John Marius Gjersvold (53) ga seg etter 25 år i videobransjen. Les avskjedsintervjuet.
I oktober var det ugjenkallelig slutt. Da sa John Marius farvel til kollegene i Paramount Home Entertainment.
Egentlig var han operatør i jern- og metallindustrien. Tilfeldigvis kom han over en annonse i lokalavisen.
Selger i videobransjen hørtes spennende ut.
– Jeg var og er en filmgeek. Jeg startet på grunn av filminteressen.
– Det er ikke alle i bransjen som er filminteressert?
– Det stemmer, men noen av oss er det.
Gjersvold startet i bransjen i 1987, i kortlivede Virgin Video, deretter ble det fem år i Warner, flere år i CIC og så Paramount siden skillet fra Universal i CIC skjedde ved begynnelsen av 2000-tallet. De fleste av disse årene bodde og jobbet trønderen med base i hjembyen Trondheim.
– Jeg hadde fra Bergen til Mo i Rana som område. Men så hadde jeg barn og kjæreste i Oslo, da ble det naturlig å flytte.
– Etter 25 år i bransjen, er det en fordel eller ulempe å være så filminteressert som du er?
– Fordelen med å jobbe i et filmmiljø, er at du får dekt behovet ditt for å se film. Opp gjennom årene har jeg opparbeidet meg en viss troverdighet når jeg sier hva som er bra eller dårlig. Den tiden leiefilm var i fokus, hadde jeg ikke vondt for å anbefale andre selskaps filmer. Det gavnet meg på sikt troverdighetsmessig og jo bedre handelen gjorde det, jo bedre ble situasjonen for oss alle. Det har vært titler hvor det var vondt å argumentere for filmenes kvaliteter. Da leiefilm var hovedgeskjeften, var det mye mer snakk om filmens kvalitet.
– Hvordan opplevde du bransjen i alle disse årene?
– Det har vært mange endringer og formater. Fra leie til kjøp. Det mest brukte ordet i starten var «konsept». Alle hadde filmpakker, med gullkorn, og masse gråstein. Det var mange morsomme priskonsept. DVD var en kjempeopptur, og da begynte kjøpefilmbransjen å vokse. I det siste har vi mistet et visst antall innkjøpspunkter og på grunn av digitale løsninger går det fysiske ned. Men dette har vi lenge skjønt ville skje. Men vi visste ikke i hvor stort omfang og hvor fort. Vårt toppår i Paramount var 2008 og siden har det gått jevnt ned for alle.
– Vi fikk beskjed om at endringer måtte skje i Paramount. De skulle spare penger i Norden. De lurte på om noen kunne tenke seg å snakke om en sluttpakke. Da tenkte jeg gjennom det en hel helg og så bestemte jeg meg. Jeg sa at hvis pakken var god nok, så ville jeg gjøre det. Det var altså en hånd i været og det var, til min store forbauselse, min hånd som gikk i været. Det er en for usikker fremtid i videobransjen. Men jeg skulle gjerne jobbet med film videre.
– Hva tenker du nå?
– Det har vært 25 artige år, et fantastisk liv, med mange morsomme historier.
– Hva vil du savne mest med videobransjen?
– Det er mange mennesker jeg synes er veldig flotte. Etterhvert er en del kunder blitt nære bekjente. Vi har vært på morsomme turer. Da nyheten spredte seg ringte det mange kunder og konkurrenter og lurte om det var sant. En bekjent sa at etter sju år som selger for dem, var jeg nesten som en del av familien. Det er litt vemodig. Det å være i et filmmiljø og ha tilgang til film og filmtreff vil jeg også savne.
– Hva gjør du i 2013?
– Nå trener jeg mye og tømmer hodet og bygger opp ny guts. Jeg kjenner mange i forlags- og bokhandelbransjen. Jeg er også interessert i bøker. Kanskje det blir noe der. Vi får se.
Kutt hos flere VIDEOLEVERANDØRER
– Som alle organisasjoner er det fortløpende justeringer i forhold til kunder og marked, sier leder for Paramount i Norge, Jon Einar Sivertsen. Han forteller at John Marius Gjersvold inngikk en frivillig sluttavtale, det var ingen oppsigelse.
– Det er en annen hverdag nå enn for fem år siden. Det må alle forhandlere, distributører og bransjeaktører ta hensyn til, sier Sivertsen.
– Bransjen tilpasser seg endringer i markedet med færre kunder, mer sentralisering, og redusert omsetning, sier Espen Solberg hos The Walt Disney Company Nordics norske avdeling. – Selv om vi har en solid business har vi måttet ta noen grep. Vi har blant annet sentralisert økonomifunksjonen, og dessverre vært nødt til å redusere salgsapparatet med 1 selger. Dette gjaldt Jan Jespersen, som sluttet 31. oktober.
RSS