
Det er ingen grunn til å ikke erkjenne realitetene: det fysiske videomarkedet opplever en sterk nedgang. Men derfra, til å tro at markedet helt svinner hen, krever en helt fatalistisk fremtidstro.
«Tull», sier Norsk Videogramforenings Willy Johansen om uttalelsene fra Film & Kinos Erik Zmuda, som mener at DVD-en kun har tre-fire år igjen.
At videogramforeningens mann vil forsvare det fysiske formatet er soleklart, for at Film & Kinos mann, som i alle år har forvaltet nettopp tildelingene til videobransjen takket være avgiftsmidlene som er innkrevd til Norsk kino- og filmfond, mener dette, er oppsiktsvekkende.
Vet Zmuda noe distributørene ikke vet? Eller har de siste månedstallene gjort Film & Kino motløse?
For organisasjonens vekst gjennom 2000-tallet, og ikke minst digitaliseringen av norske kinoer, er i stor grad bygd på nettopp denne avgiftsinnkrevningen. Nå skrapes kassen, som kjent gjennom uttallige nyhetsartikler på KINOMAGASINET og VIDEOMAGASINET i 2013.
Film & Kinos videorådgiver fremmer ikke akkurat troen på en fysisk videobransje med slike uttalelser, og akkurat det er et budskap stikk i strid med det bransjen han skal tjene, ønsker å få frem, nettopp at det fortsatt er et solid fysisk marked.
Det fysiske leiefilmmarkedet derimot lever på lånt tid (og har ikke hatt noen stor økonomisk betydning på svært mange år) hos de få stedene som fortsatt leier ut fysisk film. Det er kun evt. mangel på reelle TVOD-muligheter i enkelte og byer og tettsteder som kan holde dette i gang en stund til.
Norge ligger, som vanlig, litt etter utviklingen i USA. Der forsvinner nå leiefilmkjempen Blockbuster, og det er knapt ordinære kjøpefilm/musikkforretninger å oppdrive. Skal du finne fysisk video, må du til hypermarkedskjeder som Wal-Mart, eller elektronikkbutikker som Best Buy og i noen bokhandlere, f.eks. Borders.
Men la oss se litt på hovedfaktorene som gjør at Norge fortsatt har et unikt fysisk kjøpefilmmarked. Dette markedet vil synke ytterligere, men så tror jeg det stabiliserer seg, og fortsatt vil være sunt og drivverdig for de aktørene som bidrar til kvalitet og gode utgivelser.
1. Norge har fortsatt bred distribusjon: Den er større enn alle andre sammenlignbare land. De fleste dagligvarekjeder har film i sortimentet, herunder hypermarkedskjeden Coop Obs! Rema 1000 er en stor salgskanal. Dette sikrer topplistefilmer over hele landet, også Blu-ray Disc.
2. Norge har en velfungerende faghandelkjede, Platekompaniet, som er etablert over hele landet. De gir nå kundene en totalspekter av musikk (CD/LP), film (DVD/BD), spill (alle formater) og til en viss grad bøker. I tillegg finnes det fortsatt noen få Playcom og Musikkverket-faghandlere.
3. Norge har i alle fall en stor elektronikkjede som satser på fysisk film, Elkjøp. Faktisk bruker kjeden fortsatt film som inntrekker/lokkevare til butikkene. Det er positivt, fordi det vitner om at produktområdet fortsatt har kjøpsverdi rundt seg. Elkjøp fokuserer veldig mye på Blu-ray og Blu-ray 3D, og vi kan ikke annet enn å applaudere. For første gang – noensinne til noen medier – uttalte kjeden seg også om sin filmsatsing, til herværende nettsted. Det er intet annet enn meget god lesning for alle som er glad i fysisk film.
4. Norge har en høy andel av netthandel. Forbrukerne kjøper mye film, både hos lokale aktører som Platekompaniet, CDON, DVDhuset, Playx, men selvsagt også mye fra Play.com og Amazon, med flere.
5. Nordmenn er samlere!
Til info:
• I 2013 eksisterer fortsatt CD-en (introdusert i 1982) og LongPlay-platen (introdusert i 1948).
• Og selvsagt eksisterer DVD (og BD) om fem år.
Vi får faktisk et nytt BD-format i 2014 – Blu-ray 4K eller Blu-ray UHD.
VIDEOMAGASINET tror på fysisk og digitalvideo, og at begge vil sameksistere.
RSS