1. desember 2015 skal Filmmeldingen bankes gjennom i Stortinget, men hva som blir det endelige resultatet er fortsatt usikkert. I verste fall får Film & Kino kun ca. 750.000 kroner å rutte med i 2016.
Det under forutsetning av at de nåværende medlemmene betaler medlemsavgiften!
Dette fremkom under åpningsdagen på Den norske kinokonferansen 2015 – tirsdag 10. november – hvor Film & Kino-direktør Guttorm Petterson frem fem scenarioer for hva som kan skje.
DET ENESTE SOM ER SIKKERT
Han understreket at det eneste som fortsatt er sikkert er at alt er usikkert.
– Det er veldig mange scenarioer og vanskelig å si hvordan dette vil ende. I 2017 fyller Film & Kino 100 år. Om vi blir 100 år vil vise seg ganske snart, men vi håper og tror på det, sa direktøren fra talerstolen i KinoCity Drammens sal 1.
NFI-KOMMENTAR
I salen satt også NFI-direktør Sindre Guldvog – som etter Pettersons redegjørelse tok ordet.
Han forsikret kinobransjens menn og kvinner om at Norsk filminstutt «vet og forstår at kino er den viktigste plattform filmdistribusjon og filmformidling og vi vil selvsagt, om midlene skal gjennom oss, speile det i vår måte å forvalte midlene på.»
DE FEM SCENARIOENE
1. Filmmeldingen blir vedtatt i Stortinget uten endringer.
Da må Film & Kino enten legge ned eller fortsette på sparebluss. Organisasjonen kan muligens ha en generalsekretær. Eierskapet til Den norske filmfestivalen avvikles. Det blir ikke arrangert filmtreff i regi av Film & Kino og det blir ikke arrangert seminarer og ikke gitt markeds- og teknisk rådgivning.
«Ikke et spesielt morsomt scenario», kommenterte Guttorm Petterson.
2. Filmmeldingen blir vedtatt i Stortinget uten endringer, men med mulighet for noe støtte fra NFI.
Dette kan kanskje dreie seg om tre til fem millioner kroner.
«Film & Kino kan ivareta en del kompetanseoppgaver og filmtreff», antydet Petterson.
3. Filmmeldingen blir vedtatt i Stortinget, men noe midler øremerkes til Film & Kino gjennom en forskrift til tiltak.
Rådgiving og drift i noe større omfang enn scenario 1 og 2.
4. Filmmeldingen blir vedtatt i Stortinget, men kino- og videoavgiften fjernes.
Dette er en en strategi Film & Kino har forsøkt å få gjennom. De har etablert kampanjen «Stopp kinoranet». Det har vært mange leserinnlegg i lokale medier fra flere kinosjefer i den anledning.
Inntreffer dette scenarioet vil inntektene være på ca. 25 millioner kroner. De fleste kinoer har forpliktet seg til å betale en frivillig avgift. Film & Kino vil da være fristilt fra offentlige oppgaver og man ser for seg å skille ut Bygdekinoen, som skal drives med offentlige midler.
«Hvorvidt denne strategien får gjennomslag vet vi ikke. Her er det veldig mye politisk tautreking, så vi aner ikke,» sa Petterson.
5. Filmmeldingen blir ikke vedtatt i Stortinget.
Ting blir som nå og Film & Kino råder over ca. 37 mill. kroner i 2016.
«Det finnes krefter som jobber for dette. Men det er nok illusorisk», medgir Petterson.
RSS