegnet Il Tempo Gigante på oppdrag for Adresseavisen i Trondheim. Flåklypa TV og radio var prosjektet som startet samarbeidet mellom Aukrust og Caprino. Etter visning for NRK ble ikke denne påtenkte TV-serien vellykket videreført, men det resulterte i at de startet arbeidet med filmen Flåklypa Grand Prix i stedet.
Så var det selveste regissøren og filmprodusenten Ivo Caprino selv da. Han jobbet med en rekke dukkefilmer og reklamefilmer i tidligere tid, der han brukte dukkene som hans mor, Ingeborg Gude, hadde skapt. Caprino var også avhengig av dyktige folk rundt seg, deriblant Bjarne Sandemose, som stod for de fleste oppfinnelsene til flere av hans dukkefilmer. Det var også han som bygget Il Tempo Gigante i to versjoner til bruk i filmen.
Filmen Flåklypa Grand Prix, som hadde premiere torsdag 28. august 1975 på Klingenberg Kino i Oslo, har siden den tid solgt omtrent 5,5 millioner kinobilletter, som gjør den til den mest sette norske filmen noensinne. For ikke å snakke om alle solgte kopier på formatene VHS og DVD, og skal vi tro alle filmens tilhengere blir den helt sikkert en mektig klassiker på Blu-ray Disc også!
Blu-ray disken:
Denne 2-disk utgivelsen er presentert i et lekkert gullfarget pappomslag (såkalt «slipcase», på fagspråket), som avdekker en like vakker «digipak» hvor man kan brette ut selve diskene inni. I selve innsatsen er det lagt ved et hefte som beskriver Flåklypa Grand Prix’ enorme suksess i form av anmeldelser og fortellinger om filmen og om regissør Ivo Caprino og kvartetten som skrev manuset. Vedlagt er også et postkort som tar for seg litt om det nye Flåklypa Postkontor-spillet som er tilgjengelig for bla. iPad.
Det som også gjør utgivelsen litt spesiell er innfellingen av en fem-ruters eksklusiv 35mm filmstripe i en av innsatsens pappsider. De fem rutene er klippet fra en reell filmkopi og som gjør dette til et unikt samlerobjekt. Ellers er for- og baksiden prydet med et stort bilde av Il Tempo Gigante og kanonfotograf Randulf Småfix.
Omslaget preges av en nytegnet Il Tempo Gigante i form av uthevelse i selve pappen. Det samme er gjort for selve filmlogoen øverst. Baksiden gir en grei oversikt av filmens innhold, med noen bilder og en forhåndsvisning av den medfølgende filmstripen. Bildene skildrer forskjellen på gammel original og nyrestaurert utgave, samt et bilde fra den medfølgende nyproduserte dokumentaren. Ellers gir baksiden oss en oversikt over ekstramaterialet på den medfølgende DVD-en.
Filmmaterialet strekker seg over to disker, derav en Blu-ray og en DVD. Sistnevnte består av kun ekstrastoff og selve filmen ligger i originalformat med mono lyd og i restaurert utgave med digitallyd på Blu-ray disken.
Selve menyen på Blu-ray disken er oversiktlig og grei, med Reodors ballade på munnspill som bakgrunnsmusikk. Disken lastes ganske raskt, med kun en Caprino Studios intro i oppstart før selve språkmenyen kommer til syne. Her får vi alternativene Norsk, dansk, svensk, finsk og engelsk språk. Deretter vises en liten advarsel med kopirett osv før selve hovedmenyen lastes inn. Den er animert og alternativene man får er da Spill filmen, Kapitteloversikt, Innstillinger og til slutt Bildemanus (ekstramateriale, se nedenfor).
Oppstarts sekvensen på DVD-en er nesten lik, men her foreligger ingen språkmeny, kun hovedmenyen som nå er statisk med bakgrunnsmusikk uten animasjon. Valgene man har her er Dokumentar, Fjernsynsarkiv, Il Tempo Gigante og Reklamefilmer. Jeg vil presentere de forskjellige alternativene i ekstramateriell-segmentet som vil følge lengre ned i anmeldelsen.
PS! Filmen gis også ut i en gaveboksversjon, der man i tillegg til spesialutgaven av filmen får håndmalte figurer av Solan, Ludvig og Reodor. Den er kun produsert i 2.000 eksemplarer!
Bildet:
Filmen foreligger altså i to versjoner: originalversjonen fra 1975 i 4:3 format og den nyrestaurerte versjonen i 1.78:1, 16:9 format. Førstnevnte er urørt og fremkommer her slik den ble vist på kino. Siden dette opprinnelige formatet snart er førti år gammelt, inneholder det naturlig nok mye støy og støvkorn, som også bekreftes av filmens lydspor i mono. Nostalgien bevares altså fullt ut, og kan være interessant for de litt eldre som så filmen på midten av 70-tallet. Mer er det egentlig ikke å si om det opprinnelige bildet. Det du ser og hører, er hva du får.
