
I 2017 er det flere jubilanter blant de tre nåværende videoformatene. DVD fyller 20 år, Blu-ray Disc er ti år og 4K UHD er ett år.
DVD (digital versatile disc / digital video disc) ble lansert i mars 1996.
Selv om teknologien for å lagre filmer på plater ble oppfunnet så tidlig som i 1958, og LaserDisc – en tolvtommers stor plate med filmer – kom på markedet allerede i 1978, så var det behov for et nytt videoformat. LaserDisc ble aldri allemannseie og det neste logiske var en plate på størrelse med Compact Disc (CD).
Som så ofte før var det to konkurrende formater som ville ble det neste videoformatet. De presenterte seg i januar 1995 under Consumer Electronics Show.
Multimedia Compact Disc (MMCD), senere kalt Digital Video Disc (DVD), ble utviklet av Philips og Sony.
Super Density Disc (SD) ble støttet av Toshiba, Time Warner, Matsushita Electric, Hitachi, Mitsubishi Electric, Pioneer, Thomson og JVC.
Senere i 1995 gikk IBM, Apple, Compaq, Hewlett-Packard og Microsoft sammen om en uttalelse om at begge formatene ble boikottet, om det ikke ble enighet om en felles standard. Sony og Philips gikk med på dette og forente kreftene med SD-grupperingen.

Den offisielle logoen for DVD (digital versatile disc).
Tross store markedsendringer etter at strømmetjenestene for alvor skjøt fart da Netflix ble lansert i Norge i oktober 2012:
20 år etter selges det fortsatt DVD-er hos en lang rekke nettbutikker, enkelte dagligvarebutikker, elektronikk-kjeder og spesialbutikker for underholdning.
«De siste ti årene har folk sagt at det bare er to år igjen av DVD-formatet, og at salget vil stupe. Men her er vi ti år senere og formatet er her ennå,» uttalte Danny Perkins, administrerende direktør i StudioCanal, under Film London Production Finance Market-konferansen høsten 2016.
For tross alt snakket og skriveriene om digital formidling av film og serier, så er det fysiske medier som fortsatt står for mest omsetning for studioene. Det var 465 millioner (!) fysiske transaksjoner i USA bare i 2016.
«Ønsket om å eie filmer er stort, og det er mange forbrukere som verdsetter å eie filmene – de som samler på filmer, serier, og spesialutgaver – og folk som vil gi filmer som gaver. Vi ser for oss at dette vil fortsette i den nærmeste fremtid, som betyr at film på plate har en skinnende fremtid. Digital får kanskje de store overskriftene, men vi bør ikke undervurdere folks forkjærlighet for fysiske formater,» uttaler Kim Bayley, administrerende direktør av britiske Entertainment Retailers Association.
RSS