Blu-ray : Lyst
FILMFAKTA
Norgespremiere: 21.04.2017
BD-utgivelse: 02.10.2017
Originaltittel: LYST
Sjanger: Grøsser / Skrekkfilm
Skuespillere: Torill B. Falk, Reinert Horneland, Jimmi Salomonsen, Severin Eskeland, Magdalena From Delis, Liv Kristin Rønnekleiv, Damian Gallagher, Per-Ingvar Tomren, Sondre Krogtoft Larsen, Ståle Eskeland
Regi: Severin Eskeland
Manus: Severin Eskeland
Nasjonalitet: Norge
Språk: engelsk/norsk
Produksjonsselskap: Eske & Horn Filmproduksjon AS
Distribusjon: Another World Entertainment
Video distribusjon: Another World Entertainment
Produksjonsår: 2017
Lengde: 1 t. 24 min.
BD-fakta: Blu-ray Disc, sone B
Lyd: Norsk DTS-HD MA 5.1, Dolby Digital 2.0
Bilde: 1080p High Definition Widescreen 2.40:1, Letterbox
Undertekster: Norsk, dansk, finsk og svensk, engelsk
HANDLING
Krimforfatteren Lisa Rostorp har isolert seg i leiligheten sin etter å ha blitt utsatt for et stygt overgrep. Daglige besøk av psykiater, ekstreme mareritt, tabletter og flaskevis med vin er blitt hverdagen hennes. En dag får hun tilsendt en video, og det viser seg at noen har snikfilmet henne kvelden hun ble angrepet. En senere video viser at noen har tatt seg inn på soverommet hennes, og Lisa blir stadig mer usikker på hvem hun kan stole på.
Skrekkfilmen alle snakker om er endelig klar på Blu-ray. Norges nye skrekkmester Severin Eskeland leverer her en av tidenes mest makabre filmer i en særdeles tøff sjanger.
Intensiv og meget voldelig skildring av menneskelig sinnsforstyrrelse!
Lyst er en norsk skrekkfilm som er typisk laget for festivaler, som har fått mye oppmerksomhet i 2017.
Jeg hadde selv store forventninger til filmen, som omtales som svært drøy og som viser store mengder av menneskelig tortur og grov vold.
Filmen handler om den berømte krimforfatteren Lisa Rostorp (Magdalena From Delis) som selv blir et offer for voldtekt etter at en fan brutalt overfaller henne i sitt eget hjem. Hun isolerer seg i leiligheten og forsøker å takle hverdagen så godt hun kan og komme seg videre i livet, med hjelp fra en psykiater (Sondre Krogtoft Larsen). Hun føler at medisineringen ikke hjelper henne, men blandet med mye alkohol og feildosering, gjør det bare situasjonen verre.
Lisa begynner etter hvert å miste grepet, og stiller seg selv spørsmålet om hvor virkeligheten slutter og fantasien tar over. Det tar ikke lang tid før hun er overbevist om at noen forfølger henne inne i leiligheten og at angriperen er tilbake for å ta henne.
Regissør Severin Eskeland, som også står for manus, produksjon og klipp av filmen, tar oss med på en intensiv jakt i sjel og sinn, hvor vi kommer helt inn på hovedpersonen selv. Denne reisen skal vise seg å by på flere overraskelser, i form av grov vold og selvpåført lidelse, i en meget god presentasjon av en karakter som sliter med å skille fantasi fra virkelighet.
Eskeland bruker sterke virkemidler og en makaber teknikk i de mest voldelige scenene, som garantert ikke er for et publikum med svake nerver og dårlig mage. Siden filmen i utgangspunktet var laget for et festivalpublikum, gjenspeiler den brutale voldsbruken seg til seere som elsker skrekk, blod og gørr som de ofte gjør når de besøker slike skrekkfestivaler.
Det er opplagt er at Eskeland er opptatt av detaljer og at ting skal framstå som så ekte som mulig. Manuset på filmen var på 90 sider, og han ønsket å gjøre ting på helt sin egen måte gjennom hele produksjonen, og en viktig faktor var da at kamera ikke skulle stoppes selv om scenene inneholdt ekstrem bruk av vold. Jeg trekker umiddelbart paralleller til I Spit on Your Grave-franchisen, hvor det gjennom alle filmene skildres med hyppig voldsbruk og ekstreme, forstyrrende scener. Skulle disse filmene hatt streng sensur, hadde så mye av handlingen blitt klippet bort at resultatet hadde blitt et totalt rot, hvor mange vesentlige detaljer hadde uteblitt. I denne rape-revenge-sjangeren går man ofte i hodet på hovedpersonen som ikke får uttrykt seg brutalt nok i sin hevn på gjerningsmannen.
