I 2014 så nordmenn nærmere 150 millioner filmer og TV-serier digitalt. Det er ny rekord. Kino er en god nummer to, mens fysisk film er redusert til lillebror.
Det fysiske markedet er gått fra gigant til lilleputt siden 2008, viser en ny forbrukerundersøkelse i regi av GfK og Film & Kino.
Mens totalmarkedet for film i 2008 hadde en forbrukerverdi på over 3,5 milliarder kroner, er estimatet for 2014 på 3,4 milliarder.
GfK og bransjeorganisasjoen estimerer digitalfilmtjenesten til å stå for 1,6 milliarder av dette. I tillegg kommer kinoomsetningen på 1,1 milliard og fysisk videofilm (med ca 700 millioner kroner).
I 2007/08 var det fysiske videomarkedet på sitt største. Da ble det solgt og leid ut DVD-er for 2,6 milliarder, og med kino var verdien oppe i 3,5 milliarder.
«Verdiene som omsettes i det totale filmmarkedet har ikke endret seg så mye siden DVD-ens glanstid», fastslår Ingar Johansen, rådgiver innen statistikk og analyse i Film & Kino i en artikkel (Les den her.)
Bakgrunnen for tallene er at GfK har spurt 1.000 norske husholdninger om de bruker de nye filmtjenestene, og hvor mye film de har sett siste måned. Undersøkelsen ble gjort i desember 2014 og februar 2015.
Det finnes som kjent to typer digitale filmtjenester, av de lovlige:
TVOD – transaksjonsbasert VOD, hvor man betaler per film, som da enten er en leiefilm, eksempelvis via Get, Altibox osv., eller som EST (electronic sell through) – digital kjøpefilm på godt norsk. Den mest kjente tilbyderen her er Apple via deres iTunes. Da laster man ned en digital kopi og eier filmenr.
SVOD – hvor S står for subscriber – og kan da kalles abonnementsbasert VOD på godt norsk. Der kjøper man en adgang til tjenesten for en viss periode, eksempelvis en måned. Eksempler på disse aktørene er Viaplay, CMore, HBO, Netflix med flere.
Undersøkelsen avdekket av nesten halvparten av de spurte har en SVOD-løsning, hele 46 prosent. 30 % av alle spurte sier de abonnerer på Netflix, som da er undersøkelsens «vinner». 55 prosent totalt sier de bruker en eller flere digitalt baserte tjenester, som tilsvarer ca. en million husstander. Undersøkelsen viser at SVOD i bruk om omfavn er mye større en TVOD og står for ca. 90 prosent av totalforbruket. Ca en tredjedel av innholdet som blir sett er TV-serier.
Johansen peker på i artikkelen av ordinært TV-påsyn, strømming av lovlige TV-kanaler og innhold sett via ulovlige kanaler kommer i tillegg.
RSS