Rett på video-filmene får sin velfortjente plass også under årets filmfestival i Haugesund. Her er filmoversikten.
Svært mange filmer får ikke kinolansering, av ulike årsaker. Det kan ofte være snakk om at filmene ikke «får plass» i et allerede tettpakket kinoprogram, mens de er vist på kino i andre land. Kvaliteten er det ofte ingenting å si på, det er helt sikkert.
Det mener også videorådgiver Erik Zmuda i Film & Kino. I innledningen til Videorama i årets programhefte for filmfestivalen i Haugesund skriver han at «det er flott å se at videobransjen tar ansvar for slike «mellomfilmer» og sørger for distribusjon til det norske folk. Da hjemmekinoen snart er en selvfølge i de tusen hjem, må vi kunne anta at det finnes en hjemmekinosjef i hvert av dem, og at en høy andel vil ønske å sette opp minst én av filmene fra årets Videorama-program – om ikke samtlige. Festivaldeltakerne i Haugesund vil utgjøre en eksklusiv forsamling som får oppleve filmene der de fortjener å bli vist: i en kinosal.»
Årets Videorama-repertoar byr på sterke regissørnavn som Steven Soderbergh (med Side Effects, og Soderberg er også i hovedprogrammet med kinofilmen Mitt liv med Liberace), og Judd Apatow med This is 40.
Her følger litt informasjon om hver film.
(Kilde og tekst: Programheftet.)
Killing Season
Benjamin Ford lever et tilbaketrukket liv i ei hytte på fjellet og får dagene til å gå ved å fotografere dyrelivet. En dag dukker Kovacs opp, en hjelpsom vandrer som sier han har kommet ut i ødemarka for å jakte elg. Det viser seg imidlertid at serberen Kovacs har en fortid med Ford fra krigen i Bosnia, og at trofeet han ønsker seg, er Ford selv.
Det ligger en eim av inspirasjon fra actionklassikere som First Blood og Picnic med døden over dette første filmmøtet mellom bautaene De Niro og Travolta. Krigsveteranenes herjede indre speiles i majestetiske fjellandskaper, og Johnson leverer en actionthriller like blodig som den er kontemplerende. Kan frelsen finnes i en gjensidig tilståelse av gamle synder?
Regi: Mark Steven Johnson
Distr.: Scanbox Vision
The Reluctant Fundamentalist
En amerikansk foreleser kidnappes i Pakistan. En journalist oppsøker Changez, som myndighetene mistenker for å ha noe med bortføringen å gjøre. Changez insisterer på å fortelle historien sin fra begynnelsen og bretter ut en innholdsrik beretning om hvordan han var nær ved å nå toppen i USAs finansverden da 11. september inntraff og det med ett ble vanskelig å være et fremmedelement i den amerikanske salatbollen.
Med Veien til Guantanamo og Four Lions bak seg, har karismatiske Riz Ahmed blitt en merkevare innen toneangivende filmer om moralske og politiske etterdønninger av 11. september. Mira Nair henter ut av ham en nyansert rolletolkning og lar Changez’ indre konflikt utgjøre grunnpilaren i en visuelt tilfredsstillende thriller med et variert lydspor.
Regi: Mira Nair
Distr.: SF Norge
Side Effects
Martin legger bak seg en tid i kasjotten for innsidehandel og kan endelig komme hjem til Emily. Enda så mye Emily forsøker å være lykkelig, tar imidlertid depresjonen overhånd. Psykiateren Jonathan skriver ut antidepressiva, men uansett hva han skriver ut, er bieffektene mange – til han gir henne nyskapingen Ablixa, som viser seg å ikke ha mange bieffekter, men én skjebnesvanger.
Steven Soderbergh er ikke fremmed for å eksperimentere med paletten. Som i Traffic spiller fargene en essensiell rolle, både for å formidle karakterenes indre følelsesliv og for å tilføre scener egne sinnsstemninger. Side Effects er et lokomotiv av en thriller som har et behersket og velsmurt fortellertempo og en lokfører som ustanselig penser inn på nye spor for å leke med seerforventninger.
Regi: Steven Soderbergh
Distr.: SF Norge
This Is 40
Da Pete og Debbie tipper 40, møter de et skred av kriser, fra Petes viagrabehov til den eldste datterens maniske Lost-besettelse. Samtidig går økonomien heden, fordi Pete i hemmelighet gir penger til sin snyltende far og driver et plateselskap som signerer artister han er alene om å like. Debbie iverksetter en panikkartet livsstilfornyelse som skal berge alt fra sexliv til familieliv, men inndragelsen av muffins og elektronikk gjør bare vondt verre.
Regi: Judd Apatow
Distr.: Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic
Trance
Auksjonarius Simon forsøker å stoppe ranerne som vil stjele Goyas «Witches in the air», med det resultat at han blir slått i svime. Da han våkner på sykehus, husker han ingenting av ranet, og senere kommer han hjem til en endevendt leilighet. Ranerne mener Simon stjal maleriet fra dem. Da de til slutt godtar at han ikke husker noe, sender de ham til en hypnotisør.
Trance utmerker seg som en visuell fest av en thriller i samme gate som De Palmas Femme Fatale. Det er som om en når som helst kan fryse filmen og bli presentert for et bemerkelses- verdig stillbilde. Rick Smiths pulserende dance-komposisjoner kler Boyles oppstykkede og begivenhetsrike beretning som gradvis tåkelegger skillet mellom virkelighet og fantasi. Å forsøke å bli klok på Trance, er en 101 minutter lang fornøyelse.
Regi: Danny Boyle
Distr.: Fox-Paramount Home Entertainment Norway
RSS