
Ramaskrik-festivalen anno 2015 ble arrangert 15.–18.10.2015.
KINOMAGASINETs utsendte deltok takket være reisestøtte fra Fredrikstad Kino, en av våre samarbeidspartnere.
OPPDAL: Ramaskrik-festivalen anno 2015 ble en skrekkelig god affære og er absolutt stedet å samles for alle skrekkfilmentusiaster.
Ramaskrik er Norges skumleste filmfestival, men likevel fylt av varme, humor og mange trivelige arrangører, deltakere og gjester!
De har gjennom flere år klart å samle en rekke filmer fra hele verden og lage et imponerende tettpakket program.
Det ankom gjester fra både nasjonalt og internasjonalt, fra nært og fjernt for å presentere sine filmprosjekter.
Programmet var i 2015 fylt med skrekk, blod, gørr og god dose humor.
Festivalen hadde i år sitt femte arrangement. Utviklingen går jevnt den rette veien og den vokser seg stadig til å bli større og bredere i mangfold. Takket være gode og engasjerte folk som bidrar til at festivalen skal lykkes.
Skifer hotell hadde eget opplegg rundt Ramaskrik-festivalen og hadde klargjort en hel egen etasje for alle deltakere. Etasjen var fylt med skrekk lignende gjenstander og figurer. De som stod bak i resepsjonen var blitt sminket i anledning festivalen og gav et skrekkelig god første inntrykk for resten som ventet.
Nytt i år var Ramaskrik-toget som gikk fra både Oslo og Trondheim til Oppdal. Der kunne festivaldeltagere bli kjent med andre som skulle til samme sted og likte det samme – nemlig skrekk! Undertegnede tok selvsagt denne ruten!
På toget fikk deltakere hver sine gaveposer fylt med godsaker. Det var egne verter som gjorde sitt ypperste for at alle skulle ha det bra og få en fin start på festivalen. Ideen for opplegget var god og mange håper nok på en gjentakende suksess neste år.
Festivalloungen var og ny i år hvor mange kunne slappe av mellom visningene av alle filmene og presentasjonene. Der ble det spilt av gamle filmer på VHS – vist på gamle TV-skjermer. Det skapte en egen atmosfære og det var ikke noe problem å kunne slappe av der sammen med andre deltakere under festivalen.
Festivalen åpnet offisielt med filmen Shut In. Filmen er en smart psykologisk skrekkfilm regissert av Adam Schindler (USA) og norske produsenten Erik Olsen (The Book of Eli, Orphan, House of Wax).
De var begge til stede før visningen av filmen og gjorde en god introduksjon av sitt prosjekt. Publikum fikk vite mye bak om filmen og kunne stille en rekke spørsmål rundt den.
Anna, spilt av Beth Riesgraf, gjør en overbevisende og utrolig god presentasjon av sin rolle. Selveste karakteren i filmen er huset selv. Den skjuler mange mørke hemmeligheter og byr på en rekke overraskelser.
Shut In er spennende, spiller på psyken, og er en mørk home-invasion film som vil utmerke seg som en av de bedre produserte prosjektene innen sin sjanger siste årene.
Dag en: Regissør Reinert Kiil viste sine to musikkvideoer for bandet Mortiis. Han viste også klipp fra langfilmen Huset som er under produksjon og fortalte litt om den. Regissør Ursula Dabrowsky og hovedrolleinnehaver Sarah Jeavons, presenterte sin spillefilm Inner Demon og publikum kunne stille spørsmål etter visning.
Dag to: Regissør Corin Hardy presenterte sin debutfilm The Hallow. New zealandske Deathgasm er absolutt et must for metallfans og alle som liker en blanding av blod og mørk humor. German Angst (18-årsgrense) egnet seg mer for de som virkelig digger mye blod, vold og gørr.
Dag tre: På Skifer hotell kunne man høre skuespiller Stian Hovland Pedersen lese skrekkelige noveller for oppmøtte gjester. Det var fyr i peisen, servering av frokost og kaffe. Mange hadde møtt opp og stemningen var god. En hyggelig start på dagen. Det ble gjort en presentasjon for en kommende dukkefilm, en «insect-noir», med tittelen Dissapearing Darlings. Den blir produsert av Trondheimsbaserte Klipp og Lim med involverte manusforfatter Magnus Aspli og produsent/regissør Jøran Wærdahl. En virkelig lovende prosjekt med stor potensiale.
En ganske så stor gjeng unge trønderske filmskapere presenterte sin skrekk-mockumentary Grendel. Det var mulgiheter for spørsmål og svar etter filmen for publikum. Filmen er regissert av Richard Grande og skrevet av Tomas Grande.
Senere på kvelden ble det visning av nye Villmark 2 ute i skogen. Regissør Pål Øie, hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Petersen og produsent Einar Loftesnes møtte opp og presenterte filmen for publikum. Etter visningen kunne man gå tilbake til festivalloungen for en spørsmål og svar runde med filmfolket.
Dag fire: Festivalens siste dag og de aller fleste begynte på reisen hjem til sine kjente og normale omgivelser. Kortfilmen Noe som skjedde på veien ble vist og presentert av Vidar T. Tune og Robert Adams som har vært med på å lage den.
Ramaskrik-festivalen er kanskje over for denne gang, men allerede neste år vil de komme med enda et nytt bredt og spennende program for alle skrekkfilm entusiaster. Det er en rekke faste gjengangere som kommer hvert år siden starten, men det strømmer også stadig til nye tilhengere og flere og flere for øynene opp for festivalen.
Det er bare å takke for seg for årets vellykkede festival og se frem til neste års store nye begivenhet.
Se en lang rekke interessante offisielle videoreportasjer fra Ramaskrik under!





RSS