Administrerende direktør Guttorm Petterson har ledet landets ledende filmselskap i fjorten år. Vi har møtt ham for en samtale om film – enten den lanseres på kino, som VOD eller fysisk videogram.
– Hva bringer fremtiden for filmbransjen?
– Vi ser at det fysiske markedet går ned. Det er grunn til å tro at alle storfilmer fremover vil merke det, fordi en del går over til lovlige digitale alternativer. Dette har også med hvor mye man pusher ut på dag èn av fysiske varer og returer. Noen pusher ut mer enn det er grunnlag for, det er ikke morsomt for noen. Det er bedre å være effektiv og treffe riktig med antallet. Riktignok får du med et større antall enheter mer plass i butikkene og mer synlighet, og det kan hende man selger litt mer, men jeg er ikke så sikker på det lenger.
– Dere har mange suksesser på kino i det siste. Hobbiten er en, Skyfall en annen.
– Ja, vi har gjort det eksepsjonelt bra med Skyfall. Vi har ikke besøkstallene fra 60-tallet, men i nyere tid er det antagelig det beste. Vi hadde 450-500.000 som mål og fikk over 700.000 besøkende.
– Det er en god film. Det er morsomt å ha en film som er så bra. Jeg er stor Bond-fan selv. Den spiller på de gamle filmene, alt fra bilen til det at han går tilbake til barndommen. Den avrundes med en westernfight. Filmen har en bra skurk. De er viktige i serien. Dette har løftet Bond.
Fysisk og VOD
– Dere har Videosentralen i Bærum (Snap-Pack). Hvor lenge blir dere der fremfor å flytte all distribusjon til Sverige?
– Vi må hele tiden se på alt slikt. I Sverige er vi hos ENS. Vi har ingen langsiktig avtale hos Videosentralen. Den går fra år til år.
Video on Demand (VOD) – eller klikkefilm på norsk – styres av SF Bio i Sverige og via deres eget VOD-selskap, SF Anytime, som er programleverandør til en rekke VOD-tilbydere under egne merkenavn.
– VOD-markedet er veldig fragmentert. Noen har litt her og der. Hvordan ser du denne utviklingen?
– Det er ikke sikkert at det løser seg slik at en VOD-tjeneste har et komplett tilbud av «alt». Akkurat nå har vi to hovedalternativer – TVOD og SVOD, m.a.o. transaksjonsbasert og abonnementsbasert. Med TVOD leier eller kjøper forbrukeren filmen eller episoden/programmet. SVOD-tjenestene gir deg fri bruk innen abonnementsperioden. Dette har jo blant annet Netflix. Det siste gjør at inntektene per film går ned, så de fleste studio er tilbakeholdne med å gi ferske filmer til denne type tjeneste. De forbrukerne som gir blaffen i om filmene er gamle, kan se masse film, og ser de mye på denne måten vil de nok i mindre grad kjøpe eller leie film.
– Hvordan forholder SF seg til Netflix?
– SF har solgt lokal film til Netflix. Men vi er litt tilbakeholdne, grunnet lav pris.
Petterson mener de seks-sju-åtte hovedaktørene innen VOD ikke vil overleve.
– Nå er det et race hvor man overbyr hverandre for å sikre seg innhold. Det er et slags Klondyke for oss som har innhold.
– Veier det opp synkende fysisk salg?
– Umiddelbart veier det opp en god del, men på sikt kommer det an på hvordan tjenestene utvikler seg. Igjen er dette tittelavhengig. Er det ferske, gode titler som ikke finnes på Netflix og så videre.
Balansegangen
– Hvordan blir balansegangen mellom digitalt og fysisk de neste årene?
– Vi prøver fortsatt å finne den rette balansen. Vi er klar over at det digitale på mange måter blir sterkere. Samtidig er vi veldig opptatt av å bevare det fysiske så lenge som mulig. Jeg tror ikke utviklingen går så fort. Mange ser med panikk på at det digitale kommer. Selv tror jeg det fysiske kan leve i hvertfall tre til fem år til.
– Og hvor er vi om fem år?
– Det som er vanskelig er vindustenkingen. En film er den samme på kino, BD, TV, VOD. Skal vi fortsatt kjøre filmene med alle de vinduene? Det blir det mer press på å få endret. Vinduene faller sammen. Premium VOD er prøvd i en viss grad og kan bli mer aktuelt. Hvorvidt det får gjennomslag er avhengig av prisen og attraksjonen. Det understreker kinotendensen: digitaliseringen av kinoene, hvor vinnerfilmene tar alt. De andre titlene får større problemer med å klare seg, unntatt nisjetitler.
– En visjon for fremtiden da?
– Det kan være at alt kommer samtidig. Vi må se det i øynene og vi må være med på det. Men dette bestemmes av studioene i USA, som står for hoveddelen av inntektene. Så lenge de ser seg tjent med vinduene, selv om de blir kortere, lar de dem være selv etter at piratnedlasting kom. Hadde de tjent mer på å endre vinduene, hadde de gjort det. Norge og Norden ligger teknisk mer fremme enn USA. Studioene er nå mer opptatt av USA, innenriksmarkedet, enn utlandet.
Bransjeskiller
Petterson tror den såkalte «mellomfilmen» vil lide mest i fremtiden. Eller B-filmene på videospråket.
– Klarer folk å se utover sin egen bransje, hhv. folk i kino- og videobransjen?
– Nei. Kinoene ser det som en trussel med film på BD, DVD og VOD nå. Ser de en film er ute på DVD, så tar de den av kinoplakaten, selv om det fortsatt er interesse for å se den der. Kommer Premium VOD, med en vesentlig høyere sum for å få sett filmen, samtidig med kino, da får kinoeierne et problem om de ikke vil vise filmene lenger.
– Du håndterer kino, video og en viss grad VOD. Enkelt eller vanskelig?
– Det er morsomt og utfordrende, så lenge jeg ser at vi gjør det bra. Vi har de riktige produktene og en bra stab som er i stand til å håndtere dette på en profesjonell måte. Det er profesjonelle folk som vet hva de driver med. Vi har vært flinke til å skaffe oss de riktige produktene av TV-serier, barnefilm og filmer. Hva gjelder barnefilm skal Svein Risberg ha æren for å ha etablerte Barnas favoritter, et konsept som nå også er tatt opp i resten av Norden.
– Hvordan opplever du at bransjene – spesielt kino- og videobransjen – takler overgangen?
– Kinoene er engstelige for den digitale utviklingen. Blir vinduet for kort, får de ikke utnytte potensialet. Det er ikke heldig for dem eller oss. Det er der vi tjener våre penger. Det gjelder å ikke kutte deler av den grenen man sitter på, men samtidig er det en utvikling mot et sted hvor det blir en felles lanseringsdato.
Guttorm Petterson startet som direktør i SF Norge AS 1. mars 1999. Han er nå 58 år.
– Så lenge jeg synes det er moro, ser utfordringer og trives med å gå på jobb, kommer jeg ikke til å gi meg. Men det er klart: ingen skal jobbe evig.
Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i VIDEOMAGASINET 1•2013. Bestill abonnement her.
Les om SFs omorganiseringer her.
RSS