– Innstillingen fra kulturkomiteen kom ikke som noe sjokk, men det er klart dette er ingen gunstig situasjon for Film & Kino.
Det sier direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino etter at Kulturkomiteen på Stortinget hastinnkalte til en pressekonferanse i Filmens hus torsdag 26. november.
Der presenterte de et bredt forlik, som også inkluderte Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.
CINEMATEKET OG KINOENE RUNDT I LANDET
I korte trekk går deler av forliket på at komiteen ønsker at Cinemateket i Oslo skal forbli under statlig styring, grunnet den nødvendige bindingen mellom filmarkiv og nasjonale cinematekoppgaver. Komiteen mener derfor det ikke vil være hensiktsmessig å skille ut Cinemateket i Oslo fra Norsk filminstitutt.
Hva gjelder filmformidling og avgiften til Norsk Kino- og Filmfond slår komiteen fast at kino fortsatt er den viktigste plattformen for visning og formidling av film og at en desentralisert kinostruktur skal opprettholdes. Komiteen mener derfor at avgiftsmidler som inntektsføres i statsbudsjettet også i fremtiden skal kunne nyttes til til ulike tiltak innen film- og kinosektoren og nevner:
• import og distribusjon av kvalitetsfilm
• filmtiltak for barn og unge medregnet dubbing av film for barn
• teksting og dubbing av film for barn på samisk
• filmfestivaler
• cinemateker utenfor Oslo
• støtte til Norsk Filmklubbforbund og barnefilmklubber
• film- og kinoteknisk rådgivning
Komiteen viser til at regjeringen foreslår at NFI får et overordnet nasjonalt ansvar for å iverksette den statlige politikken på filmformidlingsområdet, at NFI overtar forvaltningen av avgiftsmidlene som til nå har blitt fordelt gjennom Norsk kino- og filmfond (NKFF), samt at NFI får ansvaret for å kreve inn avgiften. Komiteen slutter seg til dette.
Komiteen viser til at kinoene mener det vil være konkurransevridende dersom de betaler inn en avgift som kan gå til støtte til formidling av audiovisuelt innhold forbeholdt andre plattformer enn kino. Komiteen støtter i utgangspunktet regjeringens forslag om å gjøre støtteordningene plattformnøytrale, men ber regjeringen utsette gjennomføringen av dette frem til det er avklart hvordan de ulike leddene i verdikjeden som tjener penger på å formidle norsk film og audiovisuelt innhold vil bidra til å finansiere nytt audiovisuelt innhold. Komiteen understreker at dersom avgiftsmidler etter at et medfinansieringsansvar er på plass skal benyttes til formidlingstiltak på flere plattformer enn kino, må formålet også der begrenses til å sikre publikum et filmtilbud med god kvalitet og bredde, som utgjør et supplement til det kommersielle tilbudet.
GJENNOMSLAG FOR NOE
– En del av det vi har kjempet for har vi fått gjennomslag for, konstaterer Guttorm Petterson overfor KINOMAGASINET.
– Nå har vi fått tydelige signaler fra komiteen og noe å forholde oss til. Vi er veldig fornøyd med de punktene og føler vi har fått gjennomslag for mange saker, men ikke for å beholde kompetansen i organisasjonen. Det bekymrer oss mest, men vi må forholde oss til virkeligheten. Det betyr videre forhandlinger om frivillig avgang for de ansatte. Vi ville vente på signalene fra komiteen før vi gikk videre med det, men det er tvilsomt hvor mye vi får gjort nå før jul.
RASK AVKLARING OM VEIEN VIDERE
Petterson sier at målet er å få avklart organisasjonens fremtidige struktur snarest råd.
– Nå skal vi gå i dialog med NFI om hva de skal drive med og hva vi kan få midler til, sier Petterson videre.
– Har dere håp om en delegering av oppgavene?
– Jeg vil ikke bruke det uttrykket. Vi får se om vi kan søke om midler, eller om NFI innser at vi har kompetansen til flere av disse tingene.
– Under Den norske kinokonferansen la du frem fem scenarioer og ett av disse var med én ansatt.
– Én ansatt er minimumsvarianten, men alt dette avhenger av dialogen med instituttet. Slik det er nå heller jeg mer mot scenario 2 eller 3.
Disse er:
2. Filmmeldingen blir vedtatt i Stortinget uten endringer, men med mulighet for noe støtte fra NFI.
Dette kan kanskje dreie seg om tre til fem millioner kroner. Film & Kino kan da ivareta en del kompetanseoppgaver og filmtreff.
3. Filmmeldingen blir vedtatt i Stortinget, men noe midler øremerkes til Film & Kino gjennom en forskrift til tiltak.
Rådgiving og drift i noe større omfang enn scenario 1 og 2.
(Les om alle scenarioene her.)
Etter torsdagens innstilling fra kulturkomiteen har ikke Guttorm Petterson rukket å snakke med så mange i bransjen, men noen av kinoene har han hatt dialog med.
– Hva vektlegges fra kinohold?
– De store kinoene er mest opptatt av ordningene for filmimport og kvalitetsfilm, mens de mindre kinoene er mer opptatt av kinoteknisk rådgiving som de selv ikke har ressurser til.
Overfor eget nettsted og i en utsendt pressemelding sier direktøren dette:
– Film & Kino er godt fornøyde med at komiteen har valgt å utsette innføringen av plattformnøytral bruk av avgiftsmidlene. For Film & Kinos del får filmmeldingen dramatiske konsekvenser. Kinoene betaler allerede 2,5 prosent av omsetningen i en statlig avgift og det blir en utfordring å i tillegg finansiere en velfungerende bransjeorganisasjon. Film & Kino må nedbemannes til et nivå som sikrer avslutningen av digitaliseringsprosjektet og vil deretter bare kunne ivareta de mest nødvendige bransjeoppgavene. Noe som medfører bortfall av viktig spisskompetanse.
Film & Kino poengterer også at videobransjen ikke nevnes.
Filmmeldingen skal debatteres og behandles i Stortinget 1. desember 2015. Film & Kino avholder så, 2. desember, et ekstraordinært representantskap.
Les hele meldingen og innstillingen (nederst) her på Stortinget.no
RSS