I rollen som forfatteren Lisa gjør svenske Magdalena From Delis en fremragende tolkning i sin skuespillerdebut. Hun spiller med god innlevelse og troverdighet, og hun passer perfekt i denne rollen. Dette er en utfordrende rolle, som krever mye talent og tilpassing, og dette er nok neppe det siste vi ser av henne fremover.
Selv om rollekarakteren til Sondre Krogtoft Larsen er mindre krevende å fylle, gjør han likevel en god jobb, og dette er ikke første gang Eskeland har han med på laget. Larsen spilte rollen som Martin i Snarveien, som for øvrig var Eskelands versjon av The Texas Chainsaw Massacre (1974) og Wrong Turn (2003). Denne filmen gav også norsk skrekkfilm et frisk pust, selv om Eskeland da ikke hadde like frie tøyler som med Lyst.
Effektmessig lever filmen meget godt opp til forventningene, takket være Eskelands venn Per-Ingvar Tomren, som med sin enorme ekspertise klarer å bringe frem et ekstremt bra kvalitetsinntrykk på alt fra blod, kutt, innvoller og make-up. Dette høres svært grotesk ut, men nettopp dette må være på plass i en slik type film, hvor kroppsdelene får hard medfart. Tomren var også effektansvarlig på jule-slasher filmen O’Hellige Jul fra 2013. Eskeland og Tomren har også en liten rolle foran kamera, som to av personene vi får se i et reality TV-show som vises i filmen.
Selve plottet og handlingen svikter litt til tider. Det kan ofte bli litt kjedelig da scener med veldig likt innhold vises flere ganger, og dette gjør så man fort kan miste litt taket på tematikken. Det skal dog nevnes at det ikke kan være lett å gjøre dette så veldig annerledes heller, da fokuset hele tiden er på krimforfatteren og hennes streben etter å holde hodet over vannet og overleve.
Lyst er mer en sterk psykologisk thriller enn en rendyrket skrekkfilm, men innholdet av blod og ekstrem vold er med på å plassere den i en typisk horror-sjanger.
En ting er sikkert, og det er at Eskeland, med bistand av Kai Roger Melkevik, er dyktig i kameraføringene, og elegant klarer å skifte mellom ekstreme close-ups i groteske scener og overblikk i fugleperspektiv. Selv om mange øyeblikk i filmen er dystre, betyr det ikke at scenene er spilt inn i mørke omgivelser av den grunn. Jeg synes dette er positivt, da man får et mye bedre overblikk over handlingen, i stedet for at man skal sitte og myse og gjette seg til mye av det som vanligvis foregår i mørket.
Filmmusikken er komponert av Magne Steinsvoll, fra gruppa Nerli There, og passer godt inn i filmens forskjellige settinger, fra stille og rolige partier, til de mest intense og frustrasjonsbaserte scenene med høyt tempo. Som stor skrekkfilmfan vekker mange av tonene minner fra 80-talls filmer som Friday The 13th-serien og hospital-scenene fra de mange Halloween-filmene.
Totalt sett sitter jeg igjen med positive inntrykk av multikunstner Eskelands frykthistorie, men det er ikke til å komme forbi at det er filmens grufulle og groteske bruk av vold som redder den i sin helhet.
Konklusjonen er at dette ikke er en film for sarte sjeler, og den vil nok skape mye uro i mange kinosaler over hele landet. All ære også til Another World Entertainment, som satset hardt og ble ansvarlig distributør for Lyst på norske kinoer i tillegg til de fysiske formatene Blu-ray og DVD.
BLU-RAY DISKEN:
Dette er en typisk AWE-utgivelse og består av kun en enkelt plate. Dette er en såkalt BD-50 disk, dvs innholdet er fordelt over to lag (dual layer). Dagens Blu-ray spillere har ingen betydelige problemer med lagskifte, slik vi husker fra tidlige DVD-spillere på 90-tallet. Det første vi ser er en statisk språkmeny med utsnitt av coveret som bakgrunn. Etter valg av språk vises en animert AWE-logo, og etter en standardtekst med opphavsrett tas vi til hovedmenyen. Den er internasjonal og har samme bakgrunnsbilde som på språkmenyen. Her kan man velge alternativene Play Movie, Chapters, Extras og Set Up.
