
Bjarne Næss, daglig leder og eier av Filminfo AS som drifter Norges egen unike filmdatabase, er ikke imponert over årets videofestival.
Som vanlig var Næss med på både faglige deler og som deltaker under festbanketten på årets videofestival – Videofestivalen 2013.
For de som ikke kjenner Bjarne Næss: Dette er mannen som var med å starte opp Norsk kino- og filmfond (som Film & Kino forvalter den dag i dag) i 1970, og som i 1975 var med og stiftet Norske Videogramdistributørers Forening (NVF) – og som ledet foreningen frem til 1991.
Utover 90-årene var Næss med i bransjen som foredragsholder og bidragsyter under diverse videofestivaler.
Han hadde også i flere år ansvaret for å utarbeide statistikken for videobransjen og sørget for seminarene på Videofestivalen.
– Hva er din oppfatning av Videofestivalen 2013?
– For å ta de såkalte seminarene … GfK er alltid gode, men det var det eneste som var bra under årets festival. Det var ikke noe annet med høy kvalitet. Jeg meldte meg primært på for å få med meg seminarene. Det var min gamle kjepphest, da det var jeg som hadde dette arrangementet opprinnelig og flere år etter at jeg sluttet i Norsk videogramforening i 1991.
– Hvordan var innholdet den gangen?
– Det var folk fra departementet som redegjorde, vi hadde besøk av internasjonale eksperter fra Screen Digest og mange gode folk som var spydspisser innen VOD, for å nevne noe. Vi plukket foredragsholdere på øverste hylle.
– Var det faglige innholdet bedre før?
– Ja, det kan ikke sammenlignes med hvordan det var i år. Overhodet ikke.
– Hvordan er nivået nå?
– For meg som er perifert med i bransjen, og vil ha opplysninger om hva er det egentlig de er opptatt av og hvordan gjør de ting nå, var det veldig skuffende. Til og med Blu-ray seminaret, som jeg hadde sett litt frem til for å vite hvordan bransjen tenker … Finnes det prognoser på hva dette vil bety, hvor mange spillere er det nå, også videre? Innholdet skuffet meg. Det var jo ingenting. Det var rett og slett ikke noe informasjon – bare det at nå skal de flikke på et opplegg som de hadde trynet på i fjor og så brukte et kvarter på noe som det var satt av tre kvarter til. Jeg følte meg skikkelig snytt for at jeg hadde brukt tiden min på det.
– De som eventuelt vil være negative til en slik uttalelse, vil kanskje hevde at du ikke er en del av bransjen og heller ikke i målgruppen for seminarene?
– La de si det, for all del. Men jeg har vært en del av bransjen og jeg har mine egne erfaringer med dette. Jeg bygget opp bransjen opp sammen med en god del andre på 70- og 80-tallet. Jeg synes absolutt i disse tider vi er nå, hvis man nå mener å bevare denne bransjen, at man kunne gått inn på temaene på en helt annen måte og laget seminarer og så videre, som satte litt positive vibrasjoner inn i bransjen. Dette man perifert kom inn på, i GfK-seminaret, at det fysiske produktet fortsatt vil være der med henvisning til vinyl. Kanskje man kunne fått høre litt om vinylmarkedet f.eks. – bare for å se hvem som har suksess med fysiske varer. Hva skal man gjøre for å bevare en hard kjerne av det fysiske videomarkedet. Men så bare ble det ingenting av noe under årets festival.
– Undertegnede har fått til dels hard kritikk for noen milde kommentarer om årets Videofestival. Hovedpoenget i min On The Record-leder var at det nå kanskje er feil å bruke store deler av budsjettet på en fest og heller ha mer faglig innhold, slik vi ser på de danske og svenske bransjedagene. Jeg foreslo ikke å legge ned festivalen, men å stramme den opp og få med mer faglige innslag. Hva mener du?
– Banketten er alltid hyggelig og du treffer folk, det får man gjerne gjøre videre. Men hvorfor skal man bruke hundretusenvis av kroner på underholdningen og å trekke inn kjente folk. Det ble lagt for lite vekt på det faglige innholdet under årets festival. Nå skal jeg ikke være noen festbrems eller gledesdreper, men jeg synes banketten er skikkelig «overkill». Når du setter på den ene dyre kjendisen etter den andre, tenker jeg, kunne vi ikke hatt det hyggelig i mer nøkterne omgivelser? Så er det dette med prisene også. Mest solgte film som et eksempel, med tre nominerte. Man vet jo at de andre nominerte ikke vinner. Mange av prisene er klare på forhånd, bestemt av salgstall. Hele prisutdelingen virker, for meg som ser det litt utenfra, altfor omfattende. De fleste prisene er jo forhåndsdefinerte. Beste forhandler, beste distributør, beste Blu-ray er mer relevante, de er vurderingspriser. Jeg synes alt må stå i forhold til hverandre. Når budsjettene går så kraftig ned, hvor er det da du kutter? Når man kutter på Cinematekene utenfor Oslo og filmfestivaler med små budsjetter osv. må man lure på om det er en balanse i dette innenfor Film & Kino-organisasjonens pengebruk. Det er det som er riktig å se på.
– Har du noen gang vært med på de danske og svenske bransjedagene?
– Ja, jeg har flere ganger vært på den svenske, og for riktig lenge siden vært på den danske.
– Av årets svenske og danske bransjedag, hvordan fremsto de rent fagmessig utifra det du har lest om programmet deres?
– Dette minner jo mer om hvordan de norske seminare var tidligere. Jeg stiller meg spørsmål om hvorfor man i Norge, i disse utfordrende tider, ikke velger å gå mer offensivt til verks, og peke på ulike veier fremover. Vi har jo alltid ligget fremst i utviklingen av videobransjen.
Les her for å se hva videofestivalgeneral Erik Zmuda mener om Videofestivalen 2013.
Les her om flere videosjefer mener om Videofestivalen 2013.
Les her for å se hva Paramount-sjefen vil gjøre videre med Videofestivalen.
RSS