
Regjeringen har nå lagt frem sitt forslag til statsbudsjett for 2016. Her er hovedpunktene i Kulturdepartementets forslag som berører kino- og filmbransjen.
Som forventet er budsjettet en videreføring av forslagene som Regjeringen kom med i Filmmeldingen 2015.
I en pressemelding heter det at dette vil styrke norsk film på en rekke områder.
Insentivordning
– Vi vil etablere en insentivordning for norsk og utenlandsk film. I neste års budsjett setter vi av 45 millioner kroner. Film- og TV-serieprodusenter kan fra 2016 få ettergitt 25 prosent av utgiftene de har ved produksjon i Norge. Med insentivordningen vil regjeringen styrke vårt konkurransefortrinn, og gjøre Norge mer attraktivt som innspillingssted for film, sier kulturminister Thorhild Widvey (H), i en presseuttalelse.
Den norske bransjen får et bredere marked, flere inntektskilder og verdifull erfaring. Forslaget om en ny incentivordning vil bli sendt på høring om kort tid.
Filmfondene
Regjeringen styrker de regionale filmfondene for å bygge sterkere regioner i norsk kulturliv. En permanent tilskuddsordning for tre konsoliderte filmfond erstatter dagens prøveordning. Den nye tilskuddsordningen får en ramme på 20 millioner kroner, mot vel 11 millioner i år.
Filmfeltet har manglet en helhetlig nasjonal filmformidlingspolitikk, mener regjeringen.
– For å ivareta cinematek, filmfestivaler, filmklubber – bredden av filmkulturelle tiltak oppretter vi en ny helhetlig tilskuddsordning for filmformidling. Kino vil fortsatt være en viktig plattform for visning og formidling av film, men ved å åpne for tilskudd til nye formidlingsformer, vil ordningen bli mer framtidsrettet, sier Widvey.
Norsk kino- og filmfond
Inntektene fra film- og videogramavgiften, som tidligere tilfalt Norsk kino- og filmfond, vil fra 2016 føres inn på statsbudsjettet. Midlene skal fortsatt gå til filmformidling, og ansvaret for ordningen overføres til Norsk filminstitutt (NFI). NFI skal også opprette en Bergensavdeling, ble det sagt av kulturministeren på pressekonferansen.
For å sikre kontinuitet for dagens tilskuddsmottakere etableres det overgangsordninger, inntil det nye regelverket er utarbeidet. De finnes på Kulturdepartementets og Filminstituttets hjemmesider.
Økt kulturmoms
Momsen på kulturarrangementer er i dag på åtte prosent. Denne foreslår regjeringen å øke til ti prosent, som vil påvirke billettprisene på kino.
– Økning på kinobilletter og hotellnæring vil selvfølgelig merkes hos oss forbrukere, men også for turistnæringen. Smertegrensen ligger jo et eller annet sted for folk. Hvis kinobilletter blir enda dyrere, kan det føre til at folk lar være å gå på kino, sier Marianne Brockmann Bugge, momsekspert og advokat hos Harboe & Co, til NRK.no.

RSS