Filmen er delt inn i tolv valgbare kapitler. Kun ett lydspor er inkludert (i tillegg til kommentarer), nemlig norsk DTS-HD MA 5.1. Som tekstalternativ kan dansk, finsk, norsk, svensk, engelsk velges. Man kan selvsagt også se filmen uten undertekster.
Selve coveret er av type Amaray i standard HD utgave, i motsetning til flesteparten av dagens disker som har cover av type Elite, i slim HD utgave. På innsiden av omslaget vises tre aktuelle AWE-titler: The Burning, Don’t Kill It og The Girl With All The Gifts. På selve disken er det trykket bilde av en hodeskalle og to blodige hammere samt Lyst tittel, med tilhørende AWE-, Full HD 1080p-, region ABC- og Blu-ray Disc logo.
BILDET
Lyst er presentert i en flott 1080p High Definition overføring i formatet 2.40:1. Filmen foreligger i et såkalt Letterbox-format, det vil si at vi ser en sort stripe over og under selve filmen som i utgangspunktet er like høye. Denne teknologien var prinsipielt ment for eldre TV-skjermer i 4:3 (1.33:1) format, men brukes også i widescreen for å bevare filmens størrelsesforhold.
Det at filmen i sin helhet bygger på opptak gjort i en tomanns leilighet bærer også sine preg når det gjelder kontrastforhold og lysgjengivelse. Når det er sagt, er Eskeland veldig opptatt av bildevinkler, og de er presentert på en god måte med tanke på kameraføringen og sceneovergangene.
Filmen har mange mørke scener, og det som kanskje skiller seg ut fra en gråtonet tilværelse er bruken av syntetisk blod og rødfargen den gir. Siden bildet således ikke er gjengitt med en enorm fargeskala er dette med på å få frem inntrykket at den blodrøde fargen er svært ekte. Det finnes mange nok filmer der ute der rødfargen på blod ser svært uekte ut, som er med på å trekke helhetsinntrykket til filmene langt ned.
Det er svært godt laget effekter her, og spesielt god er kamerazoomingen på de mest «gory» scenene, som gjengis vel så godt som i påkostede Hollywood-produksjoner.
Det viser seg dog at enkelte av de mest generelle scenene, som er filmet litt på avstand til skuespillerne, kan virke litt «blurry» og detaljfattige. Dette er ting man likevel lett kan overse, da fokuset som oftest er satt på de mest levende elementene i bildet.
Melkevik og Eskeland gjør det de kan ut i fra en begrenset fargeskala, og skaper stort sett et godt bildeinntrykk med gode kameraføringen og som nevnt tidligere ser man bevegelser filmet i mørke omgivelser godt likevel.
LYDEN
Lyst presenteres med to lydspor, et kommentarspor i Dolby Digital 2.0, og et i DTS-HD Master Audio 5.1. Førstnevnte kommentatorspor presenteres av regissør Severin Eskeland, der han forteller om selve produksjonen og tar for seg de forskjellige scenene og settingene. Medvirkende er også Magdalena From Delis, Sondre Krogtoft Larsen, Per-Ingvar Tomren, Jimmi Salomonsen og Reinert Horneland. Mange viktige detaljer avsløres i denne dialogen, men den kan bli litt slitsom til tider, da man opererer med telefonintervjuer med skuespillerne som er forstyrrende for helheten. Grunnen er at disse samtalene har dårlig lydkvalitet, og når dette parallell-kjøres med filmens lydspor kan det bli forstyrrende. Uansett, verdt å få med seg for de som er spesielt interesserte, slik som undertegnede!
Hovedlydsporet i DTS-HD MA leverer godt gjennom hele filmen, med god og hyppig bruk av surroundkanalene. Dialogen er god og dominerende, som er viktig i en slik type film som dette. I og med at handlingen foregår i en leilighet er det litt begrenset med akustikk og dynamikk, så LFE-kanalen har ikke altfor mye å jobbe med i denne filmen. Likevel er det totale lydbildet meget bra, siden bakgrunnsmusikken øker i intensitet parallelt med at spenningen i handlingen stiger.
Siden dynamikken og klarheten er kraftigere generelt sett i et DTS lydbilde, kontra Dolby Digital, er de mest pompøse scenene virkelig godt produsert. Fra de helt stille partiene, direkte over til intense scener får man virkelig utnyttet formatet til sin helhet, og de forskjellige kanalene i lydsystemet for vist sin ære. Magne Steinsvolls komponerte filmmusikk passer perfekt til kameraføringen i filmen, fra begynnelse til slutt. Siden filmen preges av mye dialog, med hovedvekt foran i lydbildet, er det helt klart fordel med en god centerhøyttaler for å oppleve tilstedeværelse i denne psykologiske thrilleren.
