
Cannes film Festival 2015 finner sted mellom 13-24. mMai.
Cannes film Festival ble grunnlagt i 1946
.
Palme d’Or (Gullpalmen) erstattet Grand Prix du Festival i 1955.
Natalie Portman debuterer som regissør og deltar i årets 68. filmfestival i Cannes. Kvinners rolle i filmverdenen skal ifølge Cannes nye president, Pierre Lescure, få langt større anerkjennelse i årene som kommer, med en helt ny kategori.
– «Women in Motion» åpner et nytt kapittel i Cannes’ filmfestivals historie, og baner vei for morgendagens filmverden, sa Pierre Lescure på pressekonferansen da årets program ble presentert.
Nytt i år er at Cannes har inngått et samarbeid med selskapet Kering, og lansert «Women in Motion», som har til formål å hedre kvinners bidrag til filmen.
I løpet av festivalen vil det holdes samlinger som skal åpne for diskusjoner rundt hvilken rolle kvinner har i filmens univers, sammen med distingverte kvinnelige figurer innen film.
Fra og med 2016 kommer Cannes til å dele ut to priser i nevnte kategori.
Dette er en spennende utvikling. Det later til at festivalens mest innflytelsesrike har tatt til hjertet den kritikken de har fått med hensyn til beskyldninger om at de har opptrådt ekskluderende i forhold til utvelgelse av kvinner til hovedkonkurransen. Stort pluss i margen !
Bare 17 filmer er så langt annonsert.
Cannes-festivalens direktør, Thierry Pierre, forsikrer pressen om at flere filmer vil bli annonsert i de kommende dagene.
Så langt er verken britiske eller latinamerikanske filmskapere representert. Gamle kjenninger som Woody Allen, med Irrational Man, blir å se utenfor konkurransen om Gullpalmen, med skuespillere som Joaquin Phoenix og Emma Stone.
Også nok en Pixar-film stiller i «out of competition»-kategorien – regissert av Pete Docter og Ronaldo del Carmen – nemlig animasjonsfilmen Inside Out.
I tillegg til gamle travere er det gledelig nok også mange ferskinger på listen. Det mest overraskende bidraget i år er muligens Son of Saul – et Holocaust drama – fra den ungarske debutanten Laszlo Nemes. Asia blir representert med utrolige fem filmer, og Natalie Portman deltar med sin regi-debut, A Tale of Love and Darkness.
Her blir det med andre ord mange godbiter.
Også Norge kan feire en seier på forskudd: Joachim Trier er med Louder Than Bombs det eneste norske bidraget – for første gang siden 1979 (da Anja Breien med filmen Arven) – som er med og kjemper om den prestisjetunge prisen, Gullpalmen.
Louder Than Bombs er spilt inn i New York med Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg og Devin Druid i hovedrollene. Filmen er skrevet av Eskil Vogt og Joachim Trier. Produsent er Thomas Robsahm for Motlys. Den får norsk premiere i oktober og vil få kinodistribusjon i hele verden.
– Etter å ha jobbet med denne filmen i flere år er det jo utrolig gøy for oss å få presentere den i Cannes, sier Trier. – Selv om Louder Than Bombs startet i Oslo som en papirbunke med ideer Eskil Vogt og jeg satt og grublet over, har vi alltid ønsket å lage en internasjonal film, så Cannes er det perfekte sted for denne filmen å møte verden. En hyggelig ting er at bestefaren min Erik Løchen viste sin første film Jakten i Cannes i 1960, faktisk i samme program som Antonioni, Fellini, Bunuel og Bergman. Så helt personlig har Cannes alltid betydd noe spesielt for meg.
Videre fra programmet: Vi får et forhåpentligvis gledelig gjensyn med Gus Van Sant som stiller med filmen The Sea of Trees, med Matthew McConaughey og Naomi Watts.
Cate Blanchett dukker opp i Carol av Todd Haynes, og Benicio Del Toro ser vi med glede i Denis Villeneuves Sicario. I tillegg blir stjerner som Colin Farrel og Rachel Weisz å se i Yorgos Lanthimos (Dogtooth) The Lobster. Et annet interessant tilskudd er dokumentaren Amy av Asif Kapadia, som omhandler avdøde sanger Amy Winehouse.
Det er med andre ord dekket for nok en begivenhetsrik festival i Cannes, og så blir det spennende å se hvor stor plass kvinnene vil ta, og ikke minst hvordan det går med det norske bidraget fra Joachim Trier.
COMPETITION
Dheepan (working title), dir: Jacques Audiard
A Simple Man, dir: Stephane Brize
Marguerite and Julien, dir: Valerie Donzelli
The Tale Of Tales, dir: Matteo Garrone
Carol, dir: Todd Haynes
The Assassin, dir: Hou Hsiao Hsien
Mountains May Depart, dir: Jia Zhang-Ke
Our Little Sister, dir: Hirokazu Kore-Eda
Macbeth, dir: Justin Kurzel
The Lobster, dir: Yorgos Lanthimos
Mon Roi, dir: Maiwenn
Mia Madre, dir: Nanni Moretti
Son Of Saul, dir: Laszlo Nemes
Youth, dir: Paolo Sorrentino
Louder Than Bombs, dir: Joachim Trier
The Sea Of Trees, dir: Gus Van Sant
Sicario, dir: Denis Villeneuve
La Tête Haute, dir: Emmanuelle Bercot (out of competition)
UN CERTAIN REGARD
Madonna, dir: Shin Suwon
Maryland, dir: Alice Winocour
The Fourth Direction, dir: Gurvinder Singh
Masaan (Fly Away Solo), dir: Neeraj Ghaywan
Hruter (Rams), dir: Grimur Hakonarson
Kishibe No Tabi (Journey to the Shore), dir: Kurosawa Kiyoshi
Je Suis Un Soldat (I Am a Soldier), dir: Laurent Larivere
Zvizdan (The High Sun), dir: Dalibor Matanic
The Other Side, dir: Roberto Minervini
One Floor Below, dir: Radu Muntean
Shameless, dir: Oh Seung-Uk
The Chosen Ones, dir: David Pablos
Nahid, dir: Ida Panahandeh
The Treasure, dir: Corneliu Porumboiu
OUT OF COMPETITION
Mad Max: Fury Road, dir: George Miller
Irrational Man, dir: Woody Allen
Inside Out, dir: Pete Docter and Ronaldo del Carmen
Le Petit Prince (The Little Prince), dir: Mark Osborne
SPECIAL SCREENINGS
Oka, dir: Souleymane Cisse
Sipur Al Ahava Ve Choshech (A Tale Of Love And Darkness), dir: Natalie Portman
Hayored Lema’ala, dir Elad Keidan
Amnesia, dir: Barbet Schroeder
Panama, dir: Pavel Vuckovic
Asphalte, dir: Samuel Benchetrit
MIDNIGHT SCREENINGS
O Piseu (Office), Dir: Hong Won-Chan
Amy, Dir: Asif Kapadia

RSS