Men så det morsomme: Man kan faktisk bytte mellom – og sammenligne – gammel og ny versjon, hele filmen gjennom, ved å bruke Angle-funksjonen på spilleren. Jeg gjorde dette gjentatte ganger. Det var veldig interessant å se hvordan den nyrestaurerte versjonen inneholder så mye ekstra informasjon i bildet, i tillegg til den perfekte kvaliteten selvsagt. Designerne har tegnet inn den manglende informasjonen i bildet, og latt være å beskjære det i høyderetningen for å få med så mye detaljer som mulig.
Den behandlede versjonen har gått igjennom flere prosesser før Caprino Studios ble fornøyd med resultatet. De har fjernet filmkorn, uro og lysflimmer i bildet, sant tatt vekk skader på negativet (sistnevnte er en prosess som kalles Dust Bust). Filmen ble opprinnelig filmet med analoge kameraer som resulterte i vibrerende bilder som ikke stod helt stille. Dette gjorde det vanskeligere å behandle scenene og vibreringen ble derfor fjernet digitalt ved å fryse bildene, for så å ta fatt på restaureringen.
Nok om det produksjonstekniske. Når det gjelder bildekvaliteten er det ikke mye å trekke for her. Jeg merket meg den supre kvaliteten fra aller første stund. Detaljene, sceneovergangene, bakgrunnene og dukkebevegelsene er utført med prakt. Bildet er nesten fritt for støy og jeg merket meg bare en gang i ny og ne at bitte litt støv hang i igjen rent billedmessig. Det kan også trekkes frem at detaljrikdommen rundt karakterene er meget bra ivaretatt, ned til den minste lille pigg i Ludvigs pels.
Helhetsinntrykket er altså særs godt og lever opp til høyeste karakter. Ved enkelte anledninger skulle man tro at filmen ble originalt laget i disse dager, spilt inn med høyteknologiske digitalkameraer.
De av seerne som er tilhengere av at originalen alltid er best, kan altså bare velge å se den slik den var ment for publikum for nesten førti år siden, både rent billed- og lydmessig.
Lyden:
Utgivelsen inneholder flere språkversjoner og lydspor er tilgjengelig på norsk, svensk, dansk, finsk og engelsk. På norsk kan vi velge mellom original monolyd eller det nyproduserte lydsporet i DTS-HD Master Audio 5.1, som er satt som standard avspillings alternativ.
Jeg har sett filmen med det opprinnelige mono lydsporet flere ganger tidligere. Siden man får inntrykk av et flatt lydbilde med forholdsvis liten dybde når lyden kun sendes i en kanal, er det ikke så mye mer å si om dette annet enn at skal man få med seg flere detaljer, ja da er det bare volumknappen på forsterkeren som bestemmer.
Men, den remiksede, nyrestaurerte lyden derimot, gjør denne filmen komplett med tanke på kvalitetsinntrykk. Aldri har lydopplevelsen virket så levende og all bakgrunnsstøy er fjernet fra lydbildet. Dette betyr også at stemmene til karakterene kommer velfortjent opp på 1. pallplass, og det får vi stadig vekk erfare fra filmens hovedpersoner. Alle kanaler er i bruk under selve billøpet, krystallklar lyd fra front og center, samt en brumlende bass fra subwoofer. Henki Kolstad, som har stemmen til speakeren under løpet, fyller hele rommet med god klang. Må også nevne stemmebragdene til Kari Simonsen og Toralv Maurstad, som gir liv til henholdsvis Solan og Ludvigs vokabular.
En artig liten detalj. For å treffe hundre prosent på Solan og Ludvigs munnbevegelser og naturtro, måtte lydmennene både senke og øke hastighetene på skuespillernes opptak. Kari Simonsens stemme ble økt med 4 % og Maurstads stemme ble senket med 5 % for å imøtekomme ektehetsfølelsen av de respektive karakterene. Jakob Trier og Morten Karlstad har her gjort en formidabel jobb med restaureringen av lyden.
Siden Caprino ikke ønsket å assosiere stemmene til de forskjellige dukkene fra de forskjellige skuespillerne mangler det navn på fortekstene til filmen.
Lyden er altså til de grader tilfredsstillende, fra de stille partiene med bare tale, og opptil de mer krevende delene av filmen. Den livlige musikken vi får høre gjennom hele filmfortellingen, eller i filmens lydmessige høydepunkt under selve Grand Prix racet oppfyller lyden kravet til perfeksjon tatt i betraktning at dette er en gammel film og kildemateriale er forholdsvis dårlig.