BONUSMATERIELL
Another World Entertainment inkluderer forholdsvis mye ekstramateriell på denne utgivelsen. Det tas i betraktning at dette er en lavbudsjettproduksjon, og at det derfor er litt begrenset med hva som kan inkluderes og produseres i tillegg til selve spillefilmen.
Med på disken finnes følgende ekstra:
Behind The Scenes (spilletid 27:48): Regissør og produsent Severin Eskeland forteller løst og ledig om selve produksjonen og innspillingen av filmen, som etter planen skulle foregå sommeren 2015. Dette ble avlyst av filmselskapet i Oslo som skulle bistå med denne produksjonen. Eskeland bestemte seg derfor for å gjennomføre dette i egen regi, film skulle han lage uansett, så da var det bare å sette seg ned og la ideene bane vei. Dette resulterte til slutt i 14 intense dager i en to roms leilighet. Med seg på laget fil Eskeland skuespillerne Magdalena From Delis, Damian Gallagher, Per-Ingvar Tomren og hans gode venn Sondre Krogtoft Larsen, som også spilte i Eskelands forrige film, Snarveien. Helt på tampen stilte også Jimmy Salomonsen opp, som politibetjent. Alle disse kommenterer sine roller i filmen. Leiligheten som filmen spilles inn i tilhører Jimmy Salomonsen, som mot slutten av produksjonen måtte steppe inn i en av de mest utfordrende scenene i filmen i rollen som politibetjent. Fun fact: De to politietterforskerne på nyhetene mot slutten av filmen spilles av Jimmy Salomonsen og Sondre Krogtoft Larsen. Musikken i denne bakomfilmen er av Kevin MacLeod. Anbefales!
Audience Reactions (spilletid 02:18): Produsentene viser diverse klipp med de mest groteske scenene for tilfeldige forbipasserende på et kjøpesenter i Bergen.
Short films:
Tradisjon (spilletid 06:32, fra 2012): Dette er en kortfilm som omhandler en families forunderlige måte å lage julekort på. Medvirkende er Reinert Horneland (far), Torill B. Falk (mor) og Elvis Tobias Eskeland (gutt). Filmen er produsert og regissert av Severin Eskeland.
The Chamber (spilletid 12:45, fra 2005): Westerdahls Film og TV presenterer en minigrøsser der handlingen går ut på at en ung mann skal redde Angeline på 26 år, som vil dø innen 10 minutter dersom han ikke klarer dette. Medvirkende: Anderz Eide, Tonje Sisevic Thorland, Fredrik Nibe og Morten Azrael Olsen. Musikken i bakgrunnen er Daisy Chains «Here Comes Pain»
Stills (spilletid 07:13): Her finnes utallige stillbilder fra filmen, alt fra produksjon til medias reaksjoner. Bildene presenteres men noe ulik visningstid, men dette er en artig fremleggelse av konseptet Lyst . Bakgrunnsmusikken er Gaskins låter «Bloody Flower» og «I Need Some»
Teaser (spilletid 01:59)
Trailer (spilletid 01:30): Den offisielle traileren for Lyst
Under valget Set i hovedmenyen kan man altså velge Audio Commentary:
Som nevnt tidligere, under lyd, inkluderes også et kommentarspor på platen. Her presenterer regissør Severin Eskeland tanker og opplevelser under selve produksjonen og tar for seg de forskjellige scene og settingene. Han intervjuer den svenske hovedrolleinnehaveren Magdalena From Delis, som er med på telefon dypt inne i de svenske skoger. Vi får også høre Eskelands telefonsamtale med Sondre Krogtoft Larsen, som for anledningen var i bilen på vei hjem fra Lillehammer.
OPPSUMMERING
Lyst er en flott utgivelse fra Another World Entertainment som også koster på seg en del ekstramateriell. Filmen viser også at multitalentet Severin Eskeland har enorm interesse og kunnskap innen skrekksjangeren, og kan nå meget langt, både nasjonalt og internasjonalt. Effekter i særklasse, totalt blodforbruk: ca 12-15 liter!
Tommelen opp for en Blu-ray Disc som bør være en del av hvilken som helst skrekkfans sin samling!
RSS