
Les det komplette brevet fra Videobransjens felleskontor (VFK), som ble delt ut til landsmøtedelegatene i Fredrikstad tirsdag 4. juni.
Innlegget ble gitt delegatene i forbindelse med sak nummer 5, «Søknad om midler til å møte markedsendringene i videobransjen».
Her søkte VFK om én million kroner til en ny landsdekkende forbrukerkampanje, som var tenkt å forlenge den pågående Blu-ray-kampanjen påbegynt i fjor høst og videreført fra våren 2013. VFK fikk ikke tildelingen, kun en politiker og en kinosjef stemte sammen med bransjens fire representanter, for forslaget.
Styremedlem Håvard Erga i Film & Kino uttalte seg sterkt kritisk til vedtaket i etterkant.
Her følger brevet i sin helhet, uredigert:
Filmbransjen, hvem er det når midler skal fordeles?
Inntekter fra salg av DVD har i en årrekke vært Film & Kinos største og viktigste inntektskilde (bransjens melkeku). Når Video bransjen søker om støtte fra inntektene vi selv har bidratt med er instillingen fra styret negativ.
I perioden fra 2000 til 2012 bidro videobransjen med over 650 millioner kroner i avgifter. Pengene er blitt brukt til mange flotte tiltak så som å støtte filmfestivaler, cinematek, distribusjon av kunstnerisk film, og ikke minst; subsidiere digitaliseringen av landets kinoer. Fondet har gjennom disse tiltakene gjort det mulig å få digitalisert de norske kinoer, noe som hadde vært umulig uten den store andelen av avgifts penger fra hjemmeunderholdnings-bransjen. Når vi står overfor utfordringer i vår del av filmbransjen, synes vi derfor det er merkelig at F&K ikke ønsker å bruke av det samme fondet for bistå den mest inntektsgivende delen av filmbransjen i Norge
Gullårene for alle og det store tyveriet!
2007-2008 var et gode år for alle oss som jobber med film og kino i Norge. Kinoene var i gang med digitaliseringen, norske filmer toppet besøksstatistikken og Ola og Kari Nordmann kjøpte og konsumerte film som aldri før. Etter de gode årene fikk vi alle en voksende utfordring i fanget, ulovlig ned lasting av film (Piracy). Filmene som ble og blir stjålet er ferske filmer som ikke engang har kommet opp på kino i Norge og denne påvirker både kino og videotallene. Vi er overbevist om at dersom over 1 million mennesker enten hadde ”sneket” seg inn på kino gratis eller stjålet 1 million film i butikk så hadde dette fått stor oppmerksomhet men slik er det desverre ikke. Det er sågar politikere som støtter ”fritt nett og fri deling». Hjemmeunderholdningsbransjen er den eneste som har arbeidet aktivt mot dette og har i løpet av årene brukt flere millioner for å stoppe dette.
En bransje i krise??
I senere tid har det blitt fokusert på at ”bransjen er i krise» og selv om vi ikke direkte er i krisestemning mener vi at det er helt nødvendig å sette inn tiltak for å begrense nedgangen. Vi vil derfor at Filmfondet lever opp til sine statutter i en tid vi må bygge bransjen.
• å støtte eller bidra med tiltak som kan øke omfanget av og høyne kvaliteten på informasjon om kino-, film- og videovirksomhet.
• å bidra positivt til utviklingen av kino-, film- og videovirksomheten i Norge.
(Fra årsberetningen)
Hva skal fondet brukes til – om ikke dette? Fortsatt står det mange millioner kroner igjen i fondet. (125 millioner i likvide midler) Midler, som er ment å brukes en regnværsdag som dette, det meste er øremerket digitaliseringen av kinoene, men som statuttene sier skal også videobransjen tilgodesees med midler fra kinofondet. Den andelen vi ber om er kun 0,8 % av fondets midler!!
Opp gjennom årene har Videobransjen kun mottatt en liten prosentdel av midlene de selv har krevd inn. Midlene har i hovedsak gått til å samle videobransjen, noe som har gjort oss rustet til å takle markedets mange utfordringer gjennom årenes løp. I europeisk sammenheng har vi et helt unikt samarbeid gjennom at hele Filmbransjen er samlet i Film & Kinos organer. Norge har fremdeles en av verdens høyeste andeler kjøpte DVD og BD per hushold og det tror vi at det er fullt ut mulig å kunne fortsette med.
Hva nu?
Det er ikke mye vi ber om å få tildelt til en forbruker kampanje som har som mål å øke salget og dermed øke inntektene til Film & Kino. Hvis landsmøtet følger styrets innstilling til vår søknad krever vi en begrunnelse for et eventuelt avslag. Vi kan ikke se at et eventuelt avslag er økonomisk begrunnet da Kinofondet sitter på 125 millioner i likvide midler; slik at vi kan vurdere hvordan vi som bransje skal forholde oss til Film & Kino i fremtiden.
Minner til slutt om det som står som Film & Kino’s hovedmål: «å gjøre norske kinoer og videohandlere til konkurransedyktige kulturbedrifter i lokalsamfunnet.»
13. mai 2013
Willy Johansen
Styrets leder
Videobransjens Felleskontor
RSS