
I antall personer er det nesten like mange som nå ser film digitalt som via fysiske videoprodukter.
Men dette betyr slett ikke at inntjeningen via de to påsynsmetodene er like store, da inntjeningen per påsyn via VOD er mye lavere spesielt via SVOD-tjenester som Netflix, men noe høyere og mer sammenlignbart med fysisk utleie, på SVOD-tjenester, eksempelvis Get, Altibox, SF Anytime m.fl.
Analysebyrået GfK har foretatt en undersøkelse i april 2013, skriver Film & Kino på sine nettsider.
Undersøkelsen viser at nordmenn i 2012 så nesten ti millioner filmer via nett-baserte tjenester. Det betyr at digitalt filmkonsum (påsyn) snart er like stort som salget av antall fysiske produkter, som GfK har beregnet til ca. 13,5 millioner. Til sammenligning ligger kinobesøket på i underkant av 12 millioner besøkende i året.
Men VOD øker: For første kvartal 2013 har GfK anslått at antall unike kunder som benyttet digitale filmtjenester var like stort som fysisk kjøp.
Nesten halvparten av husholdningene (47,7 prosent) svarte at de enten har et abonnement på en nettbasert filmtjeneste eller har leid film via en slik tjeneste. 42,2 prosent har ifølge undersøkelsen en abonnementsløsning, mens 21,8 prosent har leid film via tjenester der de betaler per film. Noen har gjort begge deler, og derfor blir andelen til sammen 47,7 prosent.
Nesten like mange har kjøpt fysisk film (46,2 prosent), og en god del har både kjøpt en fysisk film (DVD eller Blu-ray Disc) og digital film. Til sammen har 68,2 prosent kjøpt film digitalt eller fysisk.
Ifølge pressemeldingen fra Film & Kino skyldes veksten i nettbasert filmkonsum at tilbudet øker raskt og at stadig flere har det tekniske utstyret de trenger for å utnytte disse tjenestene. GfK lister i sin undersøkelse nesten 20 ulike tilbydere, og enda er det nok flere. Og stadig flere kan ta dette rett inn på TV-en sin. I første kvartal i år ble det solgt 101.000 TV-apparater. 61 prosent av disse hadde Web-innhold. Det betyr at kjøperne får tilbud om nettbaserte filmtjenester via sin nye TV. Nettbrett er en annen mulighet. 27 prosent av alle husholdningene svarer at de har brukt nettbrett til å se film. GfK sier i rapporten at tilgang til nettbrett i seg selv er en sterk driver for å ta i bruk nettbaserte filmtjenester. Når flere skaffer seg nettbrett betyr det økt bruk av disse tjenestene.
Basert på en pressemelding.
RSS