Filmåret 2015 har vært begivenhetsrikt, men har nok vært mest preget av å ha mange store kassasuksesser på repertoaret. Vi tar en tilbakeblikk på det norske kinoåret 2015, og gir deg i tillegg våre personlige favoritter fra året som har gått.
I januar kom Clint Eastwoods American Sniper med Bradley Cooper i hovedrollen. KINOMAGASINETs Erik Martenson syntes dette var en fulltreffer, og ga filmen terningkast seks: «Eastwood dveler akkurat lenge nok på de viktige tingene. Rytmen er som filmens hjerteslag.» Les hele anmeldelsen her.
Februars store høydepunkt var Valentines-filmen Fifty Shades of Grey. Filmen mottok, nesten som forventet, nokså dvaske anmeldelser. KINOMAGASINETs anmelder ga filmen terningkast tre, og mente hele dette fenomenet ble noe for pretensiøst. Les hele anmeldelsen her.
Animasjonsfilmen Hjem hadde premiere i mars. Vår anmelder ga filmen terningkast fire, og beskrev Hjem som «en sjarmerende og utrolig søt film som underholder.» Les hele anmeldelsen her.
1. april hadde én av årets virkelig store publikumssuksesser premiere, Fast & Furious 7. KINOMAGASINETs anmelder likte filmen veldig godt, og ga den terningkast fem, og filmen lå øverst i tet i konkurransen om antall publikummere i mange uker. Les anmeldelsen her.
I mai kom den etterlengtede Mad Max: Fury Road på kino. Vår anmelder ga filmen terningkast seks, og flere gjorde det samme. I tillegg rullet også mange femmere og firere i Mad Max sin retning. «Intet er feilplassert i denne produksjonen. Foruten et fortreffelig skuespillerensemble, er den knakende godt lydlagt med tidsriktig og særdeles god filmmusikk. Et overdådig visuelt filmutrykk, ledsaget av et intenst fokus på den fortellende drivkraften i historien gjør dette mesterverket til en sensasjon,» skrev vår anmelder. Les hele anmedelsen her.
En like etterlengtet film kom også i juni, nemlig Jurassic World. Vår anmelder ga filmen terningkast fem, og skrev: «Eventyret lever altså i beste velgående, og dino-feberen er langt fra over. Når det hele i tillegg er pakket inn i en nydelig 3D drakt med frodige kulisser og effekter i særklasse kan man ikke gjøre annet enn å fryde seg gjennom hele de 124 minuttene filmen byr på. Anbefales på det sterkeste!» Les hele anmeldelsen HER.
Juli ble også en gedigen kinomåned med mange sterke premierer, og med årets dårlige sommervær slo dette helt klart an. I løpet av juli hadde både Minions, Mission: Impossible – Rogue Nation, Magic Mike XXL, Ant-Man, Ted 2 og den John Green-baserte historien Paper Towns premiere. Dette var filmer som forsøkte å tiltrekke seg et noe ulikt publikum, men mange av filmene ble populære. Spesielt Minions, som må kunne anses julis frieri til Norges mange barnefamilier, ble populær, og mot slutten av august ble filmen årets mest sette i Norge fram til dette tidspunktet.
Men innen årets slutt ble denne rekorden slått av den norske storfilmen Bølgen, som hadde premiere i august. Dette var Skandinavias første katastrofefilm, og filmen har i tillegg blitt valgt ut til å være Norges Oscarkandidat. Les vår anmeldelse av Bølgen her.
Oktober ble måneden hvor den nyeste James Bond-filmen, Spectre, inntok kinosalene. James Bond-ekspert og vår redaktør, John Berge, ga filmen terningkast fire. Les hans anmeldelsen her.
Steven Spielbergs Bridge of Spies, med Tom Hanks i hovedrollen, kom på kino i november, og denne filmen falt virkelig i smak hos vår anmelder. Han ga filmen terningkast seks, og skrev: «Bridge of Spies er den beste «agentfilmen» på år og dag. Det er deilig å se en film som baserer seg på dialog og ekte spenning fremfor action uten mål og mening.» Les hele anmeldelsen her.
16. desember 2015 ble en stor dag for mange. Den sjuende Star Wars-filmen, Star Wars: The Force Awakens, hadde premiere denne desemberdagen, og det virket til at filmen innfridde hos den største andelen av både publikum og anmeldere. Vår anmelder ga filmen terningkast fem, og kunne forsikre om at gåsehud var nærliggende i løpet av filmen. Les vår anmeldelse her.
Ingen av KINOMAGASINETs redaksjonsmedlemmer har sett alle av årets kinofilmer, men vi har alle sett en del. Deler av redaksjonen har dermed samlet sammen sine personlige topp 5-lister som vi vil dele med dere. Så her er våre favoritter fra kinoåret 2015:
STINA:
1. The Martian
Dette er Ridley Scotts beste film på mange år. Forventningene var høye når jeg skulle se The Martian for første gang, og jeg ble ikke skuffet. I tillegg spiller Matt Damon sin beste rolle på mange år i denne filmen.
2. Whiplash
Én av de beste musikkfilmene jeg har sett! Filmen er drevet av flott musikk, fantastiske skuespillerprestasjoner, med J.K. Simmons i fokus, veldig fine bilder og flott klipping.
3. Nightcrawler
En bekmørk thriller med en fantastisk Jake Gyllenhaal i hovedrollen. Gyllenhaals rolletolkning av sosiopaten Louis Bloom ligger på nivå med Robert De Niro i Taxi Driver, Christian Bale i American Psycho og Anthony Hopkins i The Silence of the Lambs. En utrolig spennende film, der de siste 20 minuttene var så nervepirrende at de ble tilbrakt på stolkanten.
4. Selma
Filmen om Martin Luther King Jr., og marsjen fra Selma til Montgomery i 1965, viser frem en vond del av USAs historie, men regien, manuset og skuespillerne i Selma bidrar til å gjøre dette til årets beste historiske film. En viktig film som gjorde et enormt inntrykk.
5. Inside Out
Pixar har alltid kommet med banebrytende animasjonsfilmer for hele familien, og Inside Out var intet unntak. Filmen er morsom, emosjonell, og bringer frem barnet i deg, samtidig som mye av humoren er direkte rettet mot det voksne publikum.
ANN MARI:
1. The Theory of Everything
Den rørende, såre og optimistiske beretningen om Stephen Hawking satte spor i meg. Eddie Redmayne gjorde en fenomenal jobb i sin tolkningen av Hawking, og vel fortjent: han fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle for sitt arbeid.
2. Birdman
Birdman er bortimot optimal. Filmen er full av liv, kunstnerisk kreativitet, estetikk og kvalitet – i alle ledd. Både skuespillerprestasjoner, foto, klipp, musikk, scenografi og mye, mye mer er i toppsjiktet i denne filmen, og regissør Alejandro G. Iñárritu fikk virkelig bruse med fjøra og vise seg i all sin prakt med Birdman.
3. Bølgen
Det er action, det er mellommenneskelig drama og det hele er fortalt på en god måte. Årets norske storfilm slo virkelig an for min del, og jeg var som klistret til lerretet mot slutten av filmen, for spenning er det ikke mangel på i Bølgen.
4. Unbroken
Jeg ble virkelig fanget av hvordan Angelina Jolie fortalte denne historien fra 2. verdenskrig. Historien i seg selv er ekstraordinær, og i tillegg er historien fortalt på en svært god måte. I min anmeldelse skrev jeg: «Unbroken er en film som virkelig griper tak i meg. Jolie har behandlet denne unike historien med stor respekt, og hele teamet bak denne produksjonen, både foran og bak kamera, viser seg å være i storform.» Les hele anmeldelsen HER.
5. Whiplash
Whiplash er stilfull, krevende og intens. J.K. Simmons presterer skremmende godt, og samspillet med Miles Teller er engasjerende. Filmen er en eneste pulserende og smertefull reise, og musikken og dens personlighet får regjere i fri dressur. Regissør Damien Chazelle har virkelig imponert meg med denne filmen, og dette er et navn jeg vil følge i tiden som kommer.
CHRISTIAN:
1. Nightcrawler
Tabloidpressen som metafor for hvordan kapitalismen uten kontrollmekanismer er samfunnsfiende nummer én.
2. Sicario
Regissøren bak den strålende Prisoners avslører hykleriet bak USAs kamp mot narkotika. Drivende god og beksvart thriller.
3. Mission: Impossible – Rogue Nation
Den første av oppfølgerne som kommer opp imot De Palmas visuelle genistrek. Opera-scenen var kanskje den beste sekvensen jeg så i 2015.
4. Whiplash
Velspilt og intens dramathriller. Stiller spørsmål som er relevante for det norske samfunnet etter oljen.
5. Straight Outta Compton
Ice Cube og Dr.Dre formidler et glansbilde av seg selv; men likefult en av årets mest underholdende filmer. Gir det rasistiske Amerikanske politiet en rett høyre.
JOHN:
Hvordan et filmår virkelig var ser man aller best på avstand. Ikke alle favorittfilmene anmeldte jeg heller i løpet av året, da vi er velsignet med en stor redaksjon av dyktige skribenter og det av og til er deilig å ikke måtte tilkjennegi for alle hvordan man anser ulike filmer.
Men det er et faktum at jeg ga en sekser også i 2015 – denne gikk til Steven Spielbergs Bridge of Spies. Det var i det hele tatt det store «spionfilmåret», som ble innledet med Kingsman: The Secret Service, så etterfulgt av komedien Spy, før vi fikk Mission: Impossible – Rogue Nation, The Man From U.N.C.L.E, SPECTRE og så nevnte Spielberg-film. Her var jeg mest begeistret for nettopp Bridge of Spies og Mission: Impossible – Rogue Nation, samt en fin «runner-up» med The Man From U.N.C.L.E.
En annen film som virkelig gjorde inntrykk på meg i 2015 var den fantastiske Mad Max: Fury Road. Å klare å lage en slik film – i «godt voksen alder» – er intet mindre enn en bragd av George Miller. Kollega Lars ga filmen terningkast seks, et terningkast jeg stiller meg helhjertet bak. Og Disney-Pixar leverte igjen varene med Inside Out (Innsiden ut) som kollega Katrine ga terningkast seks. Også dette bifalles fra min side!
I tillegg falt jeg pladask for ungdomsromansen Paper Towns, som traff alle de rette punktene hos en romantisk sjel som undertegnede.
Min liste blir dermed som følger:
1. Bridge of Spies (6)
2. Mad Max: Fury Road (6)
3. Inside Out (6)
4. Mission: Impossible – Rogue Nation (5+)
5. Paper Towns (5)
RSS