Det er bare å lære seg navnet og huske logoen, først som sist: UltraViolet. Dette er det nye samlebegrepet bak en teknologisk løsning som brorparten av bransjen stiller seg bak.
Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) har lenge jobbet med å samkjøre de mange digitale leveringsmetodene for film.
I 2010 presenterte de logoen og ikke minst navnet på fellessatsningen. I 2011 ble systemet lansert overfor forbrukerne i USA og Storbritannia. I 2012 fikk canadierene tilbudet og i 2013 Poenget med UltraViolet er at det skal bli et standardisert system for kjøp og leie av film digitalt, som også samordnes med fysiske produkter.
I dag er det mange ulike begreper og tilbud fra ulike leverandører. Men tross UltraViolet, vil det i fortsettelsen like fullt være flere alternativ: Keychest fra Disney og Apples iTunes/iCloud.
DECE-forkjemperne, heriblant Sony Pictures, Microsoft, Warner Bros., Cisco, Adobe, og andre, forteller at UltraViolet er et «låsbart system for digitale filmer».
Det gir forbrukerne muligheten til å kjøpe filmer på mange måter, både fysisk og digitalt, og så avspille filmen på en lang rekke enheter, stasjonære som bærbare.
Konseptet skal være enkelt: Når du kjøper en film på BD, DVD eller som nedlastbar fil, får du en kode som viser at du også eier en digital kopi av filmen. Denne kopien kan du da altså se på mange ulike enheter, uavhengig av hvor eller hvordan du kjøpte den originale filen.
Med dette håper elektronikk-, film- og videobransjen at man kommer over et stort hinder for utbredelsen av lovlig solgte digitale filmer, nemlig det faktum at forbrukerne er usikre på hvorvidt disse filene vil fungerer på de ulike avspillingsenhetene man eier.
Med dagens «Digital copy»-system, som flere studio har tilbudt via BD og DVD, har det vært flere hindre enn muligheter.
Nå med Ultraviolet kan man, i alle fall teoretisk sett, kjøpe filmer fra ulike tilbydere og likevel være sikret at avspillingen vil fungere.
Slik bransjen ser det, er det i alles interesse å samarbeide om et felles system, likt det bankene f.eks. gjør med sine minibanker, hvor man kan ta ut sine egne penger fra hvilken som helst minibank.
UltraViolet-navnet og logoen er viktig for å skape bevissthet rundt merkevaren.
– Vårt mål er å etablere UltraViolet som symbolet på digital underholdning – et som gir forbrukerne fri adgang til innholdet hvor enn de er og en forsikring om at det vil fungere, med mest mulig innhold, butikker og avspillingsenheter, sa Mitch Singer, DECE-president og chief technology officer hos Sony Pictures Entertainment, da undertegnede overvar en presentasjon i 2010.
Men UltraViolet kan bli vanskelig å gjøre kjent, spesielt med tanke på at det ikke vil representere noe fysisk i det hele tatt. Det er opprettet en nettside hvor forbrukerne kan få tilgang til innholdet de har kjøpt. Slik skal innholdet kunne avspilles på både TV-er, BD-spillere, kabelmottakere, datamaskiner, videokonsoller, smarttelefoner, m.v. UltraViolet er også designet for å fungere på samme måte for musikk, bøker og spill, og det er tatt høyde for opplasting av f.eks. BD-filmer man allerede eier.
Navnet er foreslått av et amerikansk firma som fra før av står bak navn som Pentium og BlackBerry. DECE mener at navnet gir gode assosiasjoner og passer sammen med Blu-ray Disc.
Et annet problem er altså at det kan bli en digital-leverings-formatkrig, ettersom Apple og Disney står utenfor. Disney hevder at deres KeyChest er bedre enn UltraViolet, og Apple-enheter kan muligens ikke ha tilgang til UltraViolet-filer. Mens BD vs. HD DVD-krigen var kjempet med Sony på den ene siden (og mange flere) og Toshiba og Microsoft støttet HD DVD, er alle disse selskapene nå sammen om UltraViolet.
RSS