Denne helgen arrangeres Academy Awards for 85. gang, og det spekuleres for tiden heftig om hvilke filmer som vinner. Her kommer VIDEOMAGASINET med noen betraktninger.
Det er alltid vanskelig å spå hvilke filmer som stikker av med Oscar-prisene, og vi er verken spåmenn eller sannsigere, men her er i alle fall noen kvalifiserte vurderinger i så måte.
Steven Spielbergs Lincoln leder an og ble nominert i hele tolv Oscar-kategorier. Hakk i hel følger Ang Lees Historien om Pi med elleve nominasjoner.
I kategorien beste film skal Lincoln og Historien om Pi konkurrere mot både Amour, Les Misérables, Operasjon Argo, Zero Dark Thirty, Silver Linings Playbook, Django Unchained og Beasts of the Southern Wild.
Vår spådom er at Lincoln vinner prisen for beste film. Lincoln er ikke nødvendigvis den aller beste av disse filmene, men Lincoln er en film som er mer «skreddersydd» for å vinne i denne kategorien. Dermed kan Spielberg sikre seg sin fjerde Oscar-pris.
Det er fem filmer som konkurrer om å vinne i kategorien for beste regi. Også i denne kategorien finner vi Amour, Beasts of the Southern Wild, Historien om Pi, Lincoln og Silver Linings Playbook. Her tipper vi Amour som en vinner. Østerrikeren Michael Haneke regnes som en av dagens fremste regissører og det han har fått til med Amour, har han fått mye anerkjennelse og lovord for siden verdenspremieren i Cannes i fjor. Det vil være meget forunderlig dersom Haneke mot formodning ikke vinner regiprisen, som han fortjener mye mer enn de andre nominerte.
Det kom som en gledelig overraskelse at den 23. James Bond-filmen, Skyfall, var å finne blant årets Oscar-nominerte. Ingen annen Bond-film har fått såpass mange Oscar-nominasjoner, og vi må helt tilbake til 1982 sist gang en Bond-film var nominert. Sam Mendes’ Bond-film har muligheten til å sanke fem priser, deriblant for beste foto (som vel ved siden av beste sang, er den gjeveste kategorien filmen er nominert for).
Skyfall har det lekreste og stiligste fotoet i James Bond-filmenes 50-årige historie, og Oscar-nominasjonen er svært velfortjent. Blant de mange høydepunktene i filmen er skyskrapersekvensen i Shanghai, som er utrolig lekker og velkomponert. Den eminente, britiske fotografen Roger Deakins har tidligere vært Oscar-nominert hele ni ganger, men dessverre aldri vunnet prisen. Etter det vi kjenner til er Deakins den fotografen i filmhistorien som er blitt nominert flest ganger, men aldri vunnet prisen. Vil han endelig innkassere en Oscar-statuett? Ingen tvil om at konkurransen er hard, først og fremst fra Seamus McGarvey (Anna Karenina), men Deakins imponerer stort og vi tror han kommer seirende hjem.
Moonrise Kingdom, regissert av Wes Anderson, fikk kun én nominasjon. Det fikk filmen for beste originalmanus. Moonrise Kingdom bør kunne klare å stikke av med denne prisen. Ikke bare fordi manuset er så bra, men også fordi prisen bør være et slags plaster på såret siden Anderson ble snytt for de andre Oscar-nominasjonene.
Det var ikke mange som hadde trodd at en norsk film skulle sikre seg en nominasjon i kategorien for beste fremmedspråklige film. Men det gjorde altså Kon-Tiki. Den soleklare favoritten er Amour. Men det at Kon-Tiki har Harvey Weinstein i The Weinstein Company (en av filmindustriens mest kjente og proffe Oscar-jegere) i ryggen, betyr mye og man ikke undervurdere betydningen av det. Av den grunn tror vi at Kon-Tiki har en fair sjanse, men det skal likevel mye til for å slå Amour.
Prisen for beste kvinnelige skuespiller tror vi går til Emmanuelle Riva for hennes rolle i Amour. De andre nominerte Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Quvenzhané Wallis og Naomi Watts stiller meget sterkt, men det er likevel noe helt spesielt med det Riva har fått til med sin karakter. Riva (som er 85 år gammel) er den eldste nominerte noensinne, og hennes prestasjon er helt utrolig. Riva leverer det som må være hennes livs skuespillerprestasjon.
Når det gjelder prisen for beste mannlige skuespiller, er det mye som tyder på at Daniel Day-Lewis vinner. Først og fremst fordi har han høstet anerkjennelse for sin rolle som presidenten Abraham Lincoln (1809-1865), og dernest fordi Oscar-akademiet historisk sett har vist stor sans for historiske skikkelser. Joaquin Phoenix fra The Master er imidlertid en meget sterk utfordrer, men vi altså mener Daniel Day-Lewis ligger bedre an til å vinne.
Sally Field ligger an til å vinne prisen for beste kvinnelige birolle. Hun imponerer stort som Mary Todd Lincoln, kona til Abraham. Field gjør sin beste skuespillerinnsats på mange år. Det skal godt gjøres å utkonkurrere henne. Filmen heter selvsagt Lincoln.
Beste mannlige birolle tror vi går til Phillip Seymour Hoffman for hans rolle i The Master. Hoffman har skapt en mangefasettert og mystisk karakter, en skuespillerprestasjon som befinner seg på et annet nivå enn de øvrige nominerte.
Årets Academy Awards skjer søndag 24. februar.
Se Oscar-kveld hos NRK1 søndag 24.02.13 fra klokken 22.45.
RSS