Landsmøteseminar i forbindelse med Film & Kinos landsmøte 2014. Seminaret var lagt til Radisson Blu Hotel Nydalen i Oslo, mandag 2. juni kl. 14.00–16.30.
Organisasjonsutvalgets leder, ordfører Petter Steen jr. i Haugesund, slo fast at «et fornyet Film & Kino» skal bistå kinoaktørene med sin kompetanse.
Det skjedde på seminardagen, mandag 2. juni, i forkant av landsmøteforhandlingene i Oslo 3. juni. Da velger Film & Kinos landsmøtedelegater veien videre.
Steen jr. holdt en tale om veien videre.
Det er alternativ d. som foreslås av Organisasjonsutvalget – og som de fleste av høringsinstansene velger – et selvstendig Norsk kino- og filmfond (NKFF) og et omorganisert Film & Kino.
Organisasjonen går fra å være en organisasjon for kun kommunale kinoer, til å også være det for private aktører. Per dags dato er f.eks. Oslo kommune medlem, men uten å være eier av noen kino.
I forslaget heter det videre at landsmøtet erstattes av et representantskap, hvor alle får en stemme og flere stemmer basert på kinobesøkstall. Videobransjen – som har gitt organisasjonen mest avgiftsmidler via NKFF (og dermed driftsmidler) – de siste femten årene – skal ifølge forslaget få kun 1/6 av stemmene. Det foreslås også medlemskontigent «på lavt nivå». NKFF bør få et eget styre utnevnt av KUD.
Petter Steen jr. sa i sin tale at utvalget selvfølgelig stilte spørsmålet om vi trenger Film & Kino i fremtiden.
– Skal det ha noen hensikt å foreslå endringer, må det være en begrunnelse. Ja, vi trenger Film & Kino, og antagelig mer enn noensinne. Det ville være en rimelig tragisk situasjon, hvis ikke bransjen fortsatt hadde en organisasjon som kunne gi support filmfaglig. Det er viktig at kino- og video er i samme organisasjon. Alle ser endringene innen videobransjen, men samtidig et faktum at det norske folk har aldri sett mer film enn det de ser nå. Vi har en eierstruktur i sterk endring, hvor de privateide og delvis private eide andelene av kinomarkedet nå utgjør 50 %. Dette skjedde ila. året vi satt og jobbet, da salget av Oslo Kino kjedde. Men selv om et overveldende flertall kinoer er kommunale, er altså halvparten av markedet ikke kommunalt.
Steen jr. beskrev det derhen at markedet for fysiske videogrammer nærmest har implodert, som har ført til en dramatisk nedgang i inntekter til NKFF, og dermed de store økonomiske utfordringenene til organisasjonen.
– Status quo er ingen realistisk opsjon. Vi kan ikke stikke hodet i sanden. Dette går ikke over, utviklingen vil fortsette, sa Steen jr.
Han sa videre at en sterk bransjeorganisasjon må tilpasses virkeligheten.
– Har vi en organisasjon som gjenspeiler mangfoldet i kino og videobransjen slik den er i dag? Man kan ha ulike synspunkt på salg av kommunale kinoer, det bestemmer kommunene selv, men vi må forholde oss til valgene som ble gjort. Vi håper og tror at forslaget skal bidra til en sterk bransjeorganisasjon i fremtiden, hvis ikke ville vi fått en ulykkelig situasjon, med privateide kinoer på den ene side, og en forvitrende bransjeorganisasjon for kun kommunalt eide kinoer på den andre.
– Kulturpolitisk er kino viktig i Norge. Ser vi oss rundt i Europa, så har de aller fleste land en filmpolitikk. Men veldig få land har en kinopolitikk. Det forteller noe om hvordan landet er skrudd sammen. Kino er fantastisk tilgjengelig på små og store steder og det er viktig å opprettholde i fremtiden.
– Organisasjonen må ha en kompetanse i å bistå kinoaktørene til å fornye seg. I det å planlegge og designe kinoer, markedsføring, osv. En organisasjon i ryggen som kan gi støtte til å utvikle virksomhetene. Svaret er en fornyet bransjeorganisasjon. Vi må rigge en organisasjon som tåler endringer i den politisk styringen i Norge, en organisasjon som har forutsigbarhet i driften, og forholder seg til skiftende politisk ledelse i kulturdepartementet og som evner å ta innover seg de reelle utfordringer og muligheter til kino- og videobransjen, sa Steen jr.
RSS