Jeg er også veldig begeistret for opplevelsen jeg fikk da Il Tempo Gigante startet opp motorene i billøpet. Det blåste til i det lavfrekvente lydområdet som resultere i en knakende god bassopplevelse. I tidligere utgaver, også DVD-utgaven fra 2001, fikk jeg ikke dette inntrykket av disse viktige scenene i filmen.
Siden lyden er en såpass viktig del av spillefilmers totalinntrykk, blir man ekstra fornøyd når alle kanalene i flerkanals-oppsettet får satt seg på prøve. Her utspilles således dette samspillet av lyder, effekter og bakgrunnsmusikk seg alldeles perfekt.
Bonusmateriell:
Det over to timer lange ekstramaterialet på denne utgivelsen er hovedsakelig lagt på disk 2 og er bestående av dokumentarer, gamle TV-programmer og intervjuer.
Disk 1 (Blu-ray):
Arbeidsmanuskript (1972): Her kan man navigere i Ivo Caprinos opprinnelige manus til Flåklypa Grand Prix, definert av 217 storyboard-tegninger gjort av Kjell Aukrust. Jeg trykket meg nesten igjennom samtlige sider, som var en interessant måte å få meg seg handlingen på. Det var artig å se Caprinos egne kommentarer i selve manuskriptet. Dette bonuset er dog mest egnet for de aller mest interesserte tilhengerne av filmen.
Arbeidsmanuskript til Flåklypa TV og radio (1970): Nesten tilsvarende overnevnte bonus, kan man navigere i utkastet til TV-serien som ikke nådde helt i mål hos NRK. Igjen er nok dette å betrakte som mest interessant for en ihuga fan av Aukrust og Caprino. Dessverre finnes ikke originalopptakene av denne ikke-lanserte TV-serien. Per dags dato er negativene å anse som tapt.
Disk 2 (DVD):
Nyprodusert dokumentarfilm
Før, under og etter Flåklypa Grand Prix (2013):
Denne 68-minutters nyproduserte dokumentaren er et godt bidrag hvor Remo Caprino forteller med stor kunnskap om hvordan filmen ble til, produksjonen og hva som har skjedd siden. Jeg vil anbefale alle å se igjennom denne siden flere gullkorn bak produksjonen avdukes her. Det hele er fordelt over følgende 14 kapitler
Før
1. Bakgrunn
2. Produksjonsteamet
3. Nye muligheter
4. Flåklypa Radio og TV
Under
5. En ny historie
6. Lydopptak
7. Animasjonsteknikk
8. Billøpet
Etter
9. Filmpremieren
10. Il Tempo Gigante
11. Danmark
12. Suksessen
13. Restaureringen
14. Oppfølger?
Dykk i fjernsynsarkivet
35-års digital reproduksjon av filmen (NRK 2010), 2 min: Remo Caprino forteller om filmens 35-års jubileum, og om Il Tempo Gigantes ytelse på hele 550HK. Ivo Caprinos film er igjen modernisert, denne gangen også med Ivos barnebarn Mario Caprino involvert. Dette tok to år og kostet over ti millioner kroner. Flere av filmens skuespillere, heriblant Wenche Foss og Toralv Maurstad hylles under visning av filmen på Klingenberg kino.
God Morgen Norge – Solan møter igjen Ludvig (TV2 2003), 9 min: Vi får se Remo Caprino som gjest i God Morgen Norge på TV2, han intervjues i forbindelse med Kjell Aukrusts bortgang og bisettelse. I 1988 ble Ludvig auksjonert bort på Momarkedet, og familien Tornes fra Oslo vant budrunden. Vi får i den forbindelse se gjenforeningen mellom Solan og Ludvig, før han på nytt returnerer hjem til familien.
Dra meg baklengs inn i fuglekassa (NRK 1976), 33 min: Ett år etter premieren ble det laget en innslag med Ivo Caprino som beskriver hvordan filmen ble til, hvilke teknikker som ble brukt av animatørene og hvem som gjorde hva gjennom produksjonen. Det er lagt fokus på Ingeborg Gude, Ivos mor, og oppfinner Bjarne Sandemose. Vi får høre om selve produksjonsteknikken og om hvordan karakterenes menneskelige bevegelser blir fremhevet. Vi får også være med på et intervju med tegner og manusforfatter Kjell Aukrust, hvor han beskriver hans rolle og opplevelse av filmen. Det ble også produsert en rekke rekvisitter i forbindelse med filmens markedsføring i inn- og utland, i bresjen for dette var Ivos datter, Yvonne Caprino, som viser oss et par eksempler på dukkene i litt større målestokk. En veldig innholdsrik dokumentar som det er verdt å få med seg.
Lørdagskveld med Erik Bye (NRK 1970), 15 min: Her får vi være med på ferden i forbindelse med produksjonen av “Flåklypa TV og radio” Erik Bye har både Caprino og Aukrust på besøk, og de forteller om alt fra selve utbyggingen av Il Tempo Gigante med Bjørn Sandemose til TV-serien som er selve forløperen til Flåklypa Grand Prix.
