
Beskyttelsesloven inneholder regler for visning av filmer og program på tv, nett-tv, offentlege framvisingar, inkludert kino, og fysisk videogram og VOD. Loven stiller blant anna krav til at bransjeaktører må sette aldersgrense på eget innhold og innfører en informasjons- og merkeplikt. Videre blir nye aldersgrensekategorier innførte: Tillatt for alle, 6 år, 9 år, 12 år, 15 år og 18 år.
Eventuelle spørsmål om loven kan sendest per epost til beskyttelsesloven@medietilsynet.no
Kontaktpersoner: Eva Liestøl og Line Langnes
Kilde: Medietilsynet
Fra onsdag 1. juli 2015 er det nye aldersgrenser for visuelt innhold i det «beskyttelsesloven» trer i kraft. Hva skjer da med de allerede bestemte aldersgrensene?
Vi har spurt Medietilsynet og fått svar.
De poengterer at alle filmer som fortsetter å gå på kino etter 1. juli får en av de nye aldersgrensene – som er alle, 6, 9, 12, 15 eller 18 år.
Alle «tillatt for alle»- filmene beholder denne grensen, og også de fleste 15-årsfilmene forblir 15 år.
Så er spørsmålet, hva skjer i de tilfellene hvor den vedtatte grensen er en annen enn den nye aldersgrensen.
I forhold til dagens grenser, flyttes sjuårsgrensen til seks år, ni år kommer inn, elleve øker til tolv, mens de øvrige forble slik de var fra før av.
Hvilken aldersgrense har da f.eks. kinoaktuelle filmer som Terminator Genisys og Jurassic World fra 1. juli.
– Går alle elleveårs-filmer opp til tolv eller går noen ned til ni år?
– Når det gjelder akkurat de to filmene du nevner, går begge disse opp til tolv år, svarer seniorrådgiver Berit Andersen i Medietilsynet til KINOMAGASINET.
Hun forteller at Medietilsynet har «dobbelvurdert» alle filmer etter både gammelt og nytt regelverk siden oktober 2014.
– Nå holder vi nå på å klargjøre nye vedtak gjeldende fra 1. juli. Endringene blir fra tirsdag 30. juni publisert i vår filmdatabase, sier Andersen.
Programsjef Lars Fuglevik hos SF Kino AS sa i 2014 til KINOMAGASINET at de nye aldersgrensene virker mer fornuftige.
– Det blir en aldersgrense mer enn dagens ordning – og det blir et kortere sprang mellom hvert av nivåene. 6 år matcher med skolestart, og 12 år passer nok også bedre med barns utvikling, enn 11 år. Det er samtidig bra at ledsagerprinsippet opprettholdes opp til 15-årsgrensen, mener Fuglevik.
Bildeprogramdistributørene skal selv sette aldersgrenser på ikke-kino-viste bildeprogram, og aldersgrensen skal stå på forsiden.
Trailere for filmer skal Medietilsynet ikke lenger vurdere og sette aldergrenser på. Dette blir en stor endring. Dermed blir det opp til kinosjefen å sette egnede trailere til egnede filmvisninger.
Hvis en film skal ha 18-årsgrense, kan en distributør selv velge dette, og trenger ikke sende inn bildeprogrammet til kontroll. M.a.o. et unntak fra innsendelsesplikten.
Egnhethetsvurderingen og fraråding opphører også. Det er bransjen selv som må si anbefalt målgruppe til en bestemt film.
– Medietilsynet har sidan loven ble vedtatt av Stortinget i desember 2014, forberedt både oss selv og de ulike bransjeaktørane på at loven kommer, sier Line Langnes, seniorrådgiver i Medietilsynet.
– At den nye loven stiller større krav til merkingen og til bransjeaktørane informasjon om aldersgrenser på filmer og program, gjør at foreldre og barn får mulighet til å ta gode valg når det gjelder hva slags innhold de skal se. Mange foreldre vil nok oppleve denne rettledingen som nyttig, avslutter Langnes.
KINOMAGASINET har dekket disse presentasjonene grundig. Se våre mange saker om den nye loven via lenkene under.

RSS