Originaltittel: The Jungle Book
Regi: Jon Favreau
Sjanger: Action/Eventyr
Skuespillere: Bill Murray, Scarlett Johansson, Neel Sethi, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong`o, Giancarlo Esposito, Christopher Walken
Manus: Justin Marks
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Produksjonsselskap: Fairview Entertainment, Moving Picture Company (MPC), Walt Disney Pictures
Distribusjon: The Walt Disney Company Nordic
Produksjonsår: 2016
Nyinnspillingen av Disneys animasjonsfilm Jungelboken fra 1967, inspirert av Rudyard Kiplings Jungelboken (1894), ser ut til å by på en ekstraordinær visuell reise gjennom jungelen.
Nok en gang er det duket for en reproduksjon av et kjært eventyr, undertegnet Disney. Jungelboken (2016) føres i regi av Jon Favreau, som allerede har regissert fantastiske filmer som Iron Man (2008).
Eventyret om menneskegutten Mowgli er viden kjent. Mowgli vokser opp sammen med ulver. I denne versjonen møter vi Lupita Nyong´o i rollen som ulv og surrogatmor, Raksha, og Giancarlo Esposito i rollen som alfa-ulven Akala.
Når den menneskehatende bengalske tigeren Shere Khan (Idris Elba) truer med å ta livet av Mowgli, begynner gutten på en farefull reise gjennom jungelen. Der møter han på blant annet på karakterer pytonslangen Kaa (Scarlett Johansson), og Kong Louie (Cristopher Walken). Kong Louie forsøker i sitt møte med Mowgli å få ham til å gi fra seg hemmeligheten bak den røde blomsten: Ild.
Oppskriften på narrativet ser dermed ut til å ligge nært sitt opphav, men det er bildene som lover å dra publikum med seg.
Jungelboken (2016) er en blanding av live-action og CGI, der fundamentet har blitt til på tegnerommet. Favreau tok utganspunktet i å skape filmen som en animasjonsfilm, i likhet med slik Pixar lager sine filmer, og slik Jungelboken (1967) ble til. Filmskaperne benyttet seg av bevegelsesopptak av skuespillerne som gir liv til de ulike dyrene. Etter det filmet de Neel Sethi i rollen som Mowgli. Han ble valgt ut som den ene av 2000 barn.
Etter alt å dømme kan man forvente å se en nyskapende, spektakulær visjon bli til liv på lerretet.
– Jeg vet hva et vakkert skudd ser ut som nå: Du har disse blomstrende skyene og perfekt, varmt lys, og alt er manipulert for å skape et uklanderlig bilde, men det er ikke det du ser i naturen. Jo mer virkelig det ser ut, desto vakrere ser det ut for meg , sier Favreau til Vulture.
I Jungelboken (2016) har Favreau latt seg inspirere av de visuelle effektene i Gravity (2013), men tatt effektene til nye høyder. Her gjør filmskaperne grep som er en oscar verdig. Til tross for at jeg enda ikke har sett Jungelboken (2016), vil jeg bli overrasket om filmen ikke i det minste får èn nominasjon for beste visuelle effekter.
Til Collider forteller Favreau at han har vært inspirert av Avatar (2009). Det i seg selv vekker nysgjerrigheten, da man sjelden har sett så vakre bilder som Avatar produserte.
– Hvis det var en kjempe som stod på våre skuldre, var det Avatar. Avatar var første gangen jeg forstod hva 3D på storskjerm egentlig handlet om… Siden den gang har 3D vært stor business for Hollywood, men jeg vet ikke om noen noen gang har overgått det som ble gjort med 3D i Avatar. Så, vi benyttet oss av opprinnelig 3D, med det systemet Jim (Cameron) var med på å utvikle… Jeg tror vi må utnytte teknologien så godt vi kan, for det er noen ting som det digitale rett og slett er bedre til…
Live-action eventyr som dette tiltrekker seg et bredt publikum, der voksne som kjenner Jungelboken fra før kan nyte godt av at det spilles på hjertestrengene, samtidig som både eldre og nye generasjoner kan glede seg over spektakulære spesialeffekter og vakre bilder. Ellers er det bare å glede seg til nostalgiske smakebiter som en syngende Bill Murray i rollen som Baloo, med låta Bare Necessities. Alt ligger dermed til rette for en spennende nyproduksjon av et gammelt eventyr.
Disney fortsetter altså i stor grad å lene seg på klassikerne. De satser på at nostalgi, gjenkjennelse og teknologisk ovelegenhet skal trekke publikum. Det er en formel som virker.
I motsetning til nye reproduksjoner som eksempelvis Pan (2015), vil jeg tro at nettopp Jungelboken (2016) holder seg nærmere sitt eventyrlige utgangspunkt. Historien er modernisert til å passe inn i sin nye drakt, men etter alt å dømme holder de seg nært animasjonsfilmen fra 1967, med god inspirasjon fra Rudyard Kipling’s eventyr.
Det magiske eventyret inntar norske lerret 15. april 2016. Det er bare å glede seg. Det gjør i alle fall jeg.
RSS