
Vi tar et tilbakeblikk på filmene i serien så langt!
The Fast and the Furious ble regissert av Rob Cohen med Vin Diesel og Paul Walker i hovedrollene. For filminteresserte var likheten til Point Break (1991) slående, men denne gangen var surfebrettene byttet ut med gateracebiler. Paul Walkers karakter Brian O’Conner er en undercover politimann i Los Angeles, som blir forelsket i både gatebilløp og søsteren til antagonisten Dominic «Dom» Toretto, spilt av Vin Diesel. Søsteren spilles av Jordana Brewster, og Doms kjæreste, Letty, spilles av Michelle Rodriguez. Filmen er et adrenalinkick av kjapp klipping og corny dialog, men det var såpass vellykket at den skulle få en rekke oppfølgere.
I 2003 kom nemlig 2 Fast 2 Furious, regissert av nå avdøde John Singleton. Her følger vi fortsatt Brian, som nå er på flukt fra loven, siden han lot Dom gå fri i den første filmen. Etter at Brian ble tatt av FBI, må han samarbeide med sin barndomskompis Roman Pearce, spilt av Tyrese Gibson, for FBI for å unngå å havne i fengsel. Denne filmen ble også en kassasuksess.
I 2006 kom den tredje filmen ut, og det er kanskje den som skiller seg mest fra resten, selv om dette var inngangen for regissør Justin Lin inn i franchisen. The Fast and the Furious: Tokyo Drift handler nemlig om en helt annen karakter, nemlig Sean Boswell, spilt av Lucas Black. Handlingen er denne gangen satt til Tokyo, og gatebilracet blir gjennomført på en ny måte, nemlig gjennom «drifting». Her møter vi for første gang Han Seoul-Oh, spilt av Sung Kang, som kommer til å bli en del av kjernen i kommende filmer. Riktignok dør han i denne filmen, men det er fordi tidslinjen på filmene ikke er helt kronologisk, noe jeg kommer tilbake til senere. Denne filmen tjente ikke på langt nær like mye som de foregående filmene, men allikevel nok til at filmserien fikk lov til å fortsette.

Vin Diesel som Dominic Toretto i Fast & Furious 8.
For i 2009 lagde Justin Lin Fast & Furious. Som du sikkert har lagt merke til allerede, så er det ikke så lett å holde følge med de skiftende titlene i serien. Dom er tilbake, og Brian jobber nå for FBI. De må samarbeide for å stoppe en dopherre. Publikum var så glade for å se radarparet tilbake i samme film at filmen tjente inn mer enn det dobbelte av den tredje installasjonen i filmserien. Allerede her begynner handlingen i filmene å bli mer og mer overdrevne og usannsynlige, men hva gjør vel det når de corny dialogene og de heseblesende biljaktscenene er tilbake?

Regissør James Wan og Vin Diesel under innspillingen av den sjuende Fast & the Furious. Foto: Universal
I 2011 dukket neste film i serien opp, men hvilket navn som er det riktige er jeg fortsatt usikker på. Den går nemlig under både Fast & Furious 5 og Fast Five. Justin Lin har fortsatt regien, og hovedrollene er de samme. Denne gangen er de i Rio De Janeiro for å gjennomføre et kupp, men de blir jaget av agent Luke Hobbs, spilt av Dwayne «The Rock» Johnson. Vi møter gamle kjenninger, enda mer corny dialog, heftige biljakter og noen velkoreograferte slåsscener. Utrolig nok tjente denne filmen nesten det dobbelte av den forrige filmen!
Justin Lin har fortsatt ikke gitt seg og i 2013 kom enda en film med flere titler: Fast & Furious 6 eller Furious 6. Nå er det agent Hobbs som må få hjelp av Brian og Dom til å stoppe den britiske terroristen Owen Shaw, spilt av Luke Evans. Det er også i denne filmen at Deckard Shaw, spilt av Jason Statham, dukker opp (riktignok i en liten rolle). Her bringer filmskaperen inn både tanks og fly i jaktscenene. Den sjette filmen i serien tjente enda mer enn den forrige.
James Wan fikk jobben med å ta over etter Justin Lin som regissør i 2015, med Fast & Furious 7 – også kalt Furious 7. I 2017 kom Fast & Furious 8 eller The Fate of the Furious, regissert av F. Gary Gray. De siste filmene har bare blitt mer og mer overdrevne, og den åttende filmen følger opp. Her introduseres en ubåt inn i jaktscenene!
The Fast and the Furious-filmene er skikkelig underholdningsfilmer som tåler et gjensyn. Riktignok er filmteknologien kommet et stykke siden den første filmen, og det merkes.

Paul Walker som Brian O’Conner og Vin Diesel som Dominic Toretto. Dette er den siste scenen de fikk filmet for Fast and Furious 7.
PS! Dersom du ønsker en oppfriskning før den kommende Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019), regissert av David Leitch, så er dette den kronologiske rekkefølgen på filmene:
1. The Fast and the Furious (2001)
2. Turbo-charged Prelude (2003) – kortfilm
3. 2 Fast 2 Furious (2003)
4. Los Bandoleros (2009) – kortfilm
5. Fast & Furious (2009)
6. Fast Five (Fast & Furious 5) (2011)
7. Fast & Furious 6 (Furious 6) (2013)
8. The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)
9. Furious 7 (2015)
10. The Fate of the Furious (Fast & Furious 8) (2017)
Paul Walker
Paul Walker var en viktig skuespiller i nesten samtlige filmer i serien frem til Fast & Furious 7. Han døde i en bilulykke 30. november 2013. Walker satt på med en nær venn i en Porsche Carrera GT, da sjåføren Roger Rodas skal ha mistet kontrollen over bilen og kjørt inn i et tre. Begge mistet livet.
Da dette skjedde under innspillingen av Fast & Furious 7 benyttet de spesialeffekter for å fullføre filmen. Det skjedde ved hjelp av hans to brødre og dataanimasjon. Vin Diesel sørget for å gi ham en verdig farvel på slutten av filmen.
RSS