Tor Olav Solli, styreleder i Norske Videohandleres Forbund (NVHF), ser frem til å få en avklaring rundt videogramavgiften.
NVHF er en interesseorganisasjon for i all hovedsak leiefilmbutikkene i Norge, inkludert kjeder som MIX og Showtime. Solli driver Saga Video i Arendal.
– Dagens system med videogramavgift er i realiteten en forskjellsbehandling. Noen betaler avgift for fysiske videoer, mens andre med digitale løsninger slipper, sier Solli.
(Red. anm: Norske digitalleverandører betaler 3,60 for hver film de har i sortimentet, men dette er et engangsbeløp, ikke per visning. Kulturdepartementet har i flere år varslet at de vil endre avgiftssystemet, herunder ser man på digitalvisninger av filmer, men tross en rapport fra/via Film & Kino om temaet allerede i 2011, er ingenting skjedd ennå.)
Solli mener at hvis man ser historisk på det, er det bra at videogramavgiften har bestått. Det har forhindret masseutbredelse av f.eks bundlingsavtaler mens videomarkedet var på topp.
– Nå er det ikke like stor krise hvis avgiften forsvinner, men man mister muligheten til støtte, og kanskje forsvinner Videofestivalen. Det er positive og negative sider hvis avgiften forsvinner. Hvis det blir en borgerlig regjeringen åpner det kanskje veien for lettere å bli kvitt avgiften, sier Solli.
Men NVHF-styrelederen mener at en av modellene som er signalisert, om at avgiften skal baseres på en frivillighet (en bransjeavtale – ref. Organisasjonsutvalget), ikke er veien å gå for Norge.
– Jeg tror ikke prisene er avgjørende for folk. Kunden vil ha filmer tilgjengelig og de betaler gjerne for det. De vil ha det samtidig på de fleste plattformene. Så er spørsmål om vi som faghandel på leie kan få et løft med kortere vinduer, sier Solli.
Han sier han «kunne tenke seg kortere vindu fra kino til video».
– Jeg tror forbrukere gjerne vil betale om filmene kommer tidligere på video, da slipper de å gjøre noe ulovlig.
– Hva sier kundene (forbrukerne) du treffer i butikken din rundt endringene i videobransjen?
– Jeg har fortsatt en kundegruppe som kommer jevnt og trutt. Jeg merker at det har kommet en del av de gamle kundene tilbake til oss. Er det noe spesielt de vil ha, så kommer de jo. Flere av dem har testet Netflix, men sier de ikke fornøyde. De har klaget på filmutvalget. Jeg spør de rett ut om deres VOD-vaner. Noen har det ikke, de sier de vil plukke filmene selv, og at det er enklere å komme og se filmen og holde den i hånden. Mens de største leiekundene tidligere var folk mellom 18 og 30 år, er den generasjonen nesten borte hos oss. De har valgt de nye plattformene som er kommet.
RSS