Fredag 15. februar ble de siste restene fjernet fra Bislet Video. – Det er vemodig, sier daglig leder Lars Engebretsen.
En del av filmene returneres leverandørene, mens andre tas til eierselskapets videokiosker på Grünerløkka og Tøyen i Oslo.
– Det er siste finish nå. Vi blir ferdige i dag, sier Lars til VIDEOMAGASINET.
22. desember 2012 stengte Christiania video også avdelingen på Torshov i Oslo.
– Det hele er vemodig, men nødvendig, sier daglig leder og styreformann i Roar Skovli AS, Lars Engebretsen (39). – Det er husleieøkningene både på Bislet og Torshov som var hovedårsaken til nedleggelsene. Med utsiktene i dagens marked ville vi ikke gå for en ny tiårskontrakt, sier Engebretsen. For Torshovs vedkommende sier han:
– Det ble en forholdsvis mye dyrere leiekontrakt, med 20 % oppgang, og binding for ti nye år. Det er et litt slitt lokale, som ville ha kostet masse penger å oppgradere. Hadde det ikke vært for det, så hadde vi fortsatt. Men det er kanskje like greit vi gir oss nå.
Christiania Video på Torshov startet opp i 2001.
39-åringen har 20 års erfaring fra videobransjen, bak disken i ulike butikker i den store leiefilmkjeden Roar Skovli AS, kjent for Bislet video og tidligere Manglerud video, som brant ned i 2009. Sagene-avdelingen ble lagt ned for seks-sju år siden allerede. Kjeden driver fortsatt disse tre butikkene i hovedstaden: en nyere MIX-kiosk i Markveien på Grünerløkka og Tøyen videosenter på Tøyen.
– Butikkene går brukbart rundt, men videoomsetnigen er ned. Det er andre ting som går bra: spill og tipping.
– Hvordan oppleves det å måtte legge ned tidligere solide videobutikker?
– Det er trist at det skal bli slik. Det føles vemodig, men nødvendig. Omsetningen på Torshov har vært dårlig lenge. Først var det et år med graving i veien. Omsetningen kom seg aldri opp igjen etter at gaten ble åpnet, verken på kioskvarer eller annet. Pilene har pekt nedover.
– Hva er årsakene til at stadig flere leiefilmbutikker legges ned?
– Jeg tror det er mange grunner. Det er mye nedlasting og Netflix, og alt det der, selvsagt. Kombinert med at vi er blitt «ut», vi er ikke så «in» lengre. Det er samme publikum som før som leier film, bare færre. Jeg tror ikke vi har mistet en gruppe, sier Lars Engebretsen.
Han medgir at han har testet flere VOD-tilbud selv.
– Jeg vil ikke male fanden på veggen. Men nettløsningene er ikke bra nok, så jeg synes det er rart at det skal ta så mange kunder fra oss. Kvaliteten og utvalget er ikke så fantastisk. Og det er ikke like bra som BD, men kanskje folk ikke bryr seg om det. De godtar litt dårligere bilde og lyd, fordi det er enkelt å bruke.
RSS