Den britiske høyesterett har beordret seks store Internettleverandører å stenge kundenes tilgang til tre fildelingsnettsider.
Internettleverandørene det gjelder er Sky, Virgin Media, BT, Everything Everywhere, TalkTalk og O2, melder en rekke britiske medier.
Høyestrett har gitt de femten arbeidsdager på å stenge tilgangen til følgende sider: Kickass Torrents (Kat), H33T og Fenopy. Alle disse sidene gjør det mulig å laste ned nye filmer og nye musikkspor – gratis – via torrenter.
Oscar-vinneren Argo – som videogramlanseres på BD og DVD 27.03. i Norge – er en av de mest populære å laste ned, skriver The Guardian.
Både plateselskaper, Motion Picture Association og PACT (de britiske film- og TV-produsentenes bransjeorganisasjon) hadde forgjeves forsøkt å få nettsidene til å avvikle sin ulovlige virksomhet.
David Price som leder NetNames – et anti-pirat og nettsikkerhetsselskap – sier overfor The Guardian at dommen i den britiske høyesterett er betydelig ettersom dommeren ikke bare konkluderte med at nettsidenes «regel» om selv å forsøke å fjerne ulovlig materiale ikke var effektiv, men også sa at det ikke var rettferdig at rettighetshaverne selv må følge med på nettsidene for å avdekke lovbrudd.
De seks Internettleverandørene står for hele 94 % av det britiske bredbåndsmarkedet.
Høyesterettsdommen er den tredje på rad de siste to årene, som blokkerer piratnettsider. Tidligere er Newzbin1 og Pirate Bay blokkert i Storbrittania. Grunnet blokkeringen av disse har de «nye» fildelingssidene økt i popularitet og er høyt oppe på besøkstallstatistikkene. Kat skal ha mellom tre til fire millioner unike besøkende per måned.
Loven ligger litt etter den teknologiske utviklingen, medgis det i Storbrittania – da det er mulig å nå nettsidene via proxy-adresser – men likevel er blokkeringen effektiv. Newzbin2 – som startet opp da Newzbin1 ble blokkert – bestemte seg å legge ned før jul i fjor.
– Det skal ikke være slik at rettighetshaverne må sende inn weblenker for å få det siste Adele-sporet fjernet eller den siste Oscar-vinnenende film fjernet, sier David Price hos NetNames til The Guardian.
– Musikkfans skal ikke bekymre seg over at nettsider som distribuerer musikk driver ulovlig. Blokkering av sider som har ulovlig materiale vil hjelpe til med at det legale markedet vokser og at plateselskapene kan signere og utvikle nye talenter, sier Geoff Taylor, leder for British Phonographic Industry.
RSS