Full rapport fra Film & Kino-styrelederens åpningstale under landsmøtet i Fredrikstad.
– Ingen synes vel det er rimelig at status på DVD-salget skal ha avgjørende betydning for den filmkulturelle grunnmuren i Norge.
Det sa styreleder Knut Even Lindsjørn (48) i Film & Kino under sin åpningstale til landsmøtedelegatene i bransjeorganisasjonen i Fredrikstad tirsdag 4. juni. (Se hele talen i videopptak under om kort tid.)
Lindsgjørn, tidligere SV-politiker i Oslo bystyre, er nå direktør for samhandling i Helse Sør-Øst og tar fatt på sitt tredje år som leder av styret. Han har tidligere erfaring som styremedlem helt siden 2008.
– Det ingen som lenger er i tvil om hvorfor Film & Kino foreslår radikale kutt, sa Lindsjørn også innledningsvis i talen.
Til delegatene fortalte styrelederen at han var så heldig å ha en av norges fremste kvinnelige regissører til bords kvelden i forveien, Anja Breien.
– Det handler om kinonorges fremtid, var hennes klare beskjed. Ja, det handler om filmkulturens fremtid, hvordan sikrer vi fortsatt støtte cinemateker, filmfestivaler, bygdekino, til viktige filmtiltak for kommende generasjoner, sa Lindsjørn.
Og banket spikeren inn i DVD-kisten enda en gang:
– Alle forstår at DVDes gullalder definitivt er over!
En Klassekampen-journalist hadde spurt ham om det var slik at Film & Kino var litt bakpå.
– Nei, vi er ikke bakpå. Departementet derimot er en smule bakpå, proklamerte Lindsjørn fra talerstolen og viste til at Norge er det mest desentraliserte kinoland i verden og Norge er verdensmestre i kinodigitalisering.
– Som et lite land, kunne vi ikke risikere å stille bakerst i køen, og vi lykkes med det vi gjorde. Det hadde ikke vært mulig uten en stab i Film & Kino som stadig leverer høy kvalitet på sine tjenester, til tross for uro og usikkerhet, sa Lindsjørn.
I talen poengerte styrelederen at Film & Kino har to hovedutfordringer:
Den ene er at de skal sikre forutsigbarhet for filmkulturen, les festivaler, cinematek, bygdekinoen. (Videobutikkene ble ikke nevnt. Red. anm.) Dernest at organisasjonen «må ivareta oppgavene i overgangsfasen vi er inne i nå.»
– Så skal vi avklare i felleskap Film & Kinos fremtidige rolle, etter landsmøtevedtaket i fjor, hvor vi ble enige om å sette ned et organisasjonsutvalg. Organisasjonsutvalget startet arbeidet i januar 2013 og skal levere sin rapport i november i år. Film & Kino skal deretter sende forslaget på høring. Landsmøtet 2014 skal fatte et prinsippvedtak. Eventuell oppløsning av Film & Kino som medlemsorganisasjon kan da skje i 2015, opplyste Lindsjørn.
Knut Even Lindsjørn ga så et tilbakeblikk på «gullårene» og slo fast at det er DVD som vært hovedinntektskilde i mange, mange år, for Film & Kino, takket være avgiften på 3,50 kroner per videogram. Toppåret var 2007, med hele 95 millioner kroner i inntekter, hhv. 19,4 mill. fra kinoavgiften og 75,6 fra videogramavgiften. (Les en omfattende sak om dette her.)
– Det er ingen tvil om at videobransjen har bidratt med store midler inn i norsk filmkultur og det var stor stemning og sikkert jubel på landsmøtene. Så fikk vi noen kampanjer vi kanskje ikke lykkes like godt med, men sånn er det, sa Lindsjørn.
Han redegjorde for revidert 2013-budsjett og 2014-budsjettet, hvor kino står for 24 mill. og video 28 millioner kroner i avgiftsinntekter.
– Nå er det ikke mulig å levere i forhold til forpliktelsene våre. Kinoene er forbausende stabile, men DVD-salget stuper og kan bli verre enn våre antagelser. Vi føler nesten at vi har ropt «ulv, ulv», lenge, men nå er ulven her. Det kan ikke være slik at inntektene fra DVD-salget, som vi overhodet ikke styrer, skal ha avgjørende betydning for filmtiltakene i Norge. Tiltakene må ha samme forutsigbarhet som andre filmkulturelle tiltak.
Alternative er friske midler fra staten eller flytte oppgaver fra Film & Kino til statsbudsjettet. Film & Kino håper også å få avklart mulighet for å endre avgiften for nedlasting av film, men det har vist seg at det ikke er helt uproblematisk, medga styrelederen.
– Skulle de lykkes med det – politisk og juridisk, vil heller ikke det gi de inntektene vi er avhengige av, sa han videre.
Han lovte at Film & Kino skal holde tett dialog med den til enhver tid sittende politisk ledelse og styret ba om fullmakt til å foreta nødvendige justeringer av budsjettet.
– Vi har forpliktelser til digitaliseringen frem mot 2017. Vi har et ansvar for medarbeidere i vår organisasjon. Det kan være mange måter å løse oppgaver. Det er ikke Film & Kino i seg selv som er viktig, men det er oppgavene. Det var derfor vi satte ned et organisasjonsutvalg. Vi må være ærlige å innrømme at vi har i dag en beslutningsmodell som baserer seg på et kommunalt eierskap med landsmøte som øverste organ. Det er ikke sikkert det treffer helt i dag. Bakgrunnen er eierskapsutviklingen i norsk kinobransje, sa Lindsjørn, som avrundet med å understreke at det er mye å glede seg over i kinonorge mht. digitalisering og besøkstall.
– Vi har felles interesser uavhengig av om kinoene er private eller kommunale, sa han.
RSS