
Film2Home har kjøpt opp konkurrenten Headweb og har skiftet navn til Plejmo. Hva innebærer det? Her er noen av svarene.
Da undertegnede var yngre var det som en luksus å regne å leie både VHS-spiller og to filmer. Dette var en «deal» på 1980-tallet, og kilden til egenbestemt filmunderholdning i hjemmet.
I dag leser vi at videobutikkene så og si er en utdødd bransje (med ca ti stk igjen), mot en økende andel nettsteder som tilbyr streaming. Blant disse finner vi også en rekke nettsider som skaper problemer ved å tilby film og serier ulovlig.
I dag har vi lovlige strømmetjenester som HBO, Netflix, Viaplay, C More og TV2 Sumo, for å nevne noen. Disse har nå fått en utfordrer i det svenske selskapet Plejmo; et selskap som ser på seg selv som en fysisk videobutikk på nett.
Film2Home har – på tross av de startet tidlig på 2000-tallet – vært en liten aktør i det norske markedet, men har nå byttet navn til Plejmo. Nå skal en annerledes strømmetjeneste lanseres, biblioteket skal utvides og nye kunder skal lokkes vekk fra konkurrenter og ulovlige strømmetjenester.
I tillegg har Plejmo kjøpt opp konkurrenten Headweb. Dermed forsøker de å gjøre seg bemerket i et marked som allerede domineres av sterke strømmetjeneste-leverandører, spesielt Netflix og HBO.
Erfaring bak rattet
Eierne av Plejmo er Hemmakväll og Bonver, som begge har mange års erfaring innen filmbransjen. Dette er én av firmaenes nøkkelfaktorer.
Administrerende direktør i Plejmo er Ulrika Lindwall. Hun har tidligere jobbet som direktør for internasjonal vekst i Spotify, samt vært sjef for den tidligere strømmetjeneste Film2Home, som nå er grunnmuren i Plejmo.
Til å begynne med antok Lidwall at filmstrømming ville fungere på samme måte som strømming av musikk. Her mener hun selv at hun tok feil. Hun har sagt til E24 at film og musikk er veldig forskjellig. Musikk fungerer slik at man hører på samme sang om og om igjen. En film sees sjeldent mer enn én gang.
Dette ble utgangspunktet for hvordan prisen skulle fastsettes for Plejmo, som ble en «pay per view»-modell. Lindwall har uttalt at andre tjenester som har brukt samme modell, til nå har håndtert denne modellen feil. Dette antyder videre at Plejmo har en strategi som ikke skal gå i de samme «fellene» som andre «pay per view»-tjenestene.
Bevegelig prising
Mange av oss har abonnementer på strømmetjenester, men Plejmo skal ikke kreve noen fast avgift av sine brukere. Som kunde trenger du kun å betale for de filmene du ønsker å se. Prissettingen er alt fra gratis – for et veldig begrenset utvalg – mot den høyeste prisen som er på 49 kroner. Dette er en taktikk som også skal hindre at brukerne avslutter abonnementet.
Med en bevegelig prissetting betyr det at strømmetjeneste styres av tilbud og etterspørsel. Filmer med høy etterspørsel vil få en høy pris, mens filmer med lav etterspørsel kan sees med en pris helt nede på tre kroner. Dette skaper gode muligheter for å få med seg filmer til en billig penge om man er taktisk og tålmodig. Ryktene sier dog at de fleste filmene vil ligge på en pris rundt 19 kroner.
I motsetning til en rekke andre strømmetjenester vil det også være mulig å laste ned filmer fra Plejmo. Disse vil være tilgjengelig i 48 timer, og kan da sees gang etter gang. Dette er praktisk når man for eksempel skal på ferie, eller andre steder uten tilgang til internett.
En tjeneste mer tilrettelagt distributører.
Gjennom lave abonnement-avtaler er brukere som oftest vant med å betale en lav sum mot å få tilgang til en rekke serier og filmer. Ser vi dette opp mot Plejmo-tjenesten vil det fort kunne føre til at man betaler mer for denne tjenesten per måned i forhold til de andre.
Lindwall mener deres prismodell skal lokke til seg distributørene, og føre til raskere filmslipp nettopp på denne tjenesten. Hun sier at mange filmdistributører vegrer seg mot å slippe filmer til strømmetjenester som tilbyr store pakker fordi inntjeningen er lav. Hun presiserer likevel at det gjelder å finne en balanse mellom forbruker og distributør som alle kan være fornøyde med.
Hun har også et ønske om at filmer skal kunne være tilgjengelig for strømming allerede før de er ferdig på kino, men dette kan bli en kamp mot kinoene som liker å tviholde på sin eksklusive visningsrett. Lindwall mener likevel at et slikt tilbud burde være mulig, og at flere filmselskaper ser på dette som en reell mulighet.
Skal konkurrere mot Netflix, HBO og Popcorntime
Markedet Plejmo skal inn i er et marked med tøff konkurranse. Spesielt når én av de tøffeste utfordrerne er pirater som tilbyr det samme som de selv bare gratis.
I fjor regner man med at det i alle fall ble lastet ned ca. 100 millioner filmer ulovlig i Sverige. Dette er ikke inkludert serier som også lastes ned. Samtidig ble det solgt 15 millioner kinobilletter. Lindwall håper på å kunne hente inn noe av det som tapes til piratene. Hun sier at om de kan hente inn 5 % vil dette ha en stor positiv effekt på de som eier rettighetene til filmene. Med andre ord et mål som vil gagne både Plejmo, distributører og produsenter.
Samtidig er det sterk konkurranse i blant annet Netflix, HBO Nordic og Viaplay. Lindwall har uttalt at strømmemarkedet vokser, mens det fysiske salget av film har stagnert. Plejmos ambisjon er å tilby det norske markedet den beste filmtjenesten.
Per i dag er Plejmo lansert i betaversjon i Norge, men har som mål å bli størst i Norden, hvilket er et ambisiøst mål. Flere som har sett på tjenesten påpeker at det er tydelige tegn på at den kun er i beta foreløpig, og at det må en del endringer og rettelser til før Plejmo blir god og brukervennlig.
Plejmo har avtaler med alle de store filmstudioene, med unntak av Sony. Dette gjør at de får tilgang til en rekke store filmer så fort de er ferdigspilt på kino.
Foreløpig er tjenesten tilgjengelig for PC, Mac, Samsung SmartTV, iOS og Android. Filmene skal finnes i HD, og er lagret i en 1080p-oppløsning (samme som Blu-ray). Akkurat nå har de over 5.000 filmer ifølge deres egne nettside, men det er definitivt planer om utvidelse av dette biblioteket.
Kilder: E24, Teknisk Ukeblad, Side3, Plejmo, DN, Ny Teknik, Kampanje

RSS