Den nye strømmetjenesten Disney+ merker flere av sine eldre klassikere i originalutgave med «kan inneholde utdaterte kulturelle skildringer».
Disney+ ble lansert 12. november 2019 i USA.
På den ny TV-tjenesten er det samlet en stor mengde filmer og TV-program, noen av dem er over 80 år gamle, og flere av dem bærer preg av tidens tann. Disney har sett seg nødt til å innføre en advarsel mot gamle synder i egne filmer. Strømmer man for eksempel originalversjoner av filmer som «Dumbo», «Lady og Landstrykeren», «Jungelboken» og «Aristocats» får man opp et forbehold om at filmen «kan inneholde utdaterte kulturelle skildringer».
– Det er oppløftende å se at Disney anerkjenner de mørkere sidene ved innholdet i egen i film- og TV-produksjon, men denne advarselen er kun et minimum, sier forfatter, kritiker og Disney-ekspert Josh Spiegel til teknologinettstedet The Verge.
– Helt ærlig, mange Disney+-abonnenter vil muligens ikke legge merke til advarselen engang, legger han til.
Flere av Disneys filmer har tidligere blitt beskyldt for rasistiske stereotypier. For eksempel gjelder det de lumske «asiatiske» siamesiske kattene i «Aristocats» – og ikke minst de syngende kråkene i «Dumbo», som ligner datidens nidfigurer av afroamerikanere.
Ifølge Spiegel er ikke Disney i nærheten av nivået til Warner Bros., som ikke bare merker strømmevalget, men åpner de gamle «Tom og Jerry»-filmene med en advarsel.
– De korte Tom og Jerry-filmene kan gjengi etniske og rasistiske fordommer som en gang var dagligdagse i det amerikanske samfunnet. Slike framstillinger var galt den gang, og det er galt i dag, lyder advarselen.
På DVD-ene til Warner Bros. er det Whoopi Goldberg som leser opp teksten før filmen begynner:
«Noen av tegnefilmene reflekterer fordommene som var vanlig i det amerikanske samfunnet. Vitsene var feil den gang og er feil nå, men å fjerne disse vil være det samme som å si at de aldri eksisterte, så de er med her fordi de reflekterer en del av historien som vi ikke skal og kan ignorere.»
Av den grunn har Goldberg også tatt til orde for at Disneys «egensensurerte» filmer bør frem i lyset. En av disse er Song of the South (1946), som siden 80-tallet har vært umulig å skaffe på hjemmevideo i hjemlandet USA. (NTB og VIDEOMAGASINET/KINOMAGASINET.)
RSS