4K. Også kalt UHD (Ultra High Definition): 4086x2160 piksler
Dette er litt over fire ganger flere piksler enn Full HD (1920 x1080) som er det Blu-ray Disc per i dag tilbyr.
En av landets mest erfarne TV-testere, Øyvind Paulsen hos Dinside.no, vil fortsatt ikke anbefale 4K TV for den jevne mannen i gaten. – Vent, er hans råd.
Denne uken går verdens største elektronikkmesse, Consumer Electronics Show (CES), av stabelen i Las Vegas, fra 6. til 9. januar. Da kommer det som vanlig mange nye annonseringer fra alle de kjente elektronikkselskapene.
Øyvind Paulsen er utgavesjef & TV-tester hos forbrukernettstedet.
Paulsen har vært på CES en gang, men i år har Dinside.no valgt å ikke reise dit, da mange av nyhetene tar månedsvis, for ikke å si årevis, før de faktisk havner i salgshyllene.
Når det er sagt, sier Paulsen at han gjerne skulle vært på årets CES, hadde nettsiden hatt ubegrensede midler.
– Tradisjonelt tar det lang tid fra produktene vises til de kommer. OLED TV-ene til LG kom ikke på det norske markedet i 2014. Til tross for at de ble kåret av Stiftelsen Elektronikkbransjen til Årets TV-produkt i 2014.
– Så, 4K nå eller senere?
– Jeg synes 4K er spennende, men jeg er langt over snittet interessert. Har du en begrenset sum penger, ville jeg heller kjøpt meg en god full HD-TV, i stedet for de rimeligste 4K-TV-ene. Vi er fortsatt på et sted hvor 99 % av innholdet ikke er i 4K. Da må TV-en ha så god bildebehandling at den kan skalere så det ser bra ut.
– Skal man bruke 7-8.000 på en TV, er en full HDTV bedre enn en av de billige 4K TV-ene. De rimeligste er nå nede i 5.000,– Men disse kan ikke avspille Netflix 4Ks to serier i 4K, som er det eneste reelle 4K-tilbudet.
– Tenker man tilbake de første flatskjermen, så var de lavoppløste. Så kom overgangen til HD Ready, før Full HD kom. Den gang vant Pioneers plasma-TV-er. I mange år var de ikke Full HD. De var HD Ready. Men de skalerte bildene oppover. Antall bildepunkter er vel og bra, men betyr i praksis ganske lite, så lenge bildebehandlingen ikke er på plass. Det samme vi ser nå.
Om penger ikke er en stor begrensning, er det et par nyere 4K-modeller som Paulsen varmt anbefaler. Den ene har han testet (og fikk terningkast seks) og den andre skal han teste.
Det dreier seg om Panasonic Viera TX-65AX900E og Philips 65PUS9809, begge toppmodellene til de to selskapene. Veil. priser på begge er ca 45.000 kroner, ifølge prissjekknettsider.
– AX900 er den beste så langt. Det er en «plasmakiller». Men alle som har sett OLED med 4K, vet at det er enda bedre, og disse TV-ene kommer i år. Dog blir de enda dyrere enn LED 4K-toppmodellene.
– Med disse TV-ene viser Panasonic og Philips hvor langt standard LED-teknologien er kommet på sitt beste. De to representerer det beste av LED i dag. Det er veldig imponerende og bra TV. Men poenget med OLED, er at nesten alle vil se at dette er et hakk opp.
Straks: Mer om 4K og innhold i et senere intervju med Øyvind Paulsen!
RSS