TV-program om Il Tempo Gigante
Usain Bolt kjører Il Tempo Gigante under Bislett Games (NRK 2012), 2 min: Remo overrasker høylytte publikummere under Bisett Games i 2012 ved å ta med seg den jamaicanske friidrettsutøveren Usain Bolt på en kjøretur på selve stadion.
Innslag i Gylne Tider (TV2 2004), 2 min: De tre gutta i Gylne Tider, Øyvind Mund, kameramann Steinar Marthinsen og lydmann Ingar Thorsen får oppleve en prøvetur i Il Tempo Gigante.
Innslag i Autofil (NRK 2003), 5 min: Jan Erik Larssen er høyt over normalen interessert i biler, og får sin guttedrøm oppfylt da han selv får prøvekjøre Il Tempo Gigante.
ITG i EU-kontroll – innslag i God Kveld Norge (TV2 2001), 3 min: Dorthe Skappel intervjuer Remo Caprino i forbindelse med Il Tempo Gigantes EU-kontroll som er nødvendig for å holde bilen trygt på veien under markedsføringen av Caprinos livsverk.
Reklamefilmer
PC-spillet om Bjergkøbing Grand Prix
Bjergkøbing Grand Prix trailer
Il Tempo Gigante-brødet
To av disse trailerne er sannsynligvis med for å fremheve at filmen også er opphav til spill og matvarer. De er ikke spesielt viktig for verken samleren etter den enkelte seer synes nå jeg. Bjergkøbing Grand Prix, den danske versjonen av filmen, er dog litt artig å se her.
Skal jeg være ekstra kritisk vil jeg nok si at det burde vært inkludert et kommentarspor som bonus, f.eks av Remo Caprino selv. Men alt i alt er jeg meget fornøyd med det medfølgende ekstramateriellet på Blu-ray utgaven.
Oppsummering:
Det er som sagt ikke første gang denne filmen relanseres i ettertid. Vi har fått flere versjoner både på VHS og DVD, men aldri før med den gjengivelsen av lyd, bilde og ekstrastoff som på denne Blu-ray Disc utgaven. La oss bare håpe Caprino vil legge like mye jobb i reutgivelsen av de gamle dukkefilmene inkludert Karius og Baktus (1955), Reve-enka (1962), Askeladden og de gode hjelperne (1961), Syvende far i huset (1966) osv.
En film av kaliber som Flåklypa Grand Prix får vanligvis en eller flere oppfølgere. Jeg er veldig glad for at Caprino ikke har gjort det samme med denne filmen. Det kan ikke bli like bra. Ivo Caprino selv mente han var for sliten og at det var en stor risikerende fallhøyde for et oppfølgingsprosjekt. I ettertid har man forsøkt å gi ut filmer som baseres på Aukrusts tegninger og fortellinger, som Solan, Ludvig og Gurin med reverompa (1998) og nå sist med Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa (2013). Jeg mener ikke at disse filmene er dårlige, men de har tross alt ingenting med Caprinos praktfulle univers å gjøre.
Det tok altså Ivo Caprino og hans team nesten fem år å lage denne filmen. Etter det mislykkede prosjektet med Flåklypa TV og radio, startet Caprino igjen med produksjon av reklamefilmer der dukker var en ingrediens. Remo presenterte så idéen om å lage en helaftens spillefilm for sin far. De søkte så om statlig lån pålydende kr 1.500.000,- og fikk til slutt, etter mye tvil, gjennomslag for dette. Det skulle vise seg i ettertid at de ikke skulle angre på dette. I disse dager er filmen dubbet til over 13 språk, så den er så absolutt populær utenfor landets grenser også.
Filmen virker fengende fra første stund og blir bare mer og mer overraskede og interessant ettersom spilletiden går. Dette er ikke siste gang jeg vil se den, man legger faktisk merke til nye detaljer hver gang. Det beviser bare Caprinos detaljrikhet, og man får enda mer lyst til å starte avspillingen på nytt. Det er heller ikke uten grunn at filmen vises i på TV i julen hvert eneste år i den senere tid. Det blir selvfølgelig tradisjoner ut av dette! Selv kommer jeg nok til å sette inn denne Blu-ray platen i spilleren fremfor noen TV-visning i all tid fremover.
Det er nok flere grunner til at historien om Flåklypa har blitt så populær. Vi kjenner oss nok igjen i karakterene fra filmen, og den treffer nok godt i vår norske folkesjel. Man sitter igjen med flere gode inntrykk etter å ha sett filmen, enten man er fem eller 85 år gammel. Det er nok noe som Ivo Caprino hadde høyt på sin ønskeliste i etterkant av dette filmeventyret.
RSS