Teknisk Ukeblad har besøkt har advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig for å undersøke hvordan bevisføringen for ulovlig fildeling foregår.
Advokat Rune Ljostad, partner i Simonsen Vogt Wiig sier til Teknisk Ukeblad at medieomtaler som betegner undersøkelse – som har foregått siden 29. november og er godkjent av Datatilsynet – som «snoking» eller «overvåking» er feilaktige begrep.
Simonsen Vogt Wiig noterer seg opplysninger som BitTorrent-klientbrukere tilgjengeliggjør. Advokatfirmaets team dokumenterer kun kommunikasjon de selv deltar i. Det søkes kun på navn etter filmer de mener fildeles ulovlig. Hvem som har de berørte IP-adressene er ukjent for dem, og kan kun skaffes hvis de får en rettslihg kjennelse. Det mest interessante for rettighetshaverne er å få nettsidene som tilbyr ulovlig innhold – ikke å jakte på enkelte fildelere.
– Vi ønsker dialog, men hvis den ikke fører frem, må vi vurdere andre tiltak, sier Willy Johansen i Norsk videogramforening (NVF) til Teknisk Ukeblad på spørsmål om de ønsker å gå til rettslige skritt for å få ISP-ene til å blokkere f.eks. The Pirate Bay.
– Vi er ute etter de ulovlige tjenestene, vi er ikke ute etter vårt eget publikum, sier Ragnar Bjerkreim, styreleder i NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere, til Teknisk Ukeblad.
NOPA og NVF er blant initiativtakerne til nystiftede Rettighetsalliansen.
RSS