KINOMAGASINET støtter Arabiske filmdager
I en vanskelig tid for kinobransjen støtter KINOMAGASINET Arabiske filmdager.
Vi har gitt festivalen gratis annonseplass (bannere) mens festivalen pågår.
God digitalfestival!
Den ellevte utgaven av filmfestivalen Arabiske filmdager avholdes digitalt 11.–17. mars 2021.
I 2020 skulle festivalen egentlig arrangeres 18. – 21. mars, men det ble det bråstopp for da norske myndigheter forbød arrangementer fra klokken 18.00 torsdag 12. mars.
Dermed ble Arabiske filmdager 2020 lagt inn som en egen seksjon under den digitale Film fra Sør 2020-festivalen, som fant sted 26. november til 6. desember 2020.
I 2021 blir det derimot fullverdig digitalfestival. De benytter seg av plattformen Shift 72, som mange filmfestivaler verden over, inkludert norske, har brukt som visningssystem.
Det er Stiftelsen Festivalkontoret som står bak filmdagene, også kjent for Film fra Sør-festivalen og Oslo Pix.
Arabiske filmdager viser utelukkende filmer fra og om den arabiske verden, for et stadig økende publikum, melder Festivalkontoret.
I en pressemelding heter det:
«Arabiske filmdager har de siste ti årene demonstrert hvor utrolig mye spennende film som lages i regionen, og årets program er intet unntak. Selv midt i en internasjonal pandemi flommer arabiske filmer med høy underholdnings- og produksjonsverdi ut i det internasjonale markedet. Programmet består av atten nøye utvalgte fiksjons- og dokumentarfilmer som treffer både hodet og hjertet.»
Markeds- og kommunikasjonssjef Ingvild Vaale Arnesen opplyser til KINOMAGASINET at det under den digitale avviklingen av Film fra Sør 2020 var det ca. 20.000 som så filmene, inkludert ca 5.000 via skolevisninger.
Under den fysiske Film Fra Sør-festivalen i 2019 var det ca. 28.000 publikummere, mens Arabiske filmdager-festivalen i 2019 var det i underkant av 6.600 publikummere.
Når man ser filmene på den digitale filmfestivalen leier man de enten pr. film, eller i pakker á f.eks. tre filmer, da med enda mer redusert pris.
Årets fokusområder er filmer fra landene Libanon, Palestina og Marokko – samt kvinnekamp.
Blant «toppfilmene» finner vi dokumentaren The Dissident. Den handler om den saudiarabiske Washington Post-journalisten og aktivisten Jamal Khashoggi som ble drept inne i sitt eget lands konsulat i Istanbul, da han skulle få signert et dokument som skulle gi ham adgang til å gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.
Dokumentaren ble tilbudt Netflix, Amazon Studios og Apple sine strømmetjenester, men alle takket nei. Ifølge regissør Bryan Fogel var dette fordi de var «redde», ifølge et intervju han ga til Variety.
– Vi har mye bra film som hele Norge nå kan få med seg, sier Ingvild Vaale Arnesen.
Gjermund Granlund, programsjef for Arabiske filmdager, sier dette om årets festival:
– Det er ti år siden den arabiske våren, og i ti år har vi latt regionens regissører fortelle sine egne historier om de enorme omveltningene som har skjedd. Politisk sett er den arabiske verden fortsatt preget av mye konflikt, men på filmfronten er det all grunn til optimisme. På tross av politiske begrensninger og internasjonal pandemi lykkes arabiske filmskapere med å produsere filmer av høy internasjonal kvalitet. Det er gledelig.
– En internasjonal pandemi skaper uante utfordringer vi må løse på strak arm. Da årets åpningsfilm, The Man Who Sold his Skin, havnet på listen over femten mulige filmer til å vinne Oscar for beste utenlandske film, fikk vi ikke lenger lov til å vise filmen digitalt. I stedet for å fortvile gleder vi oss over filmens suksess, og inviterer i stedet til premierevisning av filmen når kinoene i Oslo er åpne igjen. Vi er svært stolte av årets program, og glade for at det finnes løsninger for å se film selv om kinoene i Oslo er stengte. Samtidig gleder vi oss til vi igjen får mulighet til å se film sammen. Film er best på det store lerretet i kinosalen, men den er ikke så verst i sofaen heller, i alle fall ikke med slikt et knallprogram, sier Granlund.
Hele programmet ligger her.
RSS