I årevis var det kinesiske film- og videomarkedet nærmest som en infeksjon Hollywood aldri ble kvitt. Men nå lisensierer amerikanerne innholdet sitt i større grad digitalt.
I løpet av de siste tre årene har forholdet mellom Tinseltown og Red China endret seg markant, skriver Home Media Magazine.
Motion Picture Association of America (MPAA) melder at kinoomsetningen av filmer i Kina nå er i ferd med å overgå det japanske markedet, slik at det snart blir verdens nest-største kinomarked, etter USA.
Og der kinofilmene blomstrer, følger hjemmevideomarkedet. Blant studioene som nå har begynt å lisensiere ut innholdt til TVOD og SVOD-tjenester i Kina, finner vi Twentieth Century Fox Home Entertainment China, Warner Bros. Home Entertainment Group, Paramount Home Media Distribution, Miramax, Lionsgate, Universal Studios Home Entertainment og Walt Disney Studios Home Entertainment.
De lokale aktørene har navn som f.eks Hollywood VIP. De har nå 1.500 Disney, Pixar og Marvel-filmer, samt avtaler med Warner Bros., Lionsgate, Miramax og Universal. TVOD-versjoner er tilgjengelig samme dag som fysiske kopier. Disney satser hardt i kina, med en ny Disney Shanghai-park og bruk av kinesere i Iron Man 3, og en egen versjon av filmen, spesiallaget for ina.
– Det er sett på som trendy å gå på kino blant unge mennesker født på 80- og 90-tallet, sier Dong Ping, styreleder i Hong Kong-baserte ChinaVision Media, til South China Morning Post.
Så sent som i 2010 viste en undersøkelse at nesten 80 % av alle beslagtlagte fysiske produkter fra utlandet til USA, kom fra Kina. Landet ble sett på som arnestedet for det meste av piratkopiering, og har også hatt strenge regler for hvor mange utenlandske filmer som kan vises på kino. De siste årene er den digitale fremveksten enorm, også i Kina, og det har ført til at en lang rekke mobile enheter eksempelvis selges med forhåndsinnlastet piratinnhold. Men amerikanerne er nå mer fornøyd enn på lenge med hvordan kineserene griper fatt i intelektuellt tyveri. Likefullt er det mye IP-tyveri i landet fortsatt.
Digital TV Research spår at Kina innen 2018 står for nest mest VOD-omsetning i verden, med USA i front.
Amerikanerne forsøker å gi kineserne innhold raskt, for å minimere piratkopieringen: Orange Is the New Black – en av Netflix Orginals-seriene – ble streamet i Kina via Celestial Tiger Entertainment bare en dag etter Netflix-premieren. Den ble vist mer enn sju millioner ganger ila. de tre første ukene.
Og som kjent, i et annet asiastisk land, Korea, tester nå flere studier (Disney og Sony) TVOD-tilgang til filmer samtidig som de fortsatt er på kino. (Men riktignok fire-fem uker etter kinopremieren.) TVOD-visning av en film er opptil sju ganger mer lønnsomt for et studio enn tradisjonelt fysisk utleie og et digitalt salg 20 til 30 ganger mer lønnsomt.
RSS