
Den avtroppende Stoltenberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014 innebærer elleve millioner kroner til drift av filmfestivaler og cinematek.
Det foreslås også fem millioner til filmtiltak for barn og unge.
Totalbevilgningen til filmområdet er på hele 771 millioner kroner, en økning på nærmere 27 millioner kroner, melder Kulturdepartementet.
Av disse pengene skal 442 millioner gå til direkte støtte til audiovisuelle produksjoner via Norsk filminstitutt (NFI).
Regjeringen nevner også bransjeorganisasjoen Film og Kino spesifikt. Kulturminister Hadia Tajik sier regjeringen ønsker å avhjelpe Film & Kino i den vanskelige situasjonen etter at inntektene fra avgiften på DVD-salg har ført til sterkt reduserte inntekter.
– Derfor bevilger vi nå penger over statsbudsjettet til filmfestivaler og cinematek, samtidig som at vi foreslår å overfor ansvaret for formidling til barn og unge og ansvar for filmfestivalen i Grimstad tilbake til staten og Norsk filminsiutt, sier Tajik.
Hun sier at en «mer permanent løsning» for Film & Kino vil bli skissert i den planlagte stortingsmeldingen om film.
Av engangstilskuddet på nøyaktig 11,2 millioner kroner til Norsk kino- og filmfond – som Film & Kino forvalter – skal 7,5 millioner øremerkes filmfestivalene og 3,7 millioner til cinematek utenfor Oslo.
Regjeringen mener at bevilgingene vil sikre at Film & Kino sikrer finansering av sine oppgaver.
Film & Kino ser positivt på nyheten fra statsbudsjettet og uttaler de håper dette blir videreført av den nye regjeringen.
Administrerende direktør Lene Løken kaller likevel det hele for «en kortsiktig løsning».
– Selv om det er funnet økonomiske midler i dette budsjettet til festivalene, cinematekene og arbeidet for barn og unge i regionene, så er inntektsfallet fra DVD-salget også dramatisk for Film & Kinos øvrige støtteordninger samt Bygdekinoen og for driften av organisasjonen, sier hun i en uttalelse.
I forslaget til statsbudsjett fremgår det at å avgiftsbelegge klikkefilm ikke blir aktuelt, skriver Film & Kino i en pressemelding.
– Det betyr at det er på høy tid å komme i gang med å finne fremtidens løsninger på finansieringen av Film & Kinos filmkulturelle bidrag. Nå holder det ikke med god vilje lenger. Vi må ha konkrete resultater for å sikre de filmkulturelle tiltakene, sier Løken videre.
I november skal Organisasjonsutvalget legge frem sin innstilling. De er et utvalg nedsatt av Film & Kinos landsmøte som skal gi organisasjonen innspill på hvordan de ser for seg fremtiden for organisasjonen i en ny kinotid, hvor stadig flere kinoer blir privateide